Τα Χριστούγεννα η μεγαλύτερη εορτή της Χριστιανοσύνης έφθασαν και το έτος 2023 τελειώνει σε λίγες ημέρες, αφήνοντας πίσω του σεισμούς, λοιμούς, καταποντισμούς, φωτιές, πολέμους και οικονομικές κρίσεις, που ελάχιστα επιτρέπουν στους ανθρώπους να κατανοήσουν το πραγματικό νόημα γέννησης του Θεανθρώπου.

Ο Χριστός γεννήθηκε πριν από δυο χιλιάδες είκοσι τρία χρόνια στην μικρή πόλη Βηθλεέμ και δίδαξε τους ανθρώπους προκαλώντας την μεγαλύτερη «έκρηξη» αλήθειας, πνευματικών ανθρώπινων προβληματισμών και αναζητήσεων, που ποτέ μέχρι τότε δεν είχε γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Οι μαθητές Του συνέχισαν το έργο Του και ο Χριστιανισμός σε λίγα χρόνια διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο, επειδή τα κηρύγματά του για ειρήνη, αγάπη, αλληλεγγύη, βρήκαν μεγάλη απήχηση στην ανθρώπινη κοινωνία.

Όμως η ανθρωπότητα τελικά δεν σώθηκε από την Πρώτη Παρουσία του Θεανθρώπου στη γη αλλά συνέχισε την ίδια τακτική εκμετάλλευσης και εξόντωσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο.

Ο Ιβαν Μπλέκ με Νόμπελ Ειρήνης το 1901 είχε υπολογίσει ότι στα γνωστά 3400 χρόνια της παγκόσμιας ιστορίας, οι άνθρωποι έζησαν με ειρήνη μόνο τα 240 και όλα τα υπόλοιπα με πολέμους και συγκρούσεις μεταξύ των λαών της γης.

Ο 20Ος αιώνας θεωρείται σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιστορικών αναλυτών η αιματηρότερη περίοδος όλων των εποχών, αφού σε αυτόν συνέβησαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, πολλές εμφύλιες συρράξεις, πραξικοπήματα, επαναστάσεις και χύθηκε άφθονο αίμα σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Γιατί τελικά οι άνθρωποι δεν σώθηκαν από την πρώτη παρουσία του Θεανθρώπου στη γη, αλλά συνεχίζουν την ίδια καταστροφική συγκρουσιακή πορεία με νέες μεθόδους και μέσα επιδιώκοντας την τελική επικράτηση μέχρι την οριστική αλληλοεξόντωσή τους. ;

Τι είναι εκείνο που κάνει τον άνθρωπο να αγνοεί το μήνυμα που εξέπεμψε στον κόσμο η γέννηση του Χριστού εκείνη την νύκτα στην Βηθλεέμ για αγάπη, ειρήνη και αλληλεγγύη στην ανθρώπινη κοινωνία ;Η μελέτη της ιστορίας και η εξέταση των πολεμικών γεγονότων οδηγούν τους ερευνητές σε διάφορα συμπεράσματα:

  • Ο πόλεμος και η βία είναι στοιχεία της φύσης του ανθρώπου, που ως βασικό ένστικτο τον προκαλεί σε ένα διαρκή αγώνα επικράτησης και όχι μόνο για την επιβίωση του.
  • Πολέμους και βία διεξάγουν οι λαοί όταν δεν κυβερνώνται από τον Θεό αλλά από τυράννους, λάτρεις της αθεΐας, του λαϊκισμού και του ιμπεριαλισμού.
  • Χρησιμοποιούν βία οι άνθρωποι που λατρεύουν τον Θεό του χρήματος προκαλώντας δολοπλοκίες και συγκρούσεις με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.
  • Ασκούν βία οι θιασώτες του ολοκληρωτισμού και του θρησκευτικού φανατισμού, όπως ένα μέρος των Ισλαμιστών, που πιστεύουν ότι θα κερδίσουν την ειρήνη όταν νικηθούν και εξαφανιστούν οι «άπιστοι λαοί» της γης.
  • Σοβαρά δόγματα θρησκευτικού πολεμικού επεκτατισμού έχουν επιδείξει χριστιανικές εκκλησίες και λαοί της Δύσης από την εποχή των Σταυροφοριών μέχρι και σήμερα.
  • Μόνο η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία τάσσεται κατά της βίας και τους πολέμους και τους δικαιολογεί όταν πρόκειται για την άμυνα, την υπεράσπιση, η την απελευθέρωση της πατρίδας.

Μελετώντας όλα τα παραπάνω στοιχεία και κυρίως τα συμπεράσματα που προκύπτουν, πολλοί είναι οι άνθρωποι που δίκαια αισθάνονται απογοητευμένοι αφού μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση στα ερωτήματα των, γιατί το μήνυμα της γέννησης του Χριστού δεν βρήκε απήχηση σε όλους τους ανθρώπους.

Αισθάνονται προβληματισμένοι και στα φετινά Χριστούγεννα, αλλά διατηρούν την ελπίδα ευχόμενοι ο Ιησούς Χριστός να λυπηθεί στον κόσμο τους φτωχούς, τους αδικημένους και τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους, να ακούσει την δική των προσευχή και όπως ο ίδιος έχει υποσχεθεί να επισπεύσει στη γη την Δευτέρα Παρουσία του…

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!