Ανάμεσα σε όλα τα σκάνδαλα και τις απάτες που «σκάνε» καθημερινά, αυτό που χτύπησε τις πιο ευαίσθητες χορδές μας ήταν αυτό της «Παιδικής Χαράς», προκαλώντας ένα βαθύ «κύμα» οργής και απογοήτευσης στην ελληνική κοινωνία.
Ένας απατεώνας του χειρίστου είδους, ο οποίος μαζί με τη σύντροφό του δεν δίστασαν να μετατρέψουν δωρεές πολιτών για άρρωστα παιδιά σε πολυτελή διαβίωση, ταξίδια και σαμπάνιες, που τα «λάνσαραν» μάλιστα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Άλλοτε με το καλό κι άλλοτε με ύβρεις και απειλές, προσέγγιζαν τις οικογένειες που, πάνω στον πόνο τους, «πιάνονταν» από τα λόγια του ζευγαριού, ενώ όλο αυτό λειτουργούσε υπό τη σκέπη ΜΚΟ, εγείρει ακόμα περισσότερα ερωτηματικά για τον ρόλο τους.
Η υπόθεση «χτύπησε» ταυτόχρονα τα πιο ευαίσθητα αντανακλαστικά μας: την ενσυναίσθηση για τα άρρωστα παιδιά και την ανάγκη μας να εμπιστευόμαστε την αλληλεγγύη.
Δεν πρόκειται απλώς για μια οικονομική απάτη, αλλά για ένα σοβαρό πλήγμα στην κοινωνική συνοχή. Οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης ΜΚΟ δεν δίστασαν να βεβηλώσουν τις έννοιες της αλληλεγγύης, εκμεταλλευόμενοι άγρια τον πόνο των γονέων και τους πολίτες που έτρεξαν να συνδράμουν.
Το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά συγκεντρώθηκαν από το υστέρημα των πολιτών, με σκοπό να χρηματοδοτηθούν θεραπείες, χειρουργεία και νοσήλια για παιδιά που έδωσαν «μάχη» για τη ζωή τους, καθιστά την πράξη ηθικά ασύλληπτη. Η συνειδητοποίηση ότι η ελπίδα αυτών των οικογενειών έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης προκαλεί βαθιά αποστροφή.
Σε περιόδους κρίσης, οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι κινητοποιούνται αμέσως για να βοηθήσουν όποιον έχει ανάγκη. Όταν αποκαλύπτεται ότι μια τέτοια προσπάθεια ήταν «βιτρίνα», ο κόσμος νιώθει προδομένος και εξαπατημένος. Αυτό δημιουργεί έναν επικίνδυνο κυνισμό: την επόμενη φορά που ένα παιδί θα έχει πραγματικά ανάγκη, πολλοί θα διστάσουν να βοηθήσουν, φοβούμενοι ότι θα πέσουν πάλι θύματα απάτης.
Η Ομοσπονδία Καρκινοπαθών Ελλάδος καλεί την Πολιτεία να χρησιμοποιήσει όλα τα θεσμικά και ελεγκτικά μέσα που διαθέτει, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, επιβάλλοντας απόλυτη διαφάνεια στους Συλλόγους και τους φορείς.
«Η μεγαλύτερη ζημιά που προκάλεσε αυτή η σπείρα είναι το “τσαλαπάτημα” της κοινωνικής εμπιστοσύνης. Με τις βλάσφημες πράξεις τους επέφεραν βαρύ πλήγμα στην αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα των γνήσιων συλλογικών φορέων που μοχθούν καθημερινά, προκαλώντας ένα επικίνδυνο κλίμα καχυποψίας σε μια κοινωνία που έχει ανάγκη να πιστέψει στο καλό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Αυτό όμως θα είναι η μεγάλη μας αποτυχία ως κοινωνία, αφού, όπως έλεγε ο διάσημος συγγραφέας Άντον Τσέχωφ, «πρέπει να πιστεύεις στους ανθρώπους, αλλιώς η ζωή γίνεται ανυπόφορη».