Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

… που με ανδρική αφέλεια (σχεδόν αυτοκτονική) αποθέωναν τα κάλλη της μπροστά στις γυναίκες τους

Όλα κυλούσαν ομαλά σε αυτό το πασχαλινό τραπέζι. Παππούδες, γιαγιάδες, παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα… Φιλιά, αγκαλιές, ευχές… Γέλια και χαρές. Τίποτα δεν προμήνυε το… μπουρλότο που θα έσκαγε από το πουθενά.

Ήταν μεταξύ καλλιτσουνιών και παγωτού… Οι περισσότεροι είχαν «χυθεί» στις καρέκλες τους βαρυστομαχιασμένοι από το Κριτσώτικο αρνάκι στον ξυλόφουρνο και την μενούζα.

Ήταν ο παππούς που άθελα του σε ρόλο Κωστή Γιαμπουδάκη (ή Εμμανουήλ Σκουλά) άναψε το φιτίλι και λίγο έλειψε να μετατρέψει το εορταστικό τραπέζι σε ολοκαύτωμα του Αρκαδίου και σε Κούγκι μαζί.

«Σκέφτομαι να ψηφίσω στις εκλογές του Μαΐου τον ….». Τι ήταν να το εκστομίσει με περισσή φυσικότητα. Πήραν οι Γωνιές φωτιά και θα καούν τ’ Ανώγεια.

Όχι, το πρόβλημα δεν ήταν οι υποψήφιοι που προτιμούσε ο παππούς, ο οποίος άλλωστε χαρακτηρίζεται για το πείσμα και την ξεροκεφαλιά του και είναι αγύριστο κεφάλι. Όταν αποφασίσει κάτι, ο Θεός δεν τον μεταπείθει και αυτό το γνώριζαν όλοι στο τραπέζι. Ποτέ του όμως κιόλας δεν επέβαλε την άποψη του σε κανένα.

Και μπορεί σύμπνοια να μην υπήρχε στους ομοτράπεζους για την ψήφο του Μαΐου, όμως αυτό είχε και το χάζι του αφού ο ένας προσπαθούσε να πείσει τον άλλον για την ορθότητα της επιλογής του με αποτέλεσμα να γίνεται καζούρα και να «ζεσταθούν» τα υπνωτισμένα από το  φαγητό πνεύματα.

Η γιαγιά ατάραχη παρακολουθούσε στην κορυφή του τραπεζιού το πινγκ-πονγκ της δήθεν επιχειρηματολογίας. Σε αυτές τις εκλογές δεν θα μπορέσει να ψηφίσει. Τα πόδια της δεν την βαστάνε πια. Όμως πάντα χαιρόταν την διαδικασία και ένιωθε πως η ψήφος της είχε αξία.

Το… ολοκαύτωμα απειλήθηκε από την εκπάγλου καλλονής υποψήφια δημοτικού συνδυασμού του Ηρακλείου που μεταξύ των μαζικών αιτημάτων φιλίας που είχε αποστείλει ήταν και σε δύο συζύγους της οικογένειας. Και να τα like και να οι καρδούλες στις αναρτήσεις της από τους δύο νέους διαδικτυακούς της φίλους που με ανδρική αφέλεια (σχεδόν αυτοκτονική) αποθέωναν τα κάλλη της μπροστά στις γυναίκες τους. Το ανασηκωμένο φρύδι των νεαρών κυριών ηχούσε σαν σειρήνα πολέμου, προειδοποιώντας για κράνος και καταφύγιο. Οι φωτογραφίες της ωραιοτάτης δεσποινίδος στο προσωπικό της προφίλ στο facebook έγιναν λαϊκό ανάγνωσμα στο τραπέζι. Μέχρι και η γιαγιά «τσίμπησε» και ζήτησε να την “σκανάρει”, φορώντας τα κατάλληλα γυαλιά. Δεν ξέρω αν  η εν λόγω υποψήφια «ψαρέψει» καμία ψήφο από το συγκεκριμένο τραπέζι, όμως ουδείς πρόκειται να ξεχάσει το όνομά της. Για διαφορετικούς λόγους φυσικά…