ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρή πτώση σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη συνεδρίαση της Παρασκευής, παρά τα κέρδη που κατέγραψε συνολικά ο τραπεζικός κλάδος. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 774,37 μονάδες, με το τζίρο στα 43,39 εκατ. ευρώ και τον όγκο των συναλλαγών στα 18,81 εκατ. τεμάχια.

Δύο κρίσιμα ραντεβού έχουν μπροστά τους οι τραπεζίτες, το ένα με τους δανειστές και το δεύτερο με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Αντρέα Ένρια. Η πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα γίνει στην Αθήνα στις 7 Μαΐου και η δεύτερη στις αρχές Ιουλίου, επίσης στην ελληνική πρωτεύουσα. Ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα που θα τεθούν στη συνάντηση με τον Αντρέα Ένρια είναι και τα stress tests του 2020.

Σταδιακά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας τους. «Θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα (τα stress tests) καθώς για πρώτη φορά θα αποτιμηθούν τα έμπρακτα αποτελέσματα από τις κινήσεις που έχουν κάνει και θα κάνουν στο μεσοδιάστημα οι ελληνικές τράπεζες, με σκοπό τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Εντυπωσιακή άνοδο των οικονομικών της μεγεθών για το πρώτο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσε η Μυτιληναίος, με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας να μεγαλώνει κατά 42,5%, τα λειτουργικά της κέρδη να αυξάνονται 19,6% και τα καθαρά της κέρδη να κινούνται ανοδικά κατά 20,9%, έναντι του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος.

Ανοδικά κινήθηκαν την Παρασκευή οι κύριες αγορές της Ευρώπης, με το βλέμμα των επενδυτών να παραμένει στραμμένο στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους.