Ποτά, σεξ και ναρκωτικά για τον νεανικό - αλκοολικό τουρισμό στα Μάλια
Ποτά, σεξ και ναρκωτικά για τον νεανικό - αλκοολικό τουρισμό.

Τα όργια των νεαρών τουριστών στα βρετανικά ταμπλόιντ

“Σταματήστε τη δυσφήμιση των Μαλίων βάζοντας τέλος στην εκχυδαϊσμένη μορφή του τουρισμού που διαφημίζει τις διακοπές “στα άκρα”. Εσεις έχετε τη μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση”. Το τοπικό συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Μαλίων του Δήμου Χερσονήσου σε ιδιαίτερα επικριτική επιστολή του μεταξύ άλλων προς τους κορυφαίους τουρ οπερέιτορ TUI και Thomas Cook τούς θέτει προ των ευθυνών τους για αυτή την “ανορθογραφία” όπως την ονομάζει, του καλοκαιριού, που καταστρέφει τη φήμη μιας ολόκληρης περιοχής.

Τα πάρτι χωρίς όρια συνεχίζονται στα Μάλια
Τα πάρτι χωρίς όρια συνεχίζονται στα Μάλια

Πάρτι οργίων

Μόλις χθες η Daily Star παρουσίασε εκτενές ρεπορτάζ με θέμα τον “εξωφρενικό τουρισμό των Μαλίων” και φωτογραφικό υλικό για τα όσα διαδραματίζονται με πρωταγωνιστές μεθυσμένους νέους τουρίστες.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καλούνται όλοι να συμμετέχουν στο μεγάλο πάρτι του Αυγούστου όπου η διασκέδαση φτάνει στα άκρα.

 

Η επιστολή και στον CEO της Thomas Cook

Ο κ. Νικηφόρος Λαμπρινός
Ο κ. Νικηφόρος Λαμπρινός

Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νικηφόρος Λαμπρινός παρέδωσε την επιστολή και στον διευθύνοντα σύμβουλο της Thomas Cook Peter Fankhauser ο οποίος επισκέφθηκε στις 19 Ιουνίου τη Χερσόνησο.

“Ο αριθμός αυτής της κατηγορίας των τουριστών από τις 14.000 έχει μειωθεί στις 6.000-7.000, το πρόβλημα ωστόσο υπάρχει και είναι σοβαρό” είπε στην “Π” ο κ. Λαμπρινός.

Σε 3 χρόνια πρέπει όλα να έχουν αλλάξει

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να γίνει σοβαρή προσπάθεια απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς σε 3 χρόνια να μην φιλοξενούμε τέτοιου είδους τουρίστες στην περιοχή μας”.

Η επιστολή εστάλη προς τους Tui Hellas Tourist Services, Club 18-30, Hellenic Zeus, Thomas Cook και Club Scene ενώ κοινοποιήθηκε σε 18 άλλους φορείς, υπηρεσίες κ.λπ.

“Φταίτε και εσείς  και εμείς”

Στην επιστολή τονίζεται: “Έχουν συμπληρωθεί 25 (είκοσι πέντε) και πλέον χρόνια που προωθείτε και διακινείτε στα Μάλια και αυτό το είδος τουρισμού, και μάλιστα του σκληρού πυρήνα των νεαρών Βρετανών clubbers που διαβιούν ως μεθυσμένοι ταραχοποιοί.

Οι ξεναγοί σας περαιτέρω χειραγωγούν και καλλιεργούν στους νεαρούς αυτούς τουρίστες την βεβαιότητα ότι στα Μάλια όλα επιτρέπονται, ότι δεν υπάρχουν όρια στη διασκέδαση, ότι μπορούν να ζουν λίγες μέρες διακοπών στα άκρα, χωρίς τον φόβο ότι θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους.

Επιπροσθέτως οργανωμένες ολονύχτιες «περιηγήσεις» σε μπαρ (bar crawls) και η αθρόα επικίνδυνη χρήση τετράτροχων οχημάτων ως extreme sports στους δρόμους των Μαλίων, προκαλούν μείζονα ζητήματα δημόσιας τάξης, ασφάλειας και κοινωνικής ηρεμίας.

Τα προβλήματα αυτά επιτείνονται, αφού στον προορισμό των Μαλίων διακινούνται και άλλες κατηγορίες κανονικών τουριστών που είναι και η πλειοφηφία, ενώ δραστηριοποιούνται και επιχειρήσεις που δεν εξυπηρετούν αυτή την μορφή τουρισμού, δηλαδή του φθηνού και κακής ποιότητας αλκοόλ, ηχορύπανσης, άγρας πελατών, παραισθησιογόνων ουσιών και άναρχης διασκέδασης. Οπότε στην περίπτωση αυτή ουσιαστικά δεν μιλάμε για τουρισμό αλλά για τον εκχυδαϊσμό του.

