Αξιότιμε κ. δ/ντή

Φαίνεται ότι στην Ελλάδα του 2019 είναι τιμωρητέο αδίκημα το να προσφύγει κάποιος στη Δικαιοσύνη, για να βρει το δίκιο του. Η Πολεοδομία Ηρακλείου δεν μου συγχώρεσε το “θράσος” να ζητήσω από την Εισαγγελία να διερευνήσει πως και γιατί ο αρμόδιος πολεοδόμος χορήγησε άδεια οικοδομής (103/17) σε οικόπεδο που δεν έχει καθόλου πρόσοψη σε δημοτική οδό αλλά σε ένα από τα δύο βασικά ρέματα της Αναλήψεως Χερσονήσου, πράγμα που έβλαπτε τα συμφέροντά μου.

Έτσι σε χρόνο ρεκόρ δύο ημερών 4μελές συνεργείο πρόλαβε και να διενεργήσει αυτοψία στην οικοδομή μου και να συντάξει και να μου επιδώσει ιδιοχείρως την έκθεσή τους με το πρόστιμο των 10.500 ευρώ. Πρωτοφανής ταχύτητα που θα διεκδικούσε έπαινο αν δεν ήταν ιδιοτελής. Δεν θέλω να πιστεύω ότι καθοδηγήθηκε από τις προεκλογικές σκοπιμότητες γιατί θα ήταν τραγικότερο.

Η “παραβατική” οικοδομή μου έγινε προ 33 ετών (!) με βάση την 306/86 οικοδομική άδεια και δάνειο του Ταχ. Ταμιδευτηρίου. Καλύπτει 78m2 σε οικόπεδο 110m2, στο οποίο προστέθηκε με αγορά όμορο οικόπεδο 120m2. Το έτος 1987 περιμάντρωσα με χαμηλό τοίχο 1 μ. και πλέγμα 0,80 cm ολόκληρο τον ελεύθερο χώρο. Φυσικά τοποθέτησα ως είσοδο μια απλή καγκελωτή εξώπορτα (αυλόπορτα). Για να μην εισχωρούν τα όμβρια κατασκεύασα στην οροφή του ορόφου οικίσκο 5 m2 και έβαλα σε 4 σωλήνες 3 λαμαρίνες για να απλώνει η σύζυγος τα πλυμένα ρούχα μας.

Γι’ αυτές τις “φοβερές” παρεκκλίσεις μού επιβλήθηκε το πρόστιμο των 10.500 ευρώ, αντί επαίνου που σε 230 m2 οικοπέδου έκτισα μόνο 78m2 την ίδια ώρα που σε δάση, αιγιαλούς και δημόσιους χώρους οικοδομήθηκαν τεράστια συγκροτήματα. Την ίδια ώρα που δεν υπάρχει οροφή χωρίς σκέπαστρο του φωταγωγού και χωρίς κάποιο κατασκεύασμα. Αυτά είναι αόρατα;

Είμαι νομιμόφρων πολίτης και δεν με ενοχλεί τόσο το ύψος του προστίμου όσο η εκδικητικότητα του Πολεοδομικού που κατέρριψε κάθε ρεκόρ ταχύτητας και σχολαστικότητας για να με τιμωρήσει, βάζοντας πρόστιμο στην αυλόπορτα, στο τοιχίο, στον φράκτη, στις λαμαρίνες, στο σκέπασμα του φωταγωγού, στο πλαϊνό νόμιμο άνοιγμα του φωταγωγού που το βάπτισε παράθυρο προς ξένο οικόπεδο. Λυπούμαι πολύ κ. δ/ντή, που μετά από 33 έτη θυμήθηκε το Πολεοδομικό ότι έχω κάμει παραβιάσεις του ΓΟΚ. Δεν είχα δικαίωμα βάσει αδείας να περιμαντρώσω τον ελεύθερο χώρο μου;

Είναι παράβαση η τοποθέτηση αυλόπορτας;

Εύχομαι στο μέλλον να προωθούνται τόσο γρήγορα και με πάθος οι υποθέσεις των πολιτών και όχι μόνο όσων είναι ενοχλητικοί ή σε παραμονές εκλογών για άσκηση πιέσεως.

Με τιμή

Εμμ. Συμιανάκης, 

συντ. εκπαιδευτικός φιλόλογος