Καλοκαίρι του 1946, λίγο μετά τον πόλεμο. Ενώ όλες οι χώρες προσπαθούσαν να ξαναβρούν τα πατήματά τους, εμείς τον χαβά μας. Με τον Εμφύλιο να συνταράσσει τη χώρα, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στον τόπο. Δύσκολες ώρες. Αλλά κάποιοι δεν το έβαζαν κάτω. Τους βλέπω σκυμμένους στα αυτοσχέδια γραφεία τους, σε ένα υπόγειο γεμάτο κάσες με στοιχεία, χαρτιά, άρθρα, τσιμπιδάκια, μελάνια, βουτηγμένους στο τοξικό αντιμόνιο.

Ήταν τα  μέλη της περιφερειακής οργάνωσης του κόμματος Βενιζελικών Φιλελευθέρων. Βρίσκονται εκεί, σε πυρετώδεις προετοιμασίες. Συνεννοήσεις, συζητήσεις, αντιθέσεις, συγκλίσεις. Ένας πνευματικός και πολιτικός οργασμός για να ετοιμάσουν το δημοσιογραφικό όργανο του κόμματος, που θα απαντά στις προκλήσεις των καιρών, αλλά και τις ακρότητες του… Λαϊκού Κόμματος.

Στις 24 Ιουνίου 1946 το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Η συντακτική επιτροπή με επικεφαλής τον Αθηναγόρα Μυκωνιάτη εκδίδει την «ΠΑΤΡΙΣ»! Την εφημερίδα που άλλαξε τα δεδομένα, ενίσχυσε τη δημοκρατική παράταξη και έφερε νέο αέρα στον περιφερειακό Τύπο της χώρας. Σε δύσκολες και σκοτεινές εποχές αποτέλεσε τον φάρο για μια ολόκληρη κοινωνία, ανέδειξε καταπιεσμένες κοινωνικές τάξεις, έφερε φως στις ψυχές κατατρεγμένων-πολιτικά- ανθρώπων.

Πέρασαν σχεδόν 80 χρόνια. Για την ακρίβεια 78. Πολλά ήταν τα εμπόδια, Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες, εν μέσω αναταράξεων που φέρνουν οι εποχές και οι άνθρωποι. Αλλά η εφημερίδα αυτή κράτησε χάρι στην επιμονή και το σθένος των ανθρώπων της, στην πίστη και την αφοσίωσή τους στους αρχικούς σκοπούς και τις βασικές αρχές της εφημερίδας. Αλλά κυρίως λόγω της συνεχούς στήριξης των αναγνωστών της, των συνεργατών της, του κοινού που από την πρώτη στιγμή ήταν εκεί για να κρατήσει όρθια την εφημερίδα. Σε χαλεπούς καιρούς.
Άλλαξαν πολλά από τότε. Ο κόσμος ολόκληρος άλλαξε. Τα πάντα είναι διαφορετικά. Η «ΠΑΤΡΙΣ» όμως επιμένει. Και συνεχίζει το ταξίδι της, πλέον με γερά φτερά, καλό σκάφος και ένα μοναδικό πλήρωμα που το οδηγεί σε ασφαλείς λιμένες.

Η «ΠΑΤΡΙΣ» σήμερα αφήνει πίσω της δυσκολίες, υψηλά και χαμηλά εμπόδια και παρά τις αντιξοότητες μιας εποχής, που δημιουργεί συγχύσεις, προχωρά μπροστά. Άλλωστε όπως έλεγαν και οι Λατίνοι: Quinon proficit deficit.

Ακολουθώντας την τεχνολογία, ακούγοντας τα χλιμιντρίσματα της ιστορίας και αισθανόμενη τις απαιτήσεις της νέας εποχής πάει ένα βήμα ακόμη πιο μπροστά. Το δικό της «παιδί», το patris.gr μεγάλωσε πια και απαιτεί τον δικό του χώρο. Και φυσικά θα τον έχει. Η ενημερωτική ιστοσελίδα patris.gr που ήταν από τις πρώτες στην Ελλάδα που μπήκε στο διαδίκτυο, έρχεται τώρα να μεταλαμπαδεύσει και να συνδυάσει τις αξίες, τις παραδόσεις και την εγκυρότητας της εφημερίδας με το σύγχρονο, την ταχύτητα και την τεχνολογική καινοτομία.

Νέο ταξίδι λοιπόν για την «ΠΑΤΡΙΣ» και το patris.gr. Το χθες είναι η κληρονομιά μας, αλλά το βλέμμα μας είναι στο κληροδότημα που αφήνουμε στις επόμενες γενιές. Κάνουμε αυτό το άλμα στο μέλλον χωρίς να ξεφύγουμε από τις βασικές μας αρχές. Από εκείνους «τους 4 στήλους», όπως έλεγε το πρώτο της φύλλο της εφημερίδας, που καθόρισαν την γραμμή με την οποία ξεκίνησε την σχεδόν η 80χρονη ιστορική της πορεία: «Η «Πατρίς» θα στηρίξει την σταδιοδρομίαν της εις τέσσαρας  βασικούς στήλους. Την φιλαλήθειαν, την ειλικρίνειαν, την αντικειμενικότητα και την ηθικήν.

Κατά συνέπειαν το ψεύδος, η παραπλάνησις, η συκοφαντία, η υπερβολή, η δημαγωγία, η δημοκοπία, και η διαστρέβλωσις δεν θα εύρουν ποτέ φιλοξενίαν, άσυλον ή καταφύγιον εις τας στήλας της Πατρίδος».

Αυτή θα είναι και η παρακαταθήκη και για το patris.gr!