Τέταρτη μέρα από την καταστροφή και με τις σεισμικές δονήσεις να συνεχίζονται, όλοι οι εμπλεκόμενοι, εργαζόμενοι, εθελοντές αιρετοί και απλοί πολίτες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για το καλύτερο και θέλω να τους ευχαριστήσω και μέσα από αυτές τις γραμμές.

Προέχει η ολόπλευρη στήριξη των πληγέντων και των αστέγων και οι προσφορές φορέων, επιχειρήσεων, συνανθρώπων, εθελοντικών ομάδων, είναι σημαντικές και συγκινητικές και η σίτιση που παρέχεται είναι καλού επιπέδου. Η παροχή υπηρεσιών υγείας και ψυχολογικής υποστήριξης είναι σημαντικές.

Ενόψει χειμώνα πρέπει να παρασχεθεί στην αυτοδιοίκηση όλη η δυνατότητα για να εξασφαλιστούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Οι σκηνές πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν στις επόμενες μέρες με δεδομένη την επιδείνωση του καιρού.

Τα 160 περίπου ενοικιασμένα διαμερίσματα στο Ηράκλειο και η εγκατάσταση condainer ανά οικογένεια στο Αρκαλοχώρι και τους μικρότερους οικισμούς που επλήγησαν μαζί με την αλληλεγγύη συγγενών και συμπολιτών που φιλοξενούν πληγέντες, μπορεί να είναι μια προσωρινή και αξιοπρεπής λύση και σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε οικογένειες με παιδιά και ανήμπορους.

Οι έλεγχοι για έγκριση χρήσης δημόσιων κτηρίων και καταστημάτων στο Αρκαλοχώρι προηγείται για να λειτουργήσει η τροφοδοσία και να καλύπτονται βασικές ανάγκες.

Τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν σε προσωρινές αίθουσες μετά την διαπίστωση ακαταλληλότητας πολλών σχολικών κτηρίων.

Οι έλεγχοι σε σπίτια και κτήρια δεν πρέπει να καθυστερήσουν για να μπορούν οι πληγέντες να αιτηθούν αυτά που δικαιούνται σύμφωνα με τις αποφάσεις και τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν.

Τα μέτρα στήριξης πρέπει να επεκταθούν και να εφαρμοστούν χωρίς περιττές γραφειοκρατίες  και κυρίως να μην αφήσουν απ’έξω κανένα πληγέντα και καμιά επιχείρηση.

Η Φώφη Γεννηματά μετά την ενημέρωση που είχε και την εικόνα που αντίκρυσε από τις καταστροφές διατύπωσε την πρόταση:

Η ανασυγκρότηση της περιοχής μετά την μεγάλη καταστροφή να γίνει οργανωμένα με αναπτυξιακή προοπτική και τους καλύτερους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς όρους.

Στις περιπτώσεις μικρών οικισμών που έχουμε σχεδόν ολοσχερή καταστροφή προτείνουμε την μελέτη και δημιουργία νέων οικισμών με σύγχρονες υποδομές και βιοκλιματικές προδιαγραφές όπως π.χ. για τον οικισμό των Ρουσοχωρίων που πρέπει να μετεγκατασταθεί και για λόγους επιβάρυνσης από το αεροδρόμιο.

Γι’ αυτό και απαιτείται:

  1. Άμεση δημοσίευση, του Πολεοδομικού σχεδίου Αρκαλοχωρίου που εκκρεμεί για μια υπογραφή και προώθηση του Πολεοδομικού Σχεδίου Καστελλίου.
  2. Τάχιστη εκπόνηση του Ειδικού χωρικού σχεδίου το οποίο έπρεπε να έχει γίνει πριν την έναρξη του μεγάλου έργου του νέου αεροδρομίου.

3.Μικροζωνική μελέτη της ευρύτερης περιοχής του.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων έχει πολύ δρόμο και αυτό που πρέπει να επιτευχθεί σε πρώτη φάση μέσα από ένα συνολικό σχεδιασμό, είναι: «ΠΟΙΟΣ  κάνει ΤΙ και ΠΩΣ».

Η κυβέρνηση οφείλει να συνεργάζεται με τους αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς και να τους  παράσχει κάθε οικονομική και τεχνική βοήθεια για να επιτελέσουν το έργο τους.

Εμείς είμαστε συνεχώς εδώ μαζί με τους πληγέντες και τους φορείς και μέσα από τις θεσμικές δυνατότητες μας, κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να δίνονται λύσεις και κυρίως για να μην μείνουν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης στα χαρτιά.