Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να είχε αποποιηθεί τον διορισμό του ο κ. Σκυλακάκης στο Υπ. Περιβάλλοντος, αφού είναι ωρολογιακή βόμβα, δεν έχει προτέρα εμπειρία και με τη μέθοδο της καταραμένης ρουλέτας διορίστηκε ως αλεξιπτωτιστής. Το υπουργείο αυτό θέλει κότσια οργάνωσης – διαχείρισης – σιδηράς πειθαρχίας στην Πυροσβεστική με δραστικά μέτρα πρόληψης από το Μάιο. Τέτοια πυγμή διαθέτουν ελάχιστοι (π.χ. Αλκ. Στεφανής).

Οι προκάτοχοί του βαθμολογήθηκαν με μηδέν και όφειλαν να χρηματοδοτήσουν εξ ιδίων την αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων. Μόνο το 2021 είχαμε το θλιβερό ρεκόρ με 1.185.404 καμένα στρέμματα. Στο ΜΑΤΙ: 104 νεκρούς. Σε 50 χρόνια χάθηκε έκταση ίση με Πελοπόννησο και Αττική μαζί. Φέτος κάηκε η μισή Ελλάδα (400.000 στρ.). Κανένα δίδαγμα.

Όλοι φελλοί και μοιραίοι. Το φροντιστήριο για τον νυν υπουργό αφορά τα εξής:

1Κατεπείγουσα αλλαγή του ΠΚ για το αδίκημα  του εμπρησμού με απειλή ισοβίου καθείρξεως και τα διοικητικά πρόστιμα (από 30.000) σε 1 εκατ. Μέχρι σήμερα λόγω της ατιμωρησίας (ποινές χάδι) είχαμε περιπτώσεις φλόγιστρου στις σφηκοφωλιές, σχιζοφρενή να βάζει φωτιές για να βλέπει τα πυροσβεστικά να περνούν κ.λπ.).

2SPOTS από τα κρατικά κανάλια για να σταματήσει ο περιβαλλοντικός «κανιβαλισμός» του λεκανοπεδίου.

3Κατεπείγον έγγραφο στον ΓΕΕΘΑ ώστε διμοιρίες από τα στρατόπεδα της επικράτειας θα απαγορεύουν την είσοδο στα δάση. Αν είχε εφαρμοστεί το μέτρο αυτό δεν θα είχαν χαθεί άδικα τόσοι πιλότοι και φυσικά δεν θα είχε καεί ούτε ένα δένδρο.

4Εγκύκλιος σε όλους τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων της επικράτειας για καθαρισμό όλης της περιοχής τους που με τη σειρά τους να επικοινωνούν γραπτώς με στρατό και πυροσβεστική για απαγόρευση εισόδου στα γειτνιάζοντα δάση. Αρνητικό παράδειγμα η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου που δεν έβαλε μυαλό από τις προηγούμενες πυρκαγιές, βυθισμένη σε νάρκη και αφασία. Σαν χώρα εκτεθήκαμε ανεπανόρθωτα στον πλανήτη αφού χιλιάδες τουρίστες πανικόβλητοι έτρεξαν να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα, μια βόμβα για τον τουρισμό.

5Κατεπείγουσα αποστολή αιτήματος προς τους Εισαγγελείς κάθε νομού να ασκηθούν διώξεις στους ξενοδόχους που καταπατούν τον αιγιαλό τις περιοχές Natura και βιάζουν την πρόσβαση στις παραλίες.

6Διενέργεια ελέγχου/λογοδοσία για τους δημάρχους που οφείλουν να δικαιολογήσουν (με παραστατικά) που ξοδεύτηκε το ποσό των 23 εκ. του ΥΠΕΣ για πυροπροστασία.

7Καθιέρωση συζητήσεων στην ΤV κάθε 20 μέρες με υπουργό – Αρχηγό Πυροσβεστικής και οικολογικές οργανώσεις για εισηγήσεις σχετικά με την προστασία των δασών. Να ακολουθεί λογοδοσία υπουργού για τα ληφθέντα μέτρα.

8Γκρέμισμα των αυθαιρέτων στα δάση και υλοποίηση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

Εάν εφαρμοστούν τα ανωτέρω μέτρα δεν θα θυσιάζονται οι πιλότοι μας, το οξυγόνο μας και δεν θα σκορπά η κυβέρνηση δις για αποζημιώσεις, αντιπλημμυρικά και αναδασώσεις. Το Έθνος κινδυνεύει από την απραξία / αφασία των υπουργών όπως ακριβώς από τον  εγκληματία σταθμάρχη των Τεμπών (με τα σουβλάκια) που πήρε στον λαιμό του 57 ψυχές και ο οποίος έχει μεγαλύτερο μισθό από τον σμηναγό που έχασε τη ζωή του από τις φλόγες.

Αναμένω με ενδιαφέρον από τον υπουργό την προς εμέ κοινοποίηση των ανωτέρω κατεπειγόντων εγγράφων.

Να θυμόμαστε πάντα πως: «Το Έθνος που καταστρέφει τα δένδρα του αυτοκαταστρέφεται» (Ρούζβελτ).

* Ο Γεώργιος Τρανταλίδης είναι δικηγόρος                                                                            

email: [email protected]