«Προχθές Κυριακή, οι ακρογιαλιές του Κάστρου ήταν στις δόξες τους. Από το Μπεντενάκι ως το Στόμιο και από τον Πόρο ως το κακόν όρος οι αμμουδιές ήταν «πήχτρα» από κολυμβητές και κολυμβήτριες.

Αλλά και άλλους απόμαχους της θάλασσας, οι οποίοι μη δυνάμενοι ν’ απολαύσουν την θάλασσα εξ επαφής, την απήλαυσαν οπτικώς μαζί με το πολύχρωμο και σκανδαλιστικό περιεχόμενό της».

Νομίζω ότι τα παραλέει ο αρθρογράφος στο σχόλιό του, αυτό όμως δεν έχει σημασία. Καλοκαίρι και μάλιστα κατακαλόκαιρο, τι περιμένει κανείς άλλο από μπάνια, εξόδους και διασκέδαση.

Οι μέρες επιβάλλουν την καλή παρέα, το καλό φαγητό και ποτό και τις βόλτες, καθώς και την απόδραση από την καθημερινότητα. Καλοκαίρι του 1951, αρχές της δεκαετίας του εξήντα! Δεν είχαν περάσει και λίγα οι άνθρωποι.

Πόλεμος, καταστροφές, εμφύλιος, συμφορές. Τώρα βλέπει κάπως διαφορετικά το μέλλον του. Τέτοιες μέρες του καλοκαιριού… Στην Αθήνα διεξάγεται η δημοπρασία για την ανάληψη της εκτέλεσης των έργων ανέγερσης του «Βενιζελείου Σανατορίου».

Βέβαια δεν γνωρίζουν σε ποια εταιρεία έχει κατακυρωθεί το έργο, αλλά η επιθυμία όλων είναι πολύ μεγάλη για την πραγματοποίησή του, αφού ο ρόλος του είναι μοναδικός. Πώς να μην υπάρχει λοιπόν ζωηρό ενδιαφέρον; Σε εξέλιξη είναι και ο τρυγητός, μόνο που τα εργατικά χέρια είναι λίγα και οι σταφιδοπαραγωγοί θέλουν κόσμο για να συγκεντρώσουν τη σοδειά τους.

Μία μικρή διαμαρτυρία εκδηλώνεται για δύο εικοσιτετράωρα περίπου από τους ιδιοκτήτες των κέντρων Τριών Καμαρών, όπου τα καφέ ουζερί της πλατείας, καθώς και τα κέντρα «Πανελλήνιον», «Ντορέ», «Νέον Κέντρον», έπαυσαν να χρησιμοποιούν τον χώρον, των προ αυτών πεζοδρομίων, από τα οποία και απέσυραν τα καθίσματα, περιορίζοντάς τα μόνο στον εντός των αιθουσών χώρον.

Τα παραπάνω κέντρα κυκλοφόρησαν φέιγ βολάν, με τα οποία εξηγούν τους λόγους οι οποίοι τους ανάγκασαν στη λήψη του μέτρου αυτού, το οποίο οφείλεται στην υπερβολική αύξηση των τελών του Δήμου εξαιτίας αυτού του λόγου πολλοί σερβιτόροι απολύθηκαν από τις εργασίες τους, οι δε ιδιοκτήτες των προαναφερομένων κέντρων ζήτησαν την παρέμβαση του Νομάρχη Ηρακλείου.

Οι καταχωρήσεις στον ημερήσιο τύπο κάθε άλλο παρά ήσυχους αφήνουν τους συμπολίτες μας. Δημόσια Λουτρά Πόρου! Τα θερμά και ιαματικά λουτρά Πόρου τελείως ανακαινισθέντα και καθ’ υπόδειξη του Νομιάτρου Ηρακλείου κ. Λογιάδου, ήρχισαν λειτουργούντα κανονικώς με νέες εγκαταστάσεις και ανέσεις. Λουτήρες εμαγιέ, δωμάτια ανάπαυσης με κλίνας.

Όμως εκεί που παρατηρείται επανάσταση στο χώρο των Λουτρών, είναι στα θερμά ιαματικά λουτρά «ΦΟΙΝΙΞ», στον Άγιο Φανούριο Κατσαμπά. Πάνε οι έχοντες ανάγκη θερμώ ιαματικών λουτρών και προτιμούν για την υγείας τους, τα προαναφερόμενα λουτρά. Σίγουρα βρίσκουν άκρα περιποίηση και άμεμπτον καθαριότητα.

Λουτήρες εμαγιέ και καινούργιες κλίνες. Τιμή, 15.000 μετά του φαρμάκου. Στους επαρχιώτες προσφέρονται κλίνες και δωμάτια δωρεάν. Νέα Διεύθυνση υπό του κ. Νίκου Μανασάκην. Απαραίτητη όμως είναι και η ικανοποίηση για ποτό και φαγητό. Ένα ουζάκι στο ουζερί του Αποστόλη, απέναντι στα Λιοντάρια, σίγουρα ανοίγει την όρεξη.

Μία επίσκεψη στο γνωστό παραθαλάσσιο εξοχικό κέντρο «Ακταίον», δίπλα στο μέγαρο Φυτάκη, σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον. Κουζίνα εκλεκτή, ποτά, διάφορα, μπύρα, μεζέδες της ώρας και πίστα χορού. Οι τιμές ασυναγώνιστες. Στο Ντορέ επίσης πέραν των νόστιμων εδεσμάτων και των ποτών, οι Καστρινοί θα βρουν λεμονάδα με νερό Δαφνών και φρέσκα γλυκά παρασκευασμένα με αγνά υλικά.

Ένας ακόμα ιδανικός τόπος για ούζο ήταν το καφενείο η «Μεγάλη Ελλάδα» στην πλατεία Δασκαλογιάννη με εκλεκτούς μεζέδες και εξαιρετική περιποίηση. Υπάρχουν όμως και τόσα άλλα νέα όπως μας πληροφορεί ο τοπικός Τύπος.

Τέτοιες μέρες του καλοκαιριου… «Πρόοδο και Πολιτισμό αποτελεί για την πόλη μας η νέα Βιομηχανία αρτοποιίας Εμμανουήλ Νεραντζούλη. Ήρχισεν λειτουργούν το νέον πρατήριον παρά την Λεωφόρον Κουντουριώτου. Άρτος, παξιμαδάκια, φρυγανιές, βουτήματα, πολυτελείας και μη, εις εξαιρετικάς τιμάς».

Καιρός όμως είναι να το ρίχνει κανείς και λίγο έξω, αφού η ζωή μας θέλει γλέντι και καλοπέραση.

Για τον λόγο αυτό όλοι στην ΟΑΣΗ! «Σήμερον και άνευ επιβαρύνσεως του εισιτηρίου, ο Γιώργος Μουζάκης με όλην την ορχήστρα του, θα σας παρουσιάσει την Βεντέτα του τραγουδιού Μάγια Μελάγια και τον δημοφιλή Τζήμη Μακούλη στις τελευταίες τους επιτυχίες»!

Το καλοκαίρι εκείνο… όλα αυτά εν Ηρακλείω εγένεντο!