Οι άνθρωποι είμαστε πολύ υπερήφανοι για τον εαυτό μας. Νομίζομε ότι είμαστε η σημαντικότερη ύπαρξη στο σύμπαν. Λέμε ότι πρωτίστως ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο σύμφωνα με την δική Του εικόνα, αφού δημιούργησε την γη με τα δάση, τα ζώα της και τα βουνά της, για εμάς.

Αφού έπλασε τον ουρανό με τον ήλιο και το φεγγάρι και τα άστρα… Το σύμπαν ολόκληρο έπλασε για χάρη μας. Όλα για εμάς. Η γη είναι το κέντρο του κόσμου. Έτσι νομίζομε. Ο άνθρωπος είναι το σπουδαιότερο ον, αγαπητό στον Θεό, που το προστατεύει.

Όλα τα άλλα γύρω μας είναι μικρά και ασήμαντα και βοηθητικά, για να ζούμε και να υπάρχομε εμείς οι άνθρωποι. Όμως γελιόμαστε. Οι εικόνες (με pixel), που διαστημόπλοια μάς στέλνουν από το σύμπαν, από δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, όπου ταξιδεύουν, δείχνουν την γη σαν μια ασήμαντη μπλε κουκίδα, που με δυσκολία διακρίνεται μέσα στα άλλα άστρα του σύμπαντος. Από πιο μακριά δεν φαίνεται καθόλου.

Δείτε απόψε το βράδυ τον βόρειο πολικό αστέρα (Polaris) στον ουρανό. Είναι το τελευταίο άστρο στην ουρά της Μικρής Άρκτου. Ορατό από το βόρειο ημισφαίριο της γης. Δείχνει τον βορρά. Αυτός ο πολικός αστέρας είναι 2.200 φορές λαμπρότερος από τον ήλιο μας! Βρίσκεται 434 έτη φωτός μακριά από την γη μας.

Αυτά διαβάστε τα, αν ενδιαφέρεστε, και στον υπολογιστή σας. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα εμείς θα δούμε απόψε τον πολικό αστέρα όπως ήταν πριν από 434 γήινα χρόνια. Διότι από τότε ξεκίνησε το ταξίδι της η εικόνα του πολικού αστέρα, την οποία εμείς εδώ στην γη θα δούμε απόψε. Και σκεφτείτε ότι το φως τρέχει με ταχύτητα 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο!

Πώς είναι στην πραγματικότητα σήμερα ο πολικός αστέρας – αν ακόμη υπάρχει και δεν έχει ήδη καταστραφεί – θα το δουν οι άνθρωποι που θα ζουν μετά από 434 χρόνια. Τότε θα έχει φτάσει η σημερινή εικόνα του στην γη μας. Ένα μόνο παράδειγμα σας ανέφερα. Συγκρίνοντας κανείς τα μεγέθη αυτά αναλογίζεται πόσο μικρή και ασήμαντη είναι η γη μας μέσα στο απέραντο σύμπαν.

Πόσο μικρή και ασήμαντη είναι η ολιγόχρονη ζωή μας μέσα στον ατέλειωτο χρόνο του σύμπαντος. Αλλά μήπως κάπου αλλού στο σύμπαν υπάρχουν και άλλα νοήμονα όντα, ίσως εξυπνότερα από εμάς; Και εμείς νομίζομε ότι είμαστε σπουδαίοι.