Η κυβέρνηση της ΝΔ ανήλθε στην εξουσία πριν πέντε χρόνια υποσχόμενη και ευαγγελιζόμενη το κράτος δικαίου και ασφάλειας του πολίτη, μετά από μια περίοδο άκρατου λαϊκισμού πάνω σε θέματα αστυνομοκρατίας και δημόσιας τάξης.

Ήταν αναμφίβολα ένα καθ’ όλα λογικό αίτημα της κοινωνίας, το οποίο ο σημερινός πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε δεόντως στην προεκλογική περίοδο της επιτυχούς, όπως αποδείχτηκε, αναμέτρησης του 2019, με το βλέμμα στραμμένο πάντα στα όσα θλιβερά διημείφθησαν στα προηγούμενα χρόνια.

Με εκείνες τις υποσχέσεις, ελπίζαμε ότι κάτι θα αλλάξει επιτέλους στην περιβόητη καθημερινή ασφάλεια του πολίτη. Είχε ελπίσει ο αδαής και αφελής πολίτης ότι θα είχε τραίνα που θα περνούν στην ώρα τους και θα είναι απολύτως ασφαλή σε όσους τα προτιμούσαν, ότι θα είχαμε σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές ανοιχτές και όχι να βρίσκονται από καιρού εις καιρό υπό κατάληψη από μειοψηφίες ή εξωπανεπιστημιακούς γνωστούς-αγνώστους κύκλους, και ότι το ακαδημαϊκό έργο θα συνεχίζεται με ασφάλεια για φοιτητές και διδακτικό προσωπικό.

Μας είχαν, ακόμα, βεβαιώσει ότι οι πορείες στους δρόμους των πόλεων, ειδικά των μεγάλων, δεν θα επηρεάζουν την μετακίνηση και την καθημερινότητα των άλλων πολιτών και των επισκεπτών. Φυσικά ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει όσα αναφέρθηκαν, αλλά είναι απείρως μακρύτερος.

Ότι δεν θα συνεχιστεί το πρωτοφανές φαινόμενο να υφίστανται συγκεκριμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας με τους δικούς τους εσωτερικούς νόμους και ότι η παρουσία της αστυνομίας εκεί αποτελεί παράπτωμά της και ανεπιθύμητη ενέργεια!

Είχαμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι εάν τραυματισθεί κάποιος κάτοικος εκείνης της όποιας περιοχής, οι αντιδράσεις των άλλων κατοίκων θα είναι οι γνωστές διαχρονικά και ότι θα είναι προτιμότερο στη θέση αυτού να βρίσκεται αστυνομικός, γιατί διαφορετικά θα δημιουργηθούν καινούργιες ετήσιες γνωστότατες πορείες, με τις απέραντες καταστροφές των πόλεων τις οποίες οι καθ’ ύλην αρμόδιοι διαχρονικά παρατηρούν αδιάφοροι μη επιτρέποντας στην Αστυνομία να πλησιάσει και ελπίζοντας η όλη κατάσταση να μην καταλήξει σε χειρότερα επεισόδια, και τόσα άλλα που διαχρονικά γνωρίζουμε.

Είναι γεγονός, βεβαίως, ότι στην πρώτη της κυβερνητική θητεία η κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλλει κάποια στοιχειώδη τάξη σε όλο αυτό το κοινωνικό αλαλούμ. Ίσως εκεί βοήθησε και η πανδημία του κορονοϊού που ενέσκηψε στη χώρα, με τους γνωστούς εγκλεισμούς στα σπίτια μας. Ταυτόχρονα, προσπάθησε εναγωνίως να δημιουργήσει ένα σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας με τα γνωστά τραγελαφικά και κωμικοτραγικά αποτελέσματα.

Προσπάθησε να εξισώσει όλο αυτό με τον περιβόητο φράχτη του Έβρου, ο οποίος ενώ εξυπηρέτησε κάποιες στιγμιαίες εχθρικές ενέργειες, έμεινε στη συνέχεια ημιτελής. Η σημαντική επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού εναντίον του κορονοϊού, έδωσε σε πολλούς την ελπίδα και τη βεβαίωση ότι κάποια πράγματα θα αλλάξουν και σε άλλα πεδία και ειδικότερα στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών.

Άλλαξαν υπουργοί σε αυτό το ευαίσθητο υπουργείο της ασφάλειας του πολίτη, αλλά δεν πράττεται το ίδιο για το σώμα των  αστυνομικών οι οποίοι αφήνονται απροστάτευτοι σε κάθε παρανομούντα και έρμαιο των όποιων ακραίων στοιχείων. Η καθημερινή εικόνα όπως αυτή παρουσιάζεται στα δελτία ειδήσεων είναι από κάθε πλευρά λυπηρή και αποκαρδιωτική.

Πώς ένα κράτος του εικοστού πρώτου αιώνα αφήνει τους προστάτες των πολιτών, τους ίδιους απροστάτευτους! Κι αν αυτοί επιτελέσουν τα κλασσικά, όσα πρέπει δηλαδή, για να εκτονωθεί η κατάσταση, αρχίζουν να έρχονται στο προσκήνιο και στη δημοσιότητα επίσημες δηλώσεις ότι θα γίνουν διοικητικές έρευνες και ένορκες διοικητικές εξετάσεις για να βρουν ενόχους τους αστυνομικούς ή σε ποια σημεία έσφαλαν κατά την εκτέλεση του καθηκόντων τους!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάθε λίγο οργανώνονται πορείες και υπενθυμίσεις όσων τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους σε γεγονότα, αλλά γιατί άραγε δεν συμβαίνει το ίδιο και με την περίπτωση των άτυχων αστυνομικών μας;

Είναι από άλλους γονείς όλοι αυτοί;

Γνωρίζουν λοιπόν, για να τελειώσω, τι ακριβώς συμβαίνει με αυτά σε κάποια άλλα κράτη;

Κύριοι της κυβέρνησης, ο λαός σας επέλεξε και για το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και φυσικά των αστυνομικών. Σας ικανοποιεί αλήθεια η περιρρέουσα κατάσταση;

Τους πολίτες πάντως, όχι! Το γεγονός ότι χωρίς στοιχειώδη αντιπολίτευση, η κατάσταση δεν δείχνει να βελτιώνεται, σημαίνει πολλά και υπαινίσσεται ακόμα περισσότερα, και φυσικά να μην λησμονούμε πάντα ότι κάποιοι άλλοι επένδυσαν κάποτε πολιτικά στην ανομία, τη βία και την αναρχία!

Ο Γέωργιος Νικ. Σχορετσανίτης είναι δ/ντής Χειρουργικής-συγγραφέας