Στους Κρητικούς ξενοδόχους τα μεγαλύτερα χρέη του FTI – Ποιο είναι το ποσό

Σε μεγάλη αναστάτωση βρίσκεται ο κόσμος του τουρισμού στην Κρήτη, μετά την δημοσιοποίηση της είδησης ότι ο κορυφαίος tour operator FTI ανακοίνωσε ότι υποβάλει αίτηση αφερεγγυότητας.

Όπως είπε στο patris.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, «η ενημέρωση που έχει είναι ότι το ποσό που εκκρεμεί να πληρωθεί από το 2023 σε ξενοδόχους σε όλη την Ελλάδα φθάνει το 1 εκατομμύριο ευρώ και τα περισσότερα από αυτά, περίπου 800.000 ευρώ, είναι χρήματα που οφείλονται σε ξενοδόχους της Κρήτης». Ωστόσο από τον τουρ οπερέιτορ «υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι η οφειλή θα καλυφθεί».

Ο Μιχάλης Βλατάκης πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης είπε στο patris.gr ότι σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες το συνολικό ποσό είναι περίπου 2 εκατομμύρια και το 1.200.000 αφορά στην Κρήτη.

Πόσοι βρίσκονται στην Κρήτη

Ο FTI έφερνε κάθε χρόνο στην Κρήτη περίπου 80.000-100.000 ξένους επισκέπτες. Τώρα κάνουν διακοπές στο νησί, με πακέτα που κλείστηκαν μέσω του FTI, 3.000-4.000 τουρίστες. Δεν θα υπάρξει πρόβλημα για αυτούς τους ανθρώπους, θα κάνουν διακοπές και θα επιστρέψουν κανονικά στην πατρίδα τους σύμφωνα με το πρόγραμμα τους», είπε στο patris.gr στέλεχος του τουρ οπερέιτορ στην Κρήτη.

Δεν ισχύει το ίδιο για τα προγράμματα των διακοπών που αρχίζουν την Τετάρτη, αφού ακυρώνονται στο σύνολό τους. O πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κρήτης, Νίκος Χαλκιαδάκης, ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός o αριθμός των Γερμανών, κυρίως, τουριστών που είχαν κλείσει τις διακοπές τους στο νησί.
«Περιμένουμε τα στοιχεία από το αρμόδιο δικηγορικό γραφείο» τόνισε, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς όπως είπε δεν υπάρχει θέμα με τα ξενοδοχεία καθώς οι κρατήσεις είναι προπληρωμένες ενώ το ταξίδι τους είναι ασφαλισμένο». Ο κ. Χαλκιαδάκης τόνισε ακόμα ότι η χρεοκοπία συμπαρασύρει όλα τα γραφεία του ομίλου, όπως το You Travel με έδρα το Λονδίνο, μέσω του οποίου είχαν κλείσει τις διακοπές τους, χιλιάδες Βρετανοί.

Οι εργαζόμενοι

Η χρεοκοπία του, γερμανικού κολοσσού, του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης επηρεάζει 11.000 εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές είτε είχαν ήδη κλείσει πακέτα για το επόμενο διάστημα.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν το πρωί για την εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά τα συστήματα κρατήσεων βρίσκονταν ήδη εκτός λειτουργίας, υποτίθεται λόγω τεχνικού προβλήματος. Απενεργοποιημένη ήταν από το πρωί και η ιστοσελίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Labranda, η οποία ανήκει στην FTI.

Η πορεία προς την κατάρρευση

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, η διοίκηση της FTI βρισκόταν το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τελικά χθες, Κυριακή, το βράδυ το αίτημα της εταιρίας.

H FTI, με έδρα το Μόναχο, αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, και είχε καταφέρει να επιβιώσει με μόνο 595 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας. Τον Απρίλιο η διάσωση της εταιρίας φαινόταν ακόμη εφικτή, καθώς η αμερικανική εταιρία επενδύσεων Centares είχε ανακοινώσει ότι θα την αγόραζε, αναλαμβάνοντας το χρέος της, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και διαθέτοντας επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια. Η διαδικασία καθυστέρησε, επειδή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Καρτέλ επρόκειτο να εγκρίνει την αγορά τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και έτσι η FTI χρειαζόταν κεφάλαια προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι.

Στον “αέρα” οι διακοπές των πελατών

Από την εταιρία ανακοινώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε όσοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν κανονικά και να επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα, ενώ το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης θα αναλάβει να επιστρέψει προκαταβολές για πακέτα που τελικά θα ακυρωθούν. Το Ταμείο ιδρύθηκε το 2019, μετά τη χρεοκοπία του Ομίλου Thomas Cook. Ο όμιλος FTI ανακοίνωσε ότι εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει να ολοκληρωθούν όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά «τα ταξίδια που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει πιθανότατα δεν είναι πλέον δυνατά ή μόνο εν μέρει δυνατά από την Τρίτη».