ΙΕΛΚΑ: Μόνο ένας στους δύο Έλληνες θα κάνει φέτος διακοπές

Οι διακοπές συνδέονται με τη χαλάρωση και την ανεμελιά, μακριά από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας ωστόσο για πολλούς Έλληνες είναι πολυτέλεια, ακόμα και μόνο η σκέψη και όπως λένε έχουν προ πολλού εγκαταλείψει τα σχέδια εξαιτίας του δυσβάστακτου κόστους.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, οι Έλληνες κόβουν από παντού για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο κόστος διαβίωσης.

Ένας στους δύο καταναλωτές (55%) δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές το 2024, ένας στους τρεις (32%) δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες, έξι στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι οι δαπάνες τους φέτος θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, τέσσερις στους δέκα ότι θα είναι μειωμένες άνω του 50%.

Ως λόγο, για τον οποίο έλαβαν αυτή την απόφαση, αναφέρουν το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα λόγω ανατιμήσεων, αλλά κυρίως τα αυξημένα κόστη σε εισιτήρια και διαμονή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έρευνα Τravel Report της ψηφιακής υπηρεσίας πληρωμών και αγορών Klarna, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1000 ατόμων προκύπτει ότι το 53% των καταναλωτών επιλέγουν πιο προσιτά καταλύματα αυτό το καλοκαίρι, ενώ το 39,7% αναζητούν πιο προσιτές επιλογές μεταφοράς. Επιπλέον, το 29,7% των Ελλήνων σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των ταξιδιών, που πραγματοποιεί και το 25,3% επιλέγει να συντομεύσει τη διάρκεια των διακοπών του.

Το 6% δήλωσε ότι δεν θα ταξιδέψει καθόλου αυτό το καλοκαίρι, με την πλειονότητά τους (62,2%) να αναφέρει την αύξηση του κόστους ζωής ως τον κύριο λόγο για την απόφαση αυτή.

Μια δημοφιλής ταξιδιωτική τάση σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που συμβάλλει και στη μείωση των εξόδων διακοπών και βρίσκει ανταπόκριση και στη χώρα μας είναι οι «Staycations», όπου οι ταξιδιώτες επιλέγουν να εξερευνήσουν τις χώρες τους.

ertnews.gr