ταμιας - λεφτά
  • Οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες που υποβάλλουν αίτημα για την ένταξη στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό κατά 35% εντάσσονται και ρυθμίζουν τα χρέη τους, ενώ απορρίπτεται το 65% των αιτήσεων.
  • Κυρίως απορρίπτονται αιτήματα επιχειρήσεων που έχουν οφειλές σε περισσότερους από έναν πιστωτή, και συγκεκριμένα σε τράπεζες, και η διαδικασία διευθέτησης επιβλέπεται από συντονιστή. Αντίθετα, σε ικανοποιητικά επίπεδα κινείται η επιτυχία των διμερών διαπραγματεύσεων (1 προς 1), δηλαδή αυτών που γίνονται μεταξύ του οφειλέτη και του πιστωτή (κατά βάση μία τράπεζα) που κατέχει άνω του 85% του χρέους της επιχείρησης.

Ο απολογισμός

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από τις 03 Αυγούστου 2017 μέχρι και τις 25 Απριλίου έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 60.731 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, ενώ:

Έχουν υποβληθεί έως τώρα 6.735 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ομόρρυθμους εταίρους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.973 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1 στους 3,5 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό εντάχθηκαν και ρύθμισαν τις οφειλές τους, για αποπληρωμή έως και σε 120 δόσεις, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας (π.χ. διαπραγμάτευση με τους πιστωτές).