Την πρώτη φορά που είδα το βίντεο ανάμεσα στα διαφημιστικά τηλεοπτικά σποτάκια που παρατάσσονται στις οθόνες, είχα τεράστια δυσκολία να καταλάβω αν ο πρωθυπουργός μιλάει για τον τόπο μας ή αναφέρεται σε άλλη χώρα, σε άλλο πλανήτη, σε άλλο γαλαξία… Απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην κάλπη, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ο επικεφαλής της Κυβέρνησης περιγράφει το κυβερνητικό έργο σαν να απευθύνεται σε ένα κόσμο που δε ζει στον τόπο μας ή τέλος πάντων βρίσκεται σε άλλο παράλληλο σύμπαν.

Και πραγματικά διερωτήθηκα σε ποιό καθρέφτη ωραιοπάθειας απευθύνει το πολιτικό του αφήγημα και δεν έχει συντριβεί ακόμα σε χίλια κομμάτια, από την αβάσταχτη πραγματικότητα όλων εμάς που τη ζωή μας πλημμυρίζουν οι απώλειες κεκτημένων, ο φόβος της επιβίωσης και ο τρόμος της ανασφάλειας της επόμενης μέρας. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζει τον εαυτό του και την κυβέρνηση, σαν θηριοδαμαστή της ακρίβειας, αλλά και θαυματοποιό που αύξησε μισθούς και συντάξεις και έχει αναστήσει τις ζωές μας, τις οποίες περιγράφει με εικόνες που παραπέμπουν σε ευτυχισμένη οικογένεια που τρώει πρωινό, σε διαφήμιση φυσικών χυμών.

Το ακούει αυτό ο μέσος πολίτης που τρέμει να μπει στο σούπερ μάρκετ και ανακαλύπτει μέσα του νέα αχαρτογράφητα βάθη του εμπαιγμού και της πολιτικής αυταπάτης. Αλλά η πραγματική αποθέωση του κυβερνητικού αυτοθαυμασμού έρχεται στο σημείο που ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην υγεία. Εκεί πραγματικά δίνει τα ρέστα του καθώς μιλά για προσλήψεις προσωπικού, ανακαινίσεις νοσοκομείων και δωρεάν εξετάσεις.

Και τα λέει σε μας. Που ζούμε κάθε μέρα την απερίγραπτη εμπειρία, πως το ίδιο το κράτος μπορεί να σε θάψει ζωντανό πριν την ώρα σου εάν δεν έχεις χρήματα, μετά την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να μπορούν να απασχολούνται ιδιωτικά το απόγευμα, είτε εκτός είτε εντός νοσοκομείου, για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Τι θα πει αυτό; Ότι εφόσον υπάρχει τιμοκατάλογος παροχής ιατρικών υπηρεσιών δεν υπάρχει ισότιμη πρόσβαση.

Που σημαίνει ότι κάποιοι δεν μπορούν να έχουν παροχές υγείας, επειδή δεν έχουν χρήματα. Άλλοι θα πληρώνουν και θα εγχειρίζονται και άλλοι θα περιμένουν σε τεράστιες λίστες αναμονής και όσο αντέξουν. Αυτό είναι η ιδιωτικοποίηση. Ότι καταργούνται οι δωρεάν παροχές υγείας. Ότι δεν υπάρχει πλέον το Εθνικό Σύστημα Υγείας που ξέραμε. Διαλύουν το ιστορικό Βενιζέλειό μας, την παιδοψυχιατρική μας, υποβαθμίζουν τα νοσοκομεία μας, αποδομούν το ιατροπαιδαγωγικό μας, απειλείται η ύπαρξη των Κέντρων Υγείας,  και μας βγάζουν όλους μαζί τρελούς με τα προεκλογικά σποτάκια των ευρωεκλογών, εμφανίζοντας μια εικόνα που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα που ζούμε.

Και επειδή κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας προσβάλλει και να υποτιμά τη νοημοσύνη μας, ας τους δώσουμε την απάντηση που τους αναλογεί την Τρίτη 21 του μήνα στη μεγάλη πανηρακλειώτικη κινητοποίηση για την υγεία που θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας, γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τις ζωές μας.