Άρχισε, σε μεγάλο συνεδριακό κέντρο στο Παρίσι, το διετήσιο συνέδριο του Διεθνούς Συμβουλίου Μεγάλων Ηλεκτρικών Δικτύων Υψηλής Τάσης, 23-28 Αυγούστου, με συμμετοχή χιλιάδων μηχανικών Ηλεκτρικής Ενέργειας από ηλεκτρικές επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια από όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Τα τεχνικά πεδία που εξετάζονται αφορούν την ασφαλή, βιώσιμη, ποιοτική, και προσιτή ενέργεια για το προσεχές μέλλον, και περιλαμβάνουν τα θέματα του μετασχηματισμού των δικτύων, της επέκτασης των υποδομών, της ολοκλήρωσης των αγορών, και το μέλλον των ηλεκτρικών δικτύων σε έναν κόσμο με αυξανόμενη απανθρακοποίηση.

Το συνέδριο αυτό συνοδεύεται από μια εντυπωσιακή σε μέγεθος και περιεχόμενο έκθεση όλων των πιο σύγχρονων τεχνολογιών για τα σημερινά εξυπνότερα δίκτυα.

Οι εργασίες που θα παρουσιαστούν φέτος προέρχονται από στελέχη επιχειρήσεων ηλεκτρισμού, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, με επίκαιρα θέματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα:

– Αξιοπιστία, στιβαρότητα και ανθεκτικότητα Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ)

– Αξιόπιστη ψηφιακή εφεδρεία στον έλεγχο ΣΗΕ

– Έξυπνα ΣΗΕ

– Βέλτιστη στρατηγική επενδύσεων στα ΣΗΕ

– Εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στα ΣΗΕ

– Έλεγχος της συχνότητας και ποιοτική ηλεκτρική παροχή

– Νέες μέθοδοι ανάλυσης των λειτουργικών παραμέτρων των ΣΗΕ

– Ανάλυση των συμβάντων στα ΣΗΕ των χωρών, για μια σειρά προηγουμένων ετών, και τα χρήσιμα τεχνικά συμπεράσματα εξ αυτών

– Αλγόριθμοι για την εκάστοτε βέλτιστη επιλογή εκ των διαθεσίμων μονάδων παραγωγής στα ΣΗΕ

– Αποδοτικότητα στη λειτουργία των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας

Επιστρέφω τώρα στον τόπο μας. Συζητώ πολλές φορές με κοντοσυνομήλικούς μου και μου παραπονούνται για τις υψηλές τιμές του ρεύματος, εκπλήσσονται δε όταν τους λέω ότι δεν έχω κλιματιστικό στο διαμέρισμά μου, και τους ρωτώ: «Ξεχάσατε τα παιδικά μας χρόνια; Δεν είχαμε και τότε κάποια καυτά καλοκαίρια; Βάζαμε κλιματισμό τότε;». Μα, δεν υπήρχαν τότε κλιματιστικά!

Κι εδώ τώρα πρέπει να μας απασχολήσει το εξής θέμα: Το ότι έχουμε κάνει τις πόλεις μας αφιλόξενες στους πολίτες τους με τα κλιματιστικά! Δεν μπορεί κανείς πια με άνεση να περπατήσει στους δρόμους των πόλεών μας στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, διότι «λούζεται» με καυτό αέρα από τα κλιματιστικά των καταστημάτων!

Αν δεν υπήρχαν αυτά, και οι πόλεις μας θα ήταν πιο φιλόξενες στους πολίτες, και σημαντική οικονομία θα προέκυπτε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος!

Ο Θαλή Μιχ. Παπάζογλου είναι ο καθηγητής Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας και ομότιμο μέλος του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος. Τιμήθηκε με το κορυφαίο Βραβείο της Τεχνικής Επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου Μεγάλων Δικτύων Υψηλής Τάσης το 2014 για την εξαιρετική συνεισφορά του στα θέματα λειτουργίας και ελέγχου των Δικτύων Ηλεκτρικής Ενέργειας