Μετά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και της ελληνικής κοινωνικής δοκιμασίας, η Ελλάδα το 2020 ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Παρά τη σφοδρότητα των μέτρων που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου, τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και την έλλειψη πολιτικής συνεννόησης, οι Έλληνες τελικά στάθηκαν όρθιοι και μπορούν τώρα να αισιοδοξούν ότι από το έτος 2020 ξεκινούν μία νέα περίοδο για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Το 2019 που μας αποχαιρέτησε θα μείνει ορόσημο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, ως κατώτατο σημείο του βυθού, που από τον Ιούλιο άρχισε να αναδύεται η Ελλάδα. Η νέα περίοδος που ξεκίνησε ανήκει στη δημιουργία ενός μέλλοντος χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ταμπού, χωρίς προκαταλήψεις και αναζήτησης μαγικών λύσεων. Με δουλειά, ωριμότητα και αποφασιστικότητα, χωρίς αρνητικά επιχειρήματα, εικασίες και δογματισμούς, οι Έλληνες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις που θα εκδηλωθούν τον καινούργιο χρόνο.

Το 2020 προβλέπεται να είναι ένα έτος, πέραν των οικονομικών αλλαγών, κυρίως γεωπολιτικών εξελίξεων. Υπάρχει η βαριά κληρονομιά των προηγούμενων ετών γεμάτη από προκλήσεις και γεγονότα που επηρέασαν σε κάποιο βαθμό την πορεία της χώρας, η οποία βρίσκεται γεωγραφικά σε μία από τις κρισιμότερες περιοχές της υδρογείου, τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο.

Στα εθνικά μας θέματα είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει τις προκλήσεις και, όπως δείχνουν τα πράγματα, είναι δύσκολο να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες. «Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον» όμως αυτό δεν θα προκαλέσει τη συντέλεια της χώρας, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, υπάρχει το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο και οι σύμμαχοι της Ελλάδας.

Η Ελλάδα μπήκε στο 2020 έχοντας αποκτήσει την εμπειρία και την αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες για να διαχειριστεί τις προκλήσεις της νέας εποχής. Η πολιτική σταθερότητα, η ωρίμανση της κοινωνίας και η ενεργοποίηση της σιωπηλής πλειοψηφίας των πολιτών είναι στοιχεία που γεννούν αισιοδοξία για το μέλλον.

Αυτή την ώρα, οι κινήσεις της κυβέρνησης στη διπλωματική σκακιέρα παράγουν αποτελέσματα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα με τη δημιουργία ασπίδας προστασίας για τη χώρα μας. Η συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου με την πρόβλεψη αμυντικής συμφωνίας και ασφάλειας και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύει τις ισχυρές συμμαχίες που αναπτύσσονται σε διπλωματικό επίπεδο.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Η.Π.Α. και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αναμένεται να διαλύσει «τις σκιές» και να επιβεβαιώσει την ισχυρή σχέση φιλίας – συμμαχίας της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η Ελλάδα το 2020 εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος και να πρωταγωνιστήσει δυναμικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην οικονομία, η πορεία διαγράφεται θετική, το διαπιστώνουμε στον τουρισμό, στην κτηματαγορά, στο φιλοεπενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται από τις φοροελαφρύνσεις και τη χρηματιστηριακή σταθερότητα. Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία δείχνουν ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει όλους τους δημοσιονομικούς στόχους της, δημιουργώντας τις προδιαγραφές για την επίτευξη ισχυρής ανάπτυξης το 2020.

Με τη βεβαιότητα ότι θα υλοποιηθούν οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί στην υγεία και την παιδεία και με δεδομένα τα σταθερά βήματα του πρώτου εξαμήνου της νέας διακυβέρνησης, των αλλαγών με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών, η Ελλάδα αλλάζει οριστικά πορεία προς την πρόοδο και την ευημερία.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η συνέπεια και η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τους τελευταίους μήνες τα προβλήματα στην Ελλάδα, για την οικονομία, την ανάπτυξη, την ασφάλεια των πολιτών και την εξωτερική πολιτική ισχυροποιούν τη θέση της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον από τους Ευρωπαίους στις διαπραγματεύσεις αλλά και γενικότερα ως ισότιμος εταίρος και όχι ως επαίτης ή αποδιοπομπαίος τράγος.

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι αισιοδοξίας που πρέπει να αισθάνονται οι Έλληνες στο ξεκίνημα του νέου έτους και κυρίως για την ανάκτηση του χαμένου κύρους και της αξιοπιστίας που είχε απωλέσει η χώρα την περίοδο των μνημονίων και της αριστερής συγκυβέρνησης.