Τίθεται λοιπόν θέμα στα Μάλια για δύο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, του να κοιμάται κανείς αδιατάρακτα την νύχτα και να κυκλοφορεί με ασφάλεια στους δρόμους.

Πέρα από τις πολυάριθμες υλικές ζημιές και φθορές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχουν συμβεί και τραυματισμοί, θάνατοι, φόνοι, εξαφανίσεις”.

Το έγγραφο συνεχίζει ως εξής:

“Αυτή την αδιάκοπη παραβατικότητα, αυτή την «ανορθογραφία», δεν μπορούμε να αποδεχθούμε σαν καθημερινότητα το τρίμηνο του καλοκαιριού. Αυτό το “στίγμα”, αυτός ο κύκλος της υποβάθμιαης πρέπει ιστορικά να κλείσει και ήδη έχει αργήσει πάρα πολύ. Εικόνες ντροπής κάνουν τον γύρο του κόσμου, διασύροντας τα Μάλια, ανήκεστες βλάβες στη φήμη, την ποιοτική ανάπτυξη, στην ανταγωνιστικότητα, στον κοινωνικό ιστό, για τις οποίες και ρητά επιφυλασσόμαστε.

Πρέπει η γίνει αντιληπτό από όλους τους τουριστικούς επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως μεγέθους, ότι στον τουρισμό μετράει σημαντικά ο προορισμός και η φήμη του. Καμία τουριστική επένδυση δεν μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα, εάν ο προορισμός είναι δυσφημισμένος.

Για όλες αυτές τις ανωτέρω επιγραμματικά και με μεγάλη επιείκεια περιγραφείσες καταστάσεις, έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι δεν είναι διαχειρίσιμες ούτε προληπτικά ούτε κατασταλτικά και υπάρχουν ευθύνες που δεν μπορεί πάντα να μένουν «ορφανές».

Το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών πρωτογενώς βαρύνει εσάς, αλλά και εμάς για να κάνουμε την αναγκαία αυτοκριτική, που ως τοπική κοινωνία και συντεταγμένη πολιτεία δεν επιδείξαμε μηδενική ανοχή”.

“Θέλουμε να δούμε αλλαγές το 2019”

Το τοπικό συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Μαλίων του Δήμου Χερσονήσου υπογραμμίζει:

“Επειδή είστε οι μεγαλύτεροι ταξιδιωτικοί οργανισμοί στην Ευρώπη με σημαντική προσφορά στον Τουρισμό της χώρας και στο πλαίσιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οφείλετε μετά από τόσα χρόνια εκμετάλλευσης, να αντικαταστήσετε αυτό το είδος τουρισμού ώστε αυτό να είναι αισθητό και μετρήσιμο μέσα στο 2019, δίνοντας πρώτοι τον τόνο της αλλαγής, για να ακολουθήσουν και οι μικρότεροι tour operators. Είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε.

Δεν αρκεί να ερμηνεύουμε απαράδεκτες καταστάσεις, το θέμα είναι να τις αλλάξουμε.

Πιστεύουμε ότι στην προσπάθεια των Μαλίων να ξανατοποθετηθούν στον τουριστικό χάρτη με παροχή ολοένα ποιοτικότερων υπηρεσιών και εγκαταστάσεων, γεγονός που ήδη έχει ξεκινήσει να είναι ορατό τα τελευταία χρόνια, θα θέλετε να συμμετέχετε και εσείς σε ό,τι σας αφορά”.

Και καταλήγει:

“Δεν μπορούμε βέβαια σε μια ελεύθερη οικονομία να απαγορεύσουμε το συγκεκριμένο είδος τουρισμού, αλλά δεν παύει η παρούσα επιστολή που υπογράφεται από όλες τις τοπικές συλλογικότητες των Μαλίων εκφράζοντας την μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, να έχει μεγάλο ηθικό βάρος.

Βαδίζοντας προς το 2020, προβάλλει ένα leadership για τον τουρισμό: ο τουρισμός είναι αυτός που δείχνει τις νέες αναπτυξιακές και επενδυτικές κατευθύνσεις για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Τα Μάλια έχουν όλα τα προσόντα και αξίζουν να συμβαδίζουν σε αυτή την κατεύθυνση, χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος”.