Ρομά  και 17χρονοι καλύπτουν  κενά στα ξενοδοχεία που ψάχνουν εναγωνίως προσωπικό

Βρισκόμαστε στην κορύφωση της σεζόν, οι πληρότητες είναι ήδη υψηλές και οι ελλείψεις σε προσωπικό παραμένουν το μεγάλο πρόβλημα στον τουριστικό κλάδο.

Τα στοιχεία για την Κρήτη δείχνουν ότι τα κενά σε όλα τα πόστα είναι κάτω από 4.000 άτομα, ενώ η σεζόν άρχισε με 6.000 κενά ,σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργο Πελεκανάκη.

Ωστόσο ο κ.Πελεκανάκης είπε στο patris.gr ότι το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα με 17χρονους και 18χρονους που ζητούν δουλειά και προσλαμβάνονται για υπηρεσίες σέρβις σε εστιατόρια, μπαρ ή στην υποδοχή, με δέλεαρ έναν καλό μισθό . «Πληρώνονται με 1000 ευρώ καθαρά ,μπορεί και περισσότερα κι αυτό είναι ένα καλό κίνητρο για ένα νέο παιδί» ανέφερε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι εδώ και λίγο καιρό, έχουν προσληφθεί και αρκετοί Ρομά όχι μόνο από την Κρήτη αλλά και άλλες περιοχές της χώρας όπως είναι η Πελοπόννησος, οι οποίοι ψάχνουν εργασία στα ξενοδοχεία.

«Οι γυναίκες δουλεύουν ως καμαριέρες και οι άνδρες κυρίως στην λάντζα και τα πηγαίνουν πολύ καλά» , είπε ο πρόεδρος των διευθυντών ξενοδοχείων.

Για εντατικοποίηση της δουλειάς κάνουν λόγω οι εργαζόμενοι ,ωστόσο οι ξενοδόχοι επίσης διαμαρτύρονται γιατί το προσωπικό μετακινείται ,όπως λένε, συνεχώς.

Ο Γρηγόρης Τάσιος πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων έχει δηλώσει :

«Σήμερα, οκτώ στα δέκα ξενοδοχεία εμφανίζουν ελλείψεις σε προσωπικό, όπως λατζέρηδες, καμαριέρες, και σερβιτόροι.
Οι μισθοί είναι ικανοποιητικοί, οι αμοιβές σε καμία περίπτωση δεν υπολείπονται των 1300 ευρώ μικτά για 6ήμερη εργασία.

Ωστόσο και αυτή τη σεζόν ταλαιπωρούμαστε με εργαζόμενους που φεύγουν αιφνιδιαστικά γιατί βρήκαν καλύτερο μισθό, επιδιδόμενοι σε μια συνεχή πλειοδοσία αμοιβών, καθώς τα ξενοδοχεία «κλέβουν» στην κυριολεξία προσωπικό από τον ανταγωνισμό».

«Είναι θεμιτό να αναζητά ο εργαζόμενος καλύτερο μισθό και συνθήκες εργασίας» απαντά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχουπαλλήλων ν.Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης ο οποίος τονίζει ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν σέβονται και δεν τηρούν τις συμβάσεις εργασίας.