Δεν… αντέχονται οι “αποκλειστικές”

ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΟΥ ΕΠΩΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

2.016

Ένα οικογενειακό μαρτύριο με δυσβάστακτο κόστος ζουν όσοι έχουν έναν δικό τους άνθρωπο στο νοσοκομείο που χρειάζεται πολυήμερη νοσηλεία και δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί.  Θα πρέπει είτε να βρουν χρήματα για να πληρώνουν αποκλειστική νοσοκόμα (από 51 έως 96 ετώ σε κάθε βάρδια) είτε να επωμισθούν οι ίδιοι αυτό τον ρόλο και να κάνουν βάρδιες εναλλάξ στον θάλαμο της κλινικής με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Αλλά στις μέρες μας πόσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν και για πόσο διάστημα;

ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης
Ο Δημήτρης Βρύσαλης

Τι γίνεται όταν ο ασθενής έχει παρατεταμένο χρόνο νοσηλείας, είναι βαρύ περιστατικό ή δεν μπορεί να μείνει μόνος, χωρίς βοήθεια;

“Διαλύεται η οικογένεια για να κάνει τις βάρδιες, αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για “αποκλειστική” λέει στην “Π” ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης ο οποίος τονίζει ότι οι περισσότερες κλινικές λειτουργούν οριακά λόγω των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό.

“Στη νοσηλευτική υπηρεσία (νοσηλευτές, μαίες, τραυματοφορείς κ.λπ.) εργάζονται 600 άτομα και οι κενές οργανικές θέσεις φθάνουν τις 400.

Όταν ένα νοσοκομείο έχει 780 κρεβάτια, καλύπτει όλη την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο και μια νοσηλεύτρια τη νύχτα έχει στην ευθύνη της 40-50 ασθενείς, τι να προλάβει να κάνει;” διερωτάται ο ίδιος τονίζοντας ότι οι νοσηλευτές είναι ανθρωπίνως αδύνατον να προσφέρουν περισσότερα.

Ο ίδιος είπε ότι σε πάρα πολλές κλινικές, κυρίως Παθολογική, Καρδιολογική, Ογκολογική κ.λπ. όπου η νοσηλεία των ασθενών συχνότατα είναι πολυήμερη, βλέπεις αποκλειστικές νοσοκόμες ή συγγενείς ασθενών που περιποιούνται οι ίδιοι τον άνθρωπό τους.

Πάνω από 100 νοσηλευτές απουσιάζουν για μέρες ή μήνες

Ο κ. Γιάννης Τασσόπουλος
Ο κ. Γιάννης Τασσόπουλος

Ο διοικητής ΠΑΓΝΗ-Βενιζελείου Γιάννης Τασσόπουλος αναγνωρίζει το πρόβλημα σημειώνοντας ότι τα ταμεία επιστρέφουν μέρος των χρημάτων για την “αποκλειστική” για 8 ημέρες. “Αν πρόκειται για περισσότερες, όντως επιβαρύνεται όλο το κόστος η οικογένεια” είπε.

Ο κ. Τασσόπουλος σημείωσε ότι τόσο στο Βενιζέλειο όσο και στο ΠΑΓΝΗ έχουν γίνει διαδικασίες για τις προσλήψεις συνολικά 40 νοσηλευτών, επικουρικού προσωπικού, ενώ πρόσθεσε: “Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι για εμάς η μεγάλη διαρροή προσωπικού.

Τώρα που μιλάμε, 100 νοσηλεύτριες απουσιάζουν για ημέρες ή μήνες με αναρρωτική άδεια ή άδεια κυήσεως. Δεν μπορείς να πεις σε κάποιον “δεν σου δίνω αναρρωτική”, είναι νομίζω κατανοητό. Έτσι, το πρόβλημα με τις ελλείψεις διογκώνεται”.

 

Πόσο κοστίζει η “αποκλειστική”

Σύμφωνα με τις τιμές που έχει διαμορφώσει το ΙΚΑ, το κόστος μιας “αποκλειστικής” τις καθημερινές (πρωί ή απόγευμα) είναι 51 ευρώ.

Τις καθημερινές τη νύχτα (11μ.μ. – 7π.μ.) 63 ευρώ.

Τις αργίες ή το πρωί της Κυριακής 90 ευρώ.

Το απόγευμα της Κυριακής 92 ευρώ.

Το βράδυ του Σαββάτου 96 ευρώ και τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 67,5 ευρώ.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει