Δεν είναι υπερβολικός ο ισχυρισμός πως τη μεγαλύτερη και πιο επώδυνη πληγή στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής Ηρακλείου προκαλεί η λειτουργία του ατμοηλεκτρικού Σταθμού Ληνοπεραμάτων. Δεν είναι μόνο τα φουγάρα του, που κυριολεκτικά μας «μπαφιάζουν» με τα καυσαέριά τους μέρα και νύχτα.
Είναι και η οπτική ρύπανση που υποβαθμίζει μια από τις ομορφότερες περιοχές της Κρήτης, με τις τεράστιες δεξαμενές καυσίμων και τους δεκάδες πανύψηλους μεταλλικούς πυλώνες που «φυτεύθηκαν» παντού, αφού από τον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων ξεκινούν όχι μία, ούτε δυο, αλλά… επτά(!) ηλεκτροφόρες γραμμές, για να μεταφέρουν το ρεύμα που παράγεται εκεί σε όλες τις περιοχές της Κρήτης.
Στις ρυπογόνες εστίες θα πρόσθετα και τη νοοτροπία της ίδιας της ΔΕΗ, που έχει τόση σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, όση σχέση έχουν τα πόδια της όρνιθας με την καθαριότητα. Φαντασθείτε πως λίγους μήνες νωρίτερα αγωνιζόμασταν να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός μώλου που θα ξεκινούσε από την παραλία του ΑΗΣ και θα εκτεινόταν μέσα στη θάλασσα μισό χιλιόμετρο βορειοδυτικά, για να ολοκληρωθεί η καταστροφή του κόλπου των Ληνοπεραμάτων.
Στον μώλο αυτό ήθελαν η ΔΕΗ και οι εταιρείες πετρελαιοειδών που επίσης μολύνουν την περιοχή να «έδεναν» τα πλοία που μεταφέρουν πετρέλαια, βενζίνες και μαζούτ. (Ακόμη δεν είμαι απόλυτα βέβαιος πως έχουμε οριστικά αποτρέψει την εκτέλεση αυτού του σατανικού σχεδιασμού, αλλά, τουλάχιστον, έχουν γνώση οι φύλακες…)
Τώρα λένε πως, επιτέλους, θα διασυνδεθεί η Κρήτη καλωδιακά με την ηπειρωτική χώρα, ώστε να πάψουν να χρειάζονται τόσες ρυπογόνες μονάδες παραγωγής στο νησί. Προγραμματίζουν, μάλιστα, να ποντίσουν δυο καλώδια. Το ένα, το «μικρό», θα καταλήγει στα Χανιά και το δεύτερο, το «μεγάλο», θα το υποδεχθούμε στην Κορακιά, δυτικά του Φόδελε.
Τα σημαντικά αυτά έργα προωθούνται κυρίως επειδή σήμερα η ΔΕΗ επιβαρύνεται με μεγάλο κόστος από τη λειτουργία πεπαλαιωμένων πετρελαιοβόρων μονάδων παραγωγής ρεύματος στην Κρήτη, ιδιαίτερα στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, του οποίου οι μηχανές μόνο σε… μουσεία θα γίνονταν ευμενώς δεκτές.
Πιεζόμενοι από τις εξελίξεις και πονηρά σκεπτόμενοι, οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ χώρισαν τη δημόσια επιχείρηση σε τρία κομμάτια. Τις δυο θυγατρικές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ και την ίδια τη «μητέρα» ΔΕΗ. Τούτο, κατά τη γνώμη μου, για να μπορούν, όταν δημιουργείται κάπου ένα πρόβλημα, να πετούν το μπαλάκι από τη μια εταιρεία στην άλλη.
