ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Θετικό ήταν το πρόσημο της συνεδρίασης της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με μικρές ωστόσο μεταβολές και χαμηλό τζίρο. Σημαντική άνοδο σημείωσε η μετοχή της ΔΕΗ, μετά την κατρακύλα των προηγούμενων ημερών. Στις 775,16 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, με το τζίρο να φτάνει τα 45 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία «μερικής εξόφλησης» του ΔΝΤ πιστοποιήθηκε από την ευρωπαϊκή πλευρά, με την κυβέρνηση να καταθέτει την Πέμπτη, και επισήμως στο EuroWorkingGroup το αίτημα για αποπληρωμή του 40% του δανείου του ΔΝΤ. Καμία χώρα-μέλος δεν ήγειρε ενστάσεις και, συνεπώς, το αίτημα εγκρίθηκε. Κατά τον σχεδιασμό, η διαδικασία αποπληρωμής του ποσοστού αυτού θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Πρόκειται για το «ακριβό» κομμάτι του δανείου, ύψους 3,7 δις ευρώ με επιτόκιο 5,13%, και αφορά τα δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020. Η θετική αυτή εξέλιξη είχε διαφανεί από τις 13 Απριλίου, όταν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έθεσε το θέμα στην επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και στον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον.

Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι «πιστωτικά θετικό» για τις τιτλοποιήσεις, αποφαίνεται η Moody’s σε ανάλυσή της για το θέμα. Όπως θυμίζει, στις 30 Απριλίου τέθηκε σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο, το οποίο επιτρέπει στους δανειολήπτες να ακολουθήσουν μια απλούστερη και αυτοματοποιημένη διαδικασία, για να αιτηθούν προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Ήπιες μεταβολές σημειώθηκαν στις κύριες αγορές της Ευρώπης την Πέμπτη, μετά και τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ,  ότι ο αδύναμος πληθωρισμός οφείλεται σε «παροδικές δυνάμεις», με τη Fed να μην βλέπει ισχυρούς λόγους για αύξηση ή μείωση των επιτοκίων.