Πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ο θεσμός που η σημασία του για τους δημότες είναι ίσως σπουδαιότερη από αυτήν των εθνικών εκλογών. Και τούτο γιατί η αυτοδιοίκηση έχει άμεση σχέση με τον πολίτη και τα προβλήματά του, καθώς ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος και οι δημοτικοί και οι περιφερειακοί σύμβουλοι είναι σάρκα από τη σάρκα του δήμου ή της περιφέρειας όπου ανήκουν. Ως εκ τούτου, οι ευθύνες τους είναι εξίσου μεγάλες με αυτές των βουλευτών, αφού καλούνται να λύσουν τα καθημερινά προβλήματα των συμπατριωτών τους, με τους οποίους μάλιστα τις πιο πολλές φορές γνωρίζονται προσωπικά.

Έρχονται, λοιπόν, οι υποψήφιοι της αυτοδιοίκησης και ζητούν την ψήφο μας. Έχει γεμίσει ο τόπος από φυλλάδια με γελαστά πρόσωπα, που διατυμπανίζουν τη θέληση, την τόλμη, τη γνώση, τον ριζοσπαστισμό, τη δημιουργικότητα και όλα τα άλλα προσόντα που έχουν (ή δεν έχουν) οι υποψήφιοι, προκειμένου να κερδίσουν τους ψηφοφόρους. Στο διαδίκτυο, επίσης, οι υποψήφιοι προβάλλουν εαυτούς και το πρόγραμμά τους με βιντεάκια στο you tube ή στο τικ-τοκ.

Αλλ’  ούτε από το ραδιόφωνο λείπουν οι διαφημίσεις και η πρόσκληση ο ψηφοφόρος να δώσει την ψήφο  του σε συγκεκριμένο υποψήφιο. Μεγάλος ο ανταγωνισμός, όπως τεράστιος είναι και ο αριθμός των υποψηφίων. Άκουσα ότι στις εκλογές αυτές θα συμμετάσχουν πάνω από 150.000 υποψήφιοι! Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Πρώτον, ότι λειτουργεί η δημοκρατία και ότι ο Έλληνας θέλει να συμμετάσχει στα κοινά, γεγονός θετικό, αφού μόνο με τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον για τα κοινά μπορούν να λυθούν τα προβλήματα.

Δεύτερον, ότι όλοι θεωρούν ότι μπορούν να παίξουν το ρόλο του «σωτήρα», που σημαίνει ότι κάποιοι δεν έχουν το «γνώθι σαυτόν», ότι αντιμετωπίζουν την αυτοδιοίκηση με όρους επικοινωνιακούς και όχι ουσιαστικούς. Μακάρι να ισχύει το πρώτο και τα αυριανά μέλη της αυτοδιοίκησης να αποδείξουν ότι όσα υπόσχονταν ήταν αληθινά και όχι ένα «αδειανό πουκάμισο», για να θυμηθούμε και τον ποιητή.

Επειδή όμως ζούμε στο Ηράκλειο, θα ήθελα να απευθυνθώ στους υποψηφίους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της πόλης μας και να τους θυμίσω (παρόλο που οι περισσότεροι το γνωρίζουν) ότι το Ηράκλειο δεν είναι απλώς μια μεγάλη πόλη, από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας, αλλά και μια ιστορική πόλη, μια πόλη που η ιστορία της ανατρέχει πολύ πίσω στο παρελθόν.

Ετούτη λοιπόν η μακραίωνη ιστορία της πόλης επιβάλλει σε κάθε δημοτική αρχή να αναλογιστεί ποιαν πόλη καλείται να διοικήσει και να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου αυτού. Γιατί η ιστορία, θέλουμε δεν θέλουμε, μας ακολουθεί και μας ελέγχει και γι’  αυτό «όστις ιστορίης έσχε μάθησιν» δεν μπορεί και δεν πρέπει να ησυχάζει ενώπιον των επιταγών της.

Είναι όμως και μεγάλη πόλη το Ηράκλειο. Και μια τέτοια πόλη δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζει προβλήματα σοβαρά. Το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα, οι ελεύθεροι χώροι, οι δρόμοι που έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος των καιρών, οι εγκαταλελειμμένες γειτονιές και τα χωριά, το πράσινο, η ηχορρύπανση είναι μερικά από αυτά, που απαιτούν άμεσες και δραστικές παρεμβάσεις.

Οι κάτοικοι του Ηρακλείου πρέπει να δουν τις αλλαγές και τις παρεμβάσεις που θα αλλάξουν επί τα βελτίω τη ζωή τους πολύ γρήγορα και να μη βυθιστούν για άλλη μια φορά στην απογοήτευση.

Δεν μηδενίζουμε το έργο των προηγουμένων δημοτικών αρχών, που όμως δεν ήταν αρκετό για να έχουμε ένα Ηράκλειο αντάξιο της ιστορίας και της θέσης του στον σύγχρονο κόσμο. Η πόλη μας δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει να αναδειχτεί το πρόσωπό της, πρόσωπο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης που, χωρίς να απεμπολεί την ιστορία της, αποκαλύπτει και τη σύγχρονη μορφή της, ώστε, όταν ο τουρίστας επιστρέψει στην πατρίδα του, να γίνει εκεί  ο καλύτερος διαφημιστής της.

Όμως, το Ηράκλειο έχει και πολλές και μεγάλες δυνατότητες.

Είναι πόλη πλούσια, είναι πρωτεύουσα του μεγαλύτερου και πλουσιότερου νομού της Κρήτης, έχει σπουδαιότατους αρχαιολογικούς χώρους, μεγάλο αεροδρόμιο και λιμάνι μέσω των οποίων διακινούνται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουριστών, έχει πλούσιο παραγωγικό δυναμικό, έχει το Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, είναι διαμετακομιστικό και εμπορικό κέντρο, έχει ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα μουσεία. Όλα αυτά τα «προνόμια» δύσκολα τα βρίσκει κανείς σε άλλες περιφερειακές πόλεις.

Είναι στο χέρι εσάς, των δημοτικών αρχόντων, να τα εκμεταλλευτείτε, να δημιουργήσετε τους όρους μιας από κοινού προσπάθειας, ώστε το Ηράκλειο να αλλάξει όψη, να εκσυγχρονιστεί, να γίνει μια πόλη καθαρή, όμορφη, σύγχρονη, μια πόλη που θα την σέβονται και θα την αγαπούν οι κάτοικοί της και θα είναι περήφανοι γι’  αυτήν. Γιατί τώρα, αν ρωτήσετε τους κατοίκους της για τον βαθμό ικανοποίησης από την πόλη όπου κατοικούν, η απάντησή τους κάθε άλλο παρά θετική θα είναι.

Ως παλαιός εκπαιδευτικός θέλω να επισημάνω ότι κάθε άνθρωπος που ανεβαίνει σε ηγετική θέση δεν διοικεί απλώς, αλλά λειτουργεί και ως παιδαγωγός εκείνων που διοικεί. Ο απλός άνθρωπος θέλει το παράδειγμα, θέλει οι άνθρωποι που εξέλεξε να τον διοικήσουν να είναι και ηθικά και πολιτικά άμεμπτοι. Το παράδειγμά τους λειτουργεί παιδαγωγικά στις συνειδήσεις των δημοτών, οι οποίοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το ακολουθήσουν.

Ένας άνθρωπος σε ηγετική θέση ο οποίος μεταχειρίζεται αθέμιτα μέσα, δεν είναι συνεπής, δεν μένει πιστός σε ανθρωπιστικές και δημοκρατικές αρχές, δεν σέβεται τις υποχρεώσεις του, αλλά λειτουργεί ανεύθυνα και χωρίς σεβασμό προς τη θέση που του έχει αναθέσει ο λαός και προς τους ανθρώπους που διοικεί, ένας τέτοιος άνθρωπος δεν μπορεί να απαιτεί από τους δημότες του να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους και να σέβονται «εαυτούς και αλλήλους». Η πολιτική δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από την ηθική, διδάσκει ο Αριστοτέλης.

Εμείς οι απλοί δημότες αυτής της πόλης περιμένουμε από εσάς πολλά. Το Ηράκλειο που αγαπάμε περιμένει πολλά. Δεν πρέπει να αποτύχετε, είσαστε αναγκασμένοι και υποχρεωμένοι να  επιτύχετε. Κάντε το καθήκον σας, για να αφήσετε το θετικό και δημιουργικό χνάρι σας στην ιστορία της πόλης. Με φαντασία και με ορθολογισμό, «με λογισμό και μ’  όνειρο» προχωρήστε στη λύση των χρονιζόντων προβλημάτων και στην αλλαγή των όρων διαβίωσης ημών των δημοτών. Οι καιροί ου μενετοί.