Μια μέρα μια ιστορία… ίσαμε την Πρωτοχρονιά!

Γιατί ο Δεκέμβρης είναι ο Πατέρας των Παραμυθιών…

966

Ήταν μια φορά και δυο καιροί… Ο Ταγκ είναι ένα ξωτικό στο χωριό του Αϊ Βασίλη που είναι υπεύθυνο για το μεγάλο μυστικό που αιώνες τώρα απασχολεί την ανθρωπότητα. Πως, δηλαδή, ο Αϊ Βασίλης καταφέρνει μόνο μέσα σε μια νύχτα να επισκεφθεί  όλα τα σπίτια του κόσμου και να μοιράσει τα δώρα του. Για αυτό και τον έχουν ορίσει Χρονοτεχνίτη του χωριού. Δύσκολη και υπεύθυνη δουλειά να παρακολουθείς αδιάκοπα το μαγικό ρολόι που όπως όλοι καταλαβαίνουμε δεν είναι καθόλου συνηθισμένο αντικείμενο. Ωστόσο, μια μικρή αναστάτωση στο χωριό με την συμπεριφορά του Ταγκ απέναντι στα άλλα ξωτικά θα αναγκάσει τον Αϊ Βασίλη να τον πάψει από τα καθήκοντά του για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η υπεροψία και ο εγωισμός του Ταγκ που έχει προκαλέσει δυσαρέσκειες θα μεγαλώσει τον θυμό του και θα αισθανθεί  προσβεβλημένος και αδικημένος. Θα σκεφτεί να συμμαχήσει με τους καλικάντζαρους και να χαλάσει τα Χριστούγεννα εκατομμυρίων παιδιών. Κι αφού φτάσει στο χωριό τους και αποκαλύψει το μεγάλο μυστικό του κόκκινου πετραδιού, οι καλικάντζαροι θα τον φυλακίσουν και ο Ταγκ θα καταλάβει πόσο πολύ λάθος ήταν η ενέργειά του αυτή. Τώρα τα πράγματα θα δυσκολέψουν, οι καλικάντζαροι ακολουθώντας τις οδηγίες του καταστρέφουν το ρολόι …του κόσμου και της μαγείας και σαν επιστρέψουν χαρούμενοι πίσω θα τον διώξουν  από το χωριό τους, γιατί δεν τον χρειάζονται άλλο. Εκείνος θα νιώσει απέραντη θλίψη και ντροπή. Θα επιστρέψει στο χωριό του, θα ζητήσει συγνώμη από όλους και πιο πολύ από τον ίδιο τον Άι Βασίλη, αλλά θα είναι αργά γιατί κανείς πια δεν θα μπορεί να ξαναφτιάξει το μαγικό ρολόι, να παγώσει ο χρόνος και να μοιραστούν εγκαίρως τα δώρα. Ή μήπως υπάρχει τρόπος να ξαναρθεί η μαγεία, η αγάπη και… η πίστη;

Καταπληκτική πρωτοχρονιάτικη ιστορία γραμμένη εξαιρετικά από τη Βασιλική Μαύρου. Η φαντασία σε μια πολύ καλή της ώρα δια χειρός της Βασιλικής μας πριστίθεται στη μαγεία της Πρωτοχρονιάς, στα μεγάλα και ανεξήγητα που συμβαίνουν εκείνη την φοβερή νύχτα και μας διδάσκει ένα σωρό αξίες της ζωής. Μας θυμίζει πόσο άσχημο συναίσθημα δημιουργείται στον άνθρωπο όταν ο εγωισμός νικά τη λογική. Όταν η υπεροψία, ο θυμός και η ζήλεια δημιουργούν προβλήματα στους άλλους. Μόνο σαν καταλάβουμε  πως καθένας είναι ξεχωριστός και μοναδικός σε ό, τι κάνει, τότε όλα θα αλλάξουν. Μια ιστορία για την ομάδα που λειτουργεί μόνο αν όλοι συνεργάζονται σωστά. Μια ιστορία για τις συγνώμες της ζωής, για τα λάθη, για τις γρήγορες αποφάσεις που παίρνονται κάτω από την επήρεια θυμού. Μια ιστορία γεμάτη συναισθήματα και μαγεία. Μια ιστορία για τη δύναμη της αγάπης και της Πίστης, της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας και… της αδελφικής στήριξης.

Ένα παραμύθι αρκετά πρωτότυπο σαν θέμα που εικονογραφήθηκε επίσης εξαιρετικά από τη Ρένια Μεταλληνού και μας μεταφέρει πραγματικά στο χωριό του Αϊ Βασίλη όπου όλα μπορούν να συμβούν και να δουλεύουν… σαν ρολόι αν υπάρχει σωστή συνεργασία!

Από το παραμύθι: Το ρολόι του Αϊ Βασίλη, Βασιλική Μαύρου, εικ: Ρένια Μεταλληνού,εκδ Σαΐτης.

http://zhtunteanagnostes.blogspot.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει