τουρισμος κρητη διακοπες μπαλος

Έχει ανακοινωθεί πλέον και επίσημα ότι ήρθε ένα νέο επίδομα Pass που οι δικαιούχοι μπορούν να το πάρουν μονάχα με μια αίτηση στον Gov.gr με απλά βήματα.

Πιο αναλυτικά πρόκειται για το Thessaly Evros Pass 2024 του οποίου η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα τεθεί σε λειτουργία τέλος του Ιουνίου. Το πρόγραμμα αυτό αφορά τη χρηματοδότηση διακοπών στην Θεσσαλία και Έβρο.

Από εκεί και πέρα οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών στις παραπάνω πληγείσες περιοχές.

Πρόκειται για το Thessaly Evros Pass 2024 του οποίου η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα τεθεί σε λειτουργία τέλος του Ιουνίου. Το πρόγραμμα αυτό αφορά τη χρηματοδότηση διακοπών στην Θεσσαλία και Έβρο, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά και να τονωθεί η τουριστική δραστηριότητα στην πληγείσα περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία «χτυπήθηκε» από τις πλημμύρες τον Σεπτέμβριο 2023, αλλά και του Έβρου που επλήγη από τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι.

Οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών στις παραπάνω πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως συνέβη και σε αντίστοιχες προηγούμενες δράσεις (North Evia -Samos Pass), οι πολίτες για να υποβάλλουν την αίτησή τους θα χρειαστούν τους κωδικούς στο Taxisnet και την επιβεβαίωση ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου και μιας διεύθυνσης email, ενώ δικαίωμα υποβολής για το Thessaly Evros Pass 2024 θα έχουν όσοι:

  • είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με βάση την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022
  • δεν έχουν οι ίδιοι ή οι ωφελούμενοί τους ως κύρια κατοικία στους επιλεχθέντες προορισμούς, όπως αυτή προκύπτει από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2022 και
  • δεν είναι δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο:

– του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ή όσοι επιλεγούν ως δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2024-2025 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ανεξαρτήτως από το αν γίνει τελικά χρήση των ανωτέρω παροχών ή όχι, και

– συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Η δήλωση Παπαστεργίου

Για το Thessaly Evros Pass μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσαν ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της Θεσσαλίας και του Έβρου που επλήγησαν από πλημμύρες και πυρκαγιές αντίστοιχα. Με το Thessaly Evros Pass θέλουμε να δώσουμε κίνητρα σε πολίτες να επισκεφθούν τις περιοχές αυτές, στηρίζοντας έμπρακτα την τουριστική τους δραστηριότητα, όπως έχουμε κάνει με άλλες περιοχές στο παρελθόν. Με προϋπολογισμό που θα αγγίξει τα 4,5 εκατ. ευρώ, η δράση θα λειτουργήσει τονωτικά για τις τοπικές οικονομίες του Έβρου και της Θεσσαλίας συνολικά» σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Ενώ όσον αφορά στη διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων του Thessaly Evros Pass είπε πως «άμεσα, απλά, με διαφάνεια και χωρίς περιττή γραφειοκρατία, οι πολίτες θα υποβάλλουν την αίτησή τους στο vouchers.gov.gr. Οι δικαιούχοι που θα προκύψουν από την κλήρωση θα χρησιμοποιήσουν τα προβλεπόμενα ποσά σε υπηρεσίες εστίασης, διαμονής, μεταφορών. Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας και συστηματικά στηρίζουμε τις περιοχές που ήρθαν αντιμέτωπες με ακραία φυσικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

Τι ίσχυε για το North Evia Pass

Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι του North Evia Pass λάμβαναν 100 ευρώ ή 150 ευρώ και το ποσό αυτό μπορούσε να αξιοποιηθεί για αγορές σε επιχειρήσεις των περιοχών της Βόρειας Εύβοιας (ανάλογα με τον επιλεγμένο Δήμο προορισμού από τον δικαιούχο) και αφορούσε την κάλυψη δαπανών τοπικής μεταφοράς, διαμονής και εστίασης στις επιλέξιμες περιοχές.

Σημειώνεται δε πως επιλέξιμες δαπάνες που είχαν οριστεί για τη δράση αυτή, όσον αφορά την τοπική μεταφορά περιλαμβάνονταν τα εξής: ενοικίαση αυτοκινήτων, υπηρεσίες ταξί, υπηρεσίες λεωφορείων, θαλάσσιες μεταφορές (από Δήμο σε Δήμο), ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών, μαρίνες / παροχή υπηρεσιών σε μαρίνες, λοιπές μεταφορές, ενοικίαση σκαφών, λοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων κλπ. Ωστόσο δεν περιλαμβάνονταν η κράτηση και έκδοση ακτοπλοϊκών ή/και αεροπορικών εισιτηρίων από ή/και προς τα επιλέξιμα μέρη της δράσης.

Επίσης επιλέξιμες δαπάνες της κατηγορίας «διαμονή» περιλαμβάνονταν τα εξής: ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα, ενοικίαση τροχόσπιτων, λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις /καταλύματα, timeshare real estate, κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού, campings κλπ. Δείτε αναλυτικά τη λίστα επιλέξιμων κατηγοριών εμπόρου (MCCs) (εδώ)

Στις επιλέξιμες δαπάνες της κατηγορίας «εστίαση» περιλαμβάνονταν οι εξής κατηγορίες: επιχειρήσεις εστίασης και εστιατόρια, bars / taverns / lounges / discos, fast food κλπ. Σημείωση: Δεν περιλαμβάνονταν καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων και υπεραγορών (σουπερμάρκετ κλπ).

ΠΗΓΗ: onlinepress.gr