Πριν λίγες μέρες ο εκλεκτός φίλος, άριστος των αρίστων στιχουργός, Γιώργης Λέκκας με προμήθεψε με ένα ακόμα πόνημά του που το τιτλοφορεί «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑπολιαρίδια 1. Δεν είμαι ειδικός για βιβλιοκριτικές, αλλά θα προσπαθήσω να γράψω δυο λόγια τση καρδιάς.

Η αφιέρωση σπουδαία, αφού ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ τιμής ένεκεν στους αφανείς ήρωες τση Κρήτης. Στα προλογικά του ο συγγραφέας μάς εξηγεί πώς μπολιάστηκε στην κρητική μαντινάδα από τότες που πάτησε τον πόδα του στο Δημοτικό σκολειό του Φουρφουρά. Το μπόλι έπιασε, έκαμε ρίζες το δεντρό και ίσαμε σήμερο μας προσφέρει σπουδαίους καρπούς. Και βέβαια πάντα με τη χρήση της τοπικής διαλέχτου, πρωταρχικό λιπαντικό στοιχείο για το στέλιωμα της σωστής κρητικής μαντινάδας.

Στην εισαγωγή του ο συγγραφέας ενημερώνει πως τούτο το πόνημά του είναι μια σειρά από τον πλούτο των μαντινάδων του και φυσικά θα ακολουθήσουνε, όπως καταλαβαίνω, πολλές σειρές.

Πιστεύω πως θα βρει όλα τα χαρτάκια που τις έχει γράψει, θα τις ταξινομήσει και θα τις προσφέρει, γιατί είμαι σίγουρος πως πρόκειται για ένα ανεκτίμητο θησαυρό. Και τα πρώτα του «Απολιαρίδια» δηλαδή οι καλύτερες στιχουργικές του εμπνεύσεις αποτελούνε το περιεχόμενο του βιβλίου.

Η θεματική ταξινόμηση των στιχουργημάτων του συγγραφέα τέλεια και κατατοπιστική για τον αναγνώστη και όχι αναχούρδικη… Ερωτικές, πονετικές, γνωμικές, εορταστικές, ιερών μυστηρίων και ανθρώπινων σχέσεων, της παρέας και του γλεντιού, προσωποιητικές, ειδικών περιπτώσεων, εναντιωματικές. Περιλαμβάνει επίσης διάφορες ρίμες, σπουδαία κείμενα και κατατοπιστικό γλωσσάρι. Και βέβαια όλα τα παραπάνω σε ένα γνήσιο κοινό διαλεχτόφωνο κρητικό λόγο, ώστε να γίνεται κάθε στιχούργημα κατανοητό.

Γιώργος Λέκκας, άριστος των αρίστων, πρώτος των πρώτων στιχουργός. Δεν θα γράψω τίποτε άλλο, γιατί θα τον αδικήσω. Είναι γνωστή η παρουσία του τόσα χρόνια στα κοινά, η δημιουργία και πορεία του στον Σύλλογο Κρητών Στιχουργών και συνεχίζει άξιος διάδοχος του αείμνηστου δασκάλου μας Μιχάλη Καυκαλά. Τυχεροί όσοι αποχτήσουνε τούτο το βιβλίο.

Φίλε Γιώργη, συνέχισε. Και σ’ άλλα με υγεία.