Πτώχευση κορυφαίου tour operator: Οι οφειλές και οι διαβεβαιώσεις προς τους ξενοδόχους της Κρήτης

Σε “αναμμένα κάρβουνα” κάθονται οι ξενοδόχοι της Κρήτης μετά την δημοσιοποίηση της κατάρρευσης του κορυφαίου tour operator FTI ,που ανακοίνωσε την υποβολή αίτησης αφερεγγυότητας.

Μια εξέλιξη που δεν έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία» , αφού όλοι γνώριζαν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο FTI έφερνε κάθε χρόνο στην Κρήτη περίπου 100.000 ξένους επισκέπτες και οι οφειλές σε ξενοδόχους του νησιού δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Διαβεβαιώσεις για τα χρέη

Όπως είπε στο patris.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης: «η ενημέρωση που έχω από εκπροσώπους του tour operator είναι ότι το ποσό που εκκρεμεί να πληρωθεί από το 2023 σε ξενοδόχους σε όλη την Ελλάδα φθάνει το 1 εκατομμύριο ευρώ – δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές ποσό που αφορά στους κρητικούς ξενοδόχους- και υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι η οφειλή θα καλυφθεί.

O Γιώργος Πελεκανάκης

Ο ίδιος νωρίτερα μας είπε: «Η «βόμβα έσκασε». «Ο FTI φέρνει ένα πολύ μεγάλο αριθμό ξένων επισκεπτών κάθε χρόνο στην Κρήτη και από την Τετάρτη  5 Ιουνίου, ακυρώνονται οι διακοπές χιλιάδων τουριστών στο νησί.»

O πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κρήτης, Νίκος Χαλκιαδιάκης, ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός o αριθμός των Γερμανών, κυρίως, τουριστών που είχαν κλείσει τις διακοπές τους στο νησί.
«Περιμένουμε τα στοιχεία από το αρμόδιο δικηγορικό γραφείο» τόνισε, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς όπως είπε δεν υπάρχει θέμα με τα ξενοδοχεία καθώς οι κρατήσεις είναι προπληρωμένες ενώ το ταξίδι τους είναι ασφαλισμένο».
Ο κ. Χαλκιαδάκης τόνισε ακόμα ότι η χρεοκοπία συμπαρασύρει όλα τα γραφεία του ομίλου, όπως το You Travel με έδρα το Λονδίνο, μέσω του οποίου είχαν κλείσει τις διακοπές τους, χιλιάδες Βρετανοί.

Οι εργαζόμενοι

Η χρεοκοπία του, γερμανικού κολοσσού, του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης επηρεάζει 11.000 εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές είτε είχαν ήδη κλείσει πακέτα για το επόμενο διάστημα.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν το πρωί για την εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά τα συστήματα κρατήσεων βρίσκονταν ήδη εκτός λειτουργίας, υποτίθεται λόγω τεχνικού προβλήματος. Απενεργοποιημένη ήταν από το πρωί και η ιστοσελίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Labranda, η οποία ανήκει στην FTI.

Η πορεία προς την κατάρρευση

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, η διοίκηση της FTI βρισκόταν  το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τελικά χθες, Κυριακή, το βράδυ το αίτημα της εταιρίας.

H FTI, με έδρα το Μόναχο, αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, και είχε καταφέρει να επιβιώσει με μόνο 595 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας. Τον Απρίλιο η διάσωση της εταιρίας φαινόταν ακόμη εφικτή, καθώς η αμερικανική εταιρία επενδύσεων Centares είχε ανακοινώσει ότι θα την αγόραζε, αναλαμβάνοντας το χρέος της, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και διαθέτοντας επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια. Η διαδικασία καθυστέρησε, επειδή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Καρτέλ επρόκειτο να εγκρίνει την αγορά τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και έτσι η FTI χρειαζόταν κεφάλαια προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι.

Στον “αέρα” οι  διακοπές των πελατών

Από την εταιρία ανακοινώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε όσοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν κανονικά και να επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα, ενώ το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης θα αναλάβει να επιστρέψει προκαταβολές για πακέτα που τελικά θα ακυρωθούν. Το Ταμείο ιδρύθηκε το 2019, μετά τη χρεοκοπία του Ομίλου Thomas Cook. Ο όμιλος FTI ανακοίνωσε ότι εργάζεται για να διασφαλίσει ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει να ολοκληρωθούν όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά «τα ταξίδια που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει πιθανότατα δεν είναι πλέον δυνατά ή μόνο εν μέρει δυνατά από την Τρίτη».