Αν δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται το έργο της καλωδιακής σύνδεσης θα αντιληφθεί αμέσως πως έχει σχεδιασθεί από τον ΑΔΜΗΕ. Επειδή απλούστατα, εκεί όλα σχεδιάζονται στο γόνατο! Με την προχειρότητα και το εφήμερο πνεύμα που χαρακτηρίζει τους σχεδιασμούς του ελληνικού δημοσίου, κι ας λειτουργεί ο ΑΔΜΗΕ σαν ανώνυμη εταιρεία. Να δώσουμε όμως κάποια κτυπητά παραδείγματα, για του λόγου μας το αληθές.
Αρχικά οι κύριοι αυτοί ήθελαν την απόληξη του «μεγάλου» καλωδίου απευθείας μέσα στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων. Σχεδίαζαν, δηλαδή, να ποντίσουν το καλώδιο στον βυθό του κόλπου των Ληνοπεραμάτων. Εκεί που κολυμπά ο κόσμος. Δίπλα στα σπίτια και τα ξενοδοχεία της περιοχής! Ο σάλος που προκλήθηκε και οι αγώνες που ακολούθησαν, με μπροστάρη τον Δήμο Μαλεβιζίου, απέτρεψαν τελικά αυτό το έγκλημα. Έτσι, υποχρεώθηκαν οι «σχεδιαστές» να καταλήξουν στην Κορακιά, η οποία, πάλι με αγώνες, πάλι με μπροστάρη το Δήμο Μαλεβιζίου, καθιερώθηκε στον χωροταξικό σχεδιασμό του νησιού ως ενεργειακός κόμβος. Πρόσφατα μάλιστα δημοσιεύθηκε η χωροθέτηση αυτή και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Όταν με το καλό το καλώδιο θα ‘ρθει στην Κορακιά, ο ΑΔΜΗΕ προβλέπει συνέχιση της πορείας του προς Δαμάστα. Από την Κορακιά μέχρι τη Δαμάστα, οι «σοφοί» σχεδιαστές του ΑΔΜΗΕ προκρίνουν τη μεταφορά του όχι με υπογειοποιημένο αλλά με εναέριο καλώδιο! Λες και θα πρόκειται για κάποια προσωρινή και όχι για μια μόνιμη λύση. Αγνοούν έτσι τους κανόνες ασφαλούς μεταφοράς του ρεύματος, αλλά και την περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα έχει η τοποθέτηση μιας ακόμη σειράς πανύψηλων μεταλλικών πυλώνων…
Ούτε στη Δαμάστα όμως κάνουν σωστούς σχεδιασμούς. Αλλού μας έλεγαν αρχικά πως θα εγκαθιστούσαν Σταθμό Μετατροπής του ρεύματος από συνεχές σε εναλλασσόμενο κι αλλού θέλουν τώρα να τον εγκαταστήσουν. Σε ένα σημείο πιο κοντά στο μαρτυρικό χωριό, κάτι που οι Δαμαστιανοί δεν πρόκειται να επιτρέψουν.
Και το ανατριχιαστικότερο όλων: Αντί να «κουμπώσουν» στο δίκτυο μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσεως που περνά από τη Δαμάστα το καλώδιο που θα ‘ρθει εκεί από την Κορακιά, δημιουργώντας στο σημείο τομής την αναγκαία υποδομή που δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο αν είναι σύγχρονη (τύπου GΙS), θέλουν από τη Δαμάστα να μεταφέρουν με… νέο δίκτυο το ρεύμα του καλωδίου στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων κι από εκεί να κάνουν την κατανομή του από το υπάρχον Κέντρο Κατανομής. Σχεδιάζουν δηλαδή να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ, αναθέτοντάς του ρόλο και για το απώτερο μέλλον!
Σίγουρα δεν θα ‘ναι με τα καλά τους οι σχεδιαστές του ΑΔΜΗΕ, που εξακολουθούν να σχεδιάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Και επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση «ξενοδόχος» είναι οι εκπρόσωποι των κατοίκων του Μαλεβιζίου, τους πληροφορούμε πως αυτοί οι σχεδιασμοί δεν πρόκειται να περάσουν.
Υπάρχουν όμως κι άλλες, πολύ