Μόλις 3 μέρες διακοπών το χρόνο μπορεί να πληρώσει η μέση ελληνική οικογένεια

Κι εκείνοι που θα τα καταφέρουν, στην πλειοψηφία τους θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος διακοπών μόλις 3 ημερών, αφού τα ποσά συμπεριλαμβανομένων των μεταφορικών , της διαμονής και της διατροφής, εκτοξεύουν την τιμή στα ύψη.

«Και φέτος δεν περιμένουμε πολλούς Έλληνες γιατί κατ’ αρχήν το κόστος των ακτοπλοικών εισιτηρίων για μια 4μελή οικογένεια είναι πολύ μεγάλο» είπαν στo patris.gr διευθυντές ξενοδοχείων.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η κίνηση στον εσωτερικό τουρισμό θα είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

«Οι τιμές για μια Ελληνική οικογένεια ,είναι απλησίαστες» έχει επισημάνει ο Απόστολος Ραυτόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.

Πάνω από 3.000 ευρώ η οικογένεια

Ο ίδιος είπε ότι έχουν αυξηθεί τα κόστη των εισιτηρίων με τα συμβατικά αλλά και τα γρήγορα πλοία για οποιοδήποτε δρομολόγιο και οι εκπτώσεις που κατά καιρούς γίνονται είναι ασήμαντες ,σε σχέση με το υπέρογκο τελικό ποσό που καλείται να πληρώσει ο ταξιδιώτης.

Οι διακοπές 4-5 ημερών για μια τετραμελή οικογένεια φθάνουν τις 3.000 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά ,την διαμονή και την διατροφή και μιλάμε για αυτή την περίοδο, το Ιούλιο και τον Αύγουστο τα ποσά θα είναι σαφώς μεγαλύτερα, όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών, ένας στους δυο δεν θα πάει διακοπές φέτος και εκείνοι που θα τα καταφέρουν, θα πάνε λιγότερες μέρες από πέρυσι, δηλαδή τρείς ή τέσσερις.

Ακόμα και για ένα ταξίδι τριών ωρών σε κοντινό προορισμό το κόστος των εισιτηρίων στα πλοία είναι πλέον απαγορευτικό για τη μέση οικογένεια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA.

Οικογένεια με δύο παιδιά έως 10 ετών για να ταξιδέψει αρχές Ιουλίου, από τον Πειραιά μέχρι την Πάρο μαζί με αυτοκίνητο, θα χρειαστεί να καταβάλλει 530 ευρώ, ενώ αν τα παιδιά είναι άνω των 10 ετών το κόστος φτάνει τα 632 ευρώ.

Από το λιμάνι της Ραφήνας για την Τήνο η ίδια οικογένεια με παιδιά άνω των 10 ετών θα πληρώσει 414 ευρώ, ενώ για ένα ζευγάρι με μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού το κόστος φτάνει τα 200 ευρώ.

«Πλέον για μια μέση ελληνική οικογένεια τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων είναι απροσπέλαστα, η κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει και στο συγκεκριμένο θέμα για να μπορέσουν οι τιμές να διατηρηθούν ή να μειωθούν», επεσήμανε τουριστικός πράκτορας.

Έρχονται νέες ανατιμήσεις

Σοκαριστική είναι η τιμή των ναύλων αν η οικογένεια επιλέξει τη μακρινή Ρόδο, ένα ταξίδι 18 ωρών, οπότε θα χρειαστεί καμπίνα.

Μαζί με το αυτοκίνητο το κόστος του ταξιδιού μετ’ επιστροφής εκτινάσσεται στα 1.014 ευρώ, σχεδόν διακόσια ευρώ πάνω από τον κατώτατο μισθό.

Ο πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης ο οποίος δήλωσε στο patris.gr ότι θα κάνει παρέμβαση στις εταιρείας για τις παράλογες τιμές ,είπε στο Mega : «Τα ακτοπλοϊκά εισηγήτρια πήραν μεγάλη αύξηση το ’22 με την αύξηση των καυσίμων που έφτασε το 40%. Αυτή η αύξηση δεν έφυγε, έμεινε».

Αντίστοιχα για τη Λήμνο από το λιμάνι του Λαυρίου, ένα ταξίδι εννέα ωρών, το κόστος της οικογένειας με αυτοκίνητο και με παιδιά μικρότερα των 10 ετών, στην οικονομική θέση είναι 346 ευρώ, με τα μεγαλύτερα παιδιά 403 ευρώ.

Στην περίπτωση, δε, που επιλέξουν καμπίνα το κόστος φτάνει στα 755,40ευρώ. Φορείς της αγοράς πάντως δεν αποκλείουν να υπάρξουν και νέες ανατιμήσεις μέσα στο καλοκαίρι.