Στην Ιταλία αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν την ερημοποίηση των χωριών τους και είναι ένα καλό παράδειγμα και για εμάς το πώς επιχειρούν να το πετύχουν.

Το εγχείρημά τους προβάλλεται από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ διεθνώς και κάπως έτσι μάθαμε και εμείς τι σκέφτηκαν.

Σε ολόκληρη  την Ιταλία, οι αγροτικές πόλεις και τα χωριά βιώνουν πληθυσμιακή κρίση.

Καθώς οι κάτοικοι μετακομίζουν στις πόλεις για καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης, οι μικρές κοινότητες μένουν με εγκαταλελειμμένα σπίτια και στάσιμες οικονομίες.

Τα τοπικά συμβούλια λοιπόν έχουν βρει διάφορες λύσεις για την αύξηση του αριθμού των κατοίκων τους, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης ακινήτων για 1 μόλις ευρώ.

Στην Τοσκάνη, οι αρχές επέλεξαν να πληρώσουν τους ανθρώπους για να εγκατασταθούν σε κοινότητες που ερημώνουν.

«Είναι κρίμα να βλέπουμε πως οι παλιές μας συνοικίες, γεμάτες ιστορία, υπέροχη αρχιτεκτονική και τέχνη, αδειάζουν σιγά σιγά» λένε οι τοπικοί φορείς που αποφάσισαν να πάρουν πρωτοβουλίες.

Με το νέο πρόγραμμα, που ονομάζεται «Residency in the Mountains 2024», οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν μεταξύ 10.000 και 30.000 ευρώ για να αγοράσουν ένα σπίτι και έχουν ευρεία γκάμα επιλογών, καθώς πάνω από 100 χωριά μετέχουν στο πρόγραμμα!

Πρέπει, ωστόσο, να βρίσκεται σε μια ορεινή πόλη με λιγότερους από 5.000 κατοίκους.

Επιπλέον, η οικονομική συνεισφορά δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% του κόστους αγοράς και ανακαίνισης του ακινήτου.

Τα βουνά της Τοσκάνης είναι «εδάφη μοναδικής ομορφιάς, με χωριά που πρέπει να ανακαλυφθούν εκ νέου, τα οποία, ωστόσο, υποφέρουν από ερήμωση» είπε η Stefania Saccardi, περιφερειακή αντιπρόεδρος της Τοσκάνης.

«Η απόφαση να ζήσει κάποιος σε έναν από αυτούς τους δήμους είναι επομένως μια πρόκληση και μια ευκαιρία, ειδικά για τους νέους , για μια νέα επιλογή ζωής».

Φυσικά υπάρχουν προϋποθέσεις σχετικά με το ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για την επιχορήγηση.

Οι αιτούντες πρέπει να είναι Ιταλοί πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή πολίτες εκτός ΕΕ που διαθέτουν άδεια διαμονής τουλάχιστον 10 ετών.

Πρέπει επίσης να είναι εγγεγραμμένοι ως κάτοικοι σε μια πόλη ή πόλη της Ιταλίας, αλλά να μην ζουν σε μια ορεινή κοινότητα (όπως κατηγοριοποιούνται από το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής).

Οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν στην ηλεκτρονική φόρμα στον ιστότοπο της Περιφέρειας της Τοσκάνης και πρέπει να υποβληθούν έως τις 27 Ιουλίου στη 1 το μεσημέρι.

Προλαβαίνουμε!