Στο άρθρο αυτό εξετάζουμε τη μεταβολή (αύξηση ή μείωση) του κατά κεφαλή ΑΕΠ σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ), δηλαδή σε συγκρίσιμες μονάδες, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας την 20ετία 2004-2024 και συγκεκριμένα τα έτη 2004, 2014 και 2024 και της Ελλάδας και της Βουλγαρίας το 2025 σε σχέση με το 2024. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε είναι από τη βάση δεδομένων της Ε.Ε.
Το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε ΜΑΔ προκύπτει από τη διαίρεση του συνολικού ΑΕΠ σε εκατομμύρια ΜΑΔ με τον πληθυσμό. Πριν παραθέσουμε τον Πίνακα για το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε ΜΑΔ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, πρέπει να δούμε τις μεταβολές των στοιχείων αυτών τα έτη που προαναφέρθηκαν. Τα σχετικά στοιχεία δίνονται στον Πίνακα 1.
Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του Πίνακα 1, δίνεται το ΑΕΠ σε εκατομμύρια ΜΑΔ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας το 2004, στην 2η στήλη το 2014 και στην 3η το 2024. Στο δεύτερο μέρος δίνεται ο πληθυσμός των κρατών αυτών για τα ίδια έτη.
Από τον Πίνακα 1 φαίνεται ότι:
-Το ΑΕΠ σε εκατομμύρια ΜΑΔ της Ελλάδας το 2014 σε σχέση με το 2004 μειώθηκε, ενώ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας υπερδιπλασιάστηκε. Το 2024 σε σχέση με το 2014 αυξήθηκε στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στη Τουρκία, αλλά η αύξηση στην Τουρκία ήταν υπερδιπλάσια εκείνης της Ελλάδας.
-Ο πληθυσμός το 2004 σε σχέση με το 2014 και το 2024 σε σχέση με το 2014 τόσο της Ελλάδας όσο και της Βουλγαρίας μειώθηκε, ενώ της Τουρκίας αυξήθηκε. Η μείωσή του στη Βουλγαρία ήταν πολύ μεγαλύτερη από εκείνη της Ελλάδας.
Εξαιτίας των παραπάνω μεταβολών του ΑΕΠ σε εκατομμύρια ΜΑΔ και του πληθυσμού, το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε ΜΑΔ των χωρών αυτών διαμορφώθηκε, όπως φαίνεται στο πρώτο μέρος του Πίνακα 2. Στη 1η σειρά του μέρους αυτού δίνεται και το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε ΜΑΔ της Ε.Ε.27. Στο δεύτερο μέρος του Πίνακα δίνεται το κατά κεφαλή σε ΜΑΔ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας ως ποσοστό εκείνου της Ε.Ε. των 27 ως συνόλου.
Από τον Πίνακα 2 φαίνεται:
-Το 2014 σε σχέση με το 2004 το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε ΜΑΔ και ως ποσοστό εκείνου της Ε.Ε 27 ως συνόλου της Ελλάδας μειώθηκε, ενώ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας αυξήθηκε.
-Το 2024 σε σχέση με το 2014 το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε ΜΑΔ και των τριών κρατών αυξήθηκε, αλλά η αύξησή στην Ελλάδα ήταν μικρότερη της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.
-Το κατά κεφαλή ΑΕΠ ως ποσοστό εκείνου της Ε.Ε.27 της Ελλάδας μειώθηκε, ενώ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας αυξήθηκε με αποτέλεσμα ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.27:
-Η Ελλάδα από τη 13η θέση το 2004 «κατέβηκε» στην 20η το 2014 και στην 26η το 2024.
– Η Βουλγαρία παρέμεινε στην 27η θέση, ενώ
-Το κατά κεφαλή ΑΕΠ της Τουρκίας το 2004 ήταν υψηλότερο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, το 2014 από αυτό της Λετονίας, της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας και το 2024 υψηλότερο της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.
Το 2025 δεν υπάρχουν στοιχεία για την Τουρκία. Υπάρχουν, όμως, για τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Από αυτά προκύπτει ότι στο κατά κεφαλή ΑΕΠ ως ποσοστό της Ε.Ε.27 της Βουλγαρίας ανερχόταν σε 68,0, πλησιάζοντας πολύ εκείνο της Ελλάδας που ήταν 68,4. Το έτος αυτό στο κατά κεφαλή ΑΕΠ σε ΜΑΔ ανάμεσα στα 27 κράτη της Ελλάδα βρισκόταν στην 26η θέση και η Βουλγαρία στην 27η και τελευταία.
Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