Ο Θεός χαρίζει στους ανθρώπους ως δώρο με τη γέννησή τους τη σωματική υγεία. Με την πάροδο του χρόνου, ακόμα κι αν προσέχει πολύ κάθε άνθρωπος στη ζωή του, η υγεία μας δοκιμάζεται, φθείρεται και χάνει την αρχική της δύναμη και ικμάδα.

Παρά ταύτα, όσο ζει ο άνθρωπος, η υγεία είναι το πολυτιμότερο εφόδιο για να αντιμετωπίσει και να ξεπερνά τα καθημερινά εμπόδια. Αυτό αποδεικνύεται κάθε στιγμή. Το ξέρουμε όλοι, το βλέπουμε με τα μάτια μας.

Με τη σωματική του υγεία σε ευεξία, ο άνθρωπος νιώθει δυνατός και ρίχνεται αποφασισμένος και θαρραλέος στους καθημερινούς του αγώνες. Ο υγιής άνθρωπος, επίσης, μπορεί να καλλιεργεί συνάμα απερίσπαστος συνεχώς και το πνεύμα του και το κρατεί πάντα σε εγρήγορση.

Ο ίδιος, λοιπόν, ο άνθρωπος, με προσεγμένη διατροφή και αποφεύγοντας ψυχικές δυσλειτουργίες, πχ άγχος ή έντονες συναισθηματικές διαταραχές, που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με τον τρόπο που ζει, θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας του σε ελέγξιμα και επιθυμητά επίπεδα.

Κάθε φορά, όμως, που η σωματική μας υγεία δοκιμάζεται ή κλυδωνίζεται από διάφορες ευκολογιάτρευτες ή δυσίατες αρρώστιες, οφείλουμε να απευθυνόμαστε σε ανά περίπτωση ειδικούς γιατρούς για την επιστημονική βοήθεια και στήριξή τους.

Αλλά και εκείνοι πρέπει, έχουν ιερό χρέος, αναλογιζόμενοι ότι είναι και οι ίδιοι άνθρωποι, να μη βλέπουν την υγεία των συνανθρώπων τους ως εμπόρευμα. Να μην την κοστολογούν φιλοχρήματοι σε όρια απλησίαστα για την οικονομική δυνατότητα των ανθρώπων, ιδίως στην εποχή μας της οικονομικής για τους πολλούς δυσπραγίας.

Σεβόμενοι, τέλος, τον όρκο και τις αρχές του αρχαίου Ιπποκράτη, να μην εκμεταλλεύονται ανάλγητοι τη μέγιστη ανάγκη που έχει κάθε άνθρωπος να είναι καλά στην υγεία του και να μην βλέπουν σκληρόκαρδοι την περίθαλψή του ως ευκαιρία προσπορισμού κερδών από μια στυγνή εμπορική δοσοληψία…