Απέτυχαν, γιατί τα πάντα σχεδιάστηκαν από έναν κλειστό κύκλο ομάδων μικροσυμφερόντων.  Στις 27 του Οκτώβρη καταβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το μικρότερο ποσό που έχει πληρωθεί από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής ενίσχυσης της χώρας μας.  Τα 488 εκ. ευρώ της φετινής χρονιάς είναι λιγότερα κατά 169 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2022.

Χιλιάδες δικαιούχοι αγροτικών ενισχύσεων και στο Νομό Ηρακλείου σε απόγνωση, αναζητούν την αιτία της κατάστασης. Μιας κατάστασης που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του εγκεκριμένου σχεδίου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο φέρει τη σφραγίδα της Κυβέρνησης της Ν.Δ., καθώς προβλέπει μείωση της βασικής ενίσχυσης από 1 δις. Ευρώ το 2022 σε 829 εκ. ευρώ το 2023.

Αποδίδοντας ευθύνες στη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προσπαθούν να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα.

Οι αριθμοί είναι, όμως, αποκαλυπτικοί.  Η μείωση των ενισχύσεων για τους κτηνοτρόφους αγγίζει το 27%, για τις αρόσιμες καλλιέργειες το 17% ενώ για τις μόνιμες φυτείες-δενδρώδεις καλλιέργειες το 19%.

Το Στρατηγικό Σχέδιο της Νέας ΚΑΠ που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την αριθμ. 8270/21-11-2022 απόφαση, αποτελεί αποκλειστικό προϊόν πλημμελούς και πρόχειρης πρότασης της Κυβέρνησης με την πλήρη απουσία διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς, πλήττει κατάφωρα τους αγρότες και εκθέτει κατ’ επανάληψη τη Νέα Δημοκρατία.

Το ΠΑΣΟΚ Κίνημα – Αλλαγής, θέτει ως προτεραιότητα τα προβλήματα και τις ανάγκες των αγροτών.

Τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την πρωτογενή παραγωγή που θα αξιοποιεί τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τα χρηματοδοτικά εργαλεία προς όφελος της χώρας, των κάτοικων της υπαίθρου και της πρωτογενούς παραγωγής.

Με τη δεύτερη κατά σειρά ανακοίνωση για την πληρωμή της προκαταβολής του 2023, που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ την 1η Νοεμβρίου, έρχεται να επιβεβαιώσει με κατηγορηματικό τρόπο όσα υποστηρίξαμε ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει σαφές ότι «υλοποιεί απαρέγκλιτα την απόφαση της Κυβέρνησης», ότι «υπήρξαν καθυστερήσεις στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και προβληματική τεχνική υποστήριξη», ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε νομοθετεί, υλοποιεί τις υπουργικές αποφάσεις και λοιπές κανονιστικές πράξεις».

Η ευθύνη ανήκει στο επιτελικό κράτος του Μεγάρου Μαξίμου.

Τώρα τους φταίει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Χθες τους έφταιγε ο Διοικητής στο Βενιζέλειο. Αύριο θα τους φταίει η κοινωνία.

* Ο Φραγκίσκος Παρασύρης είναι βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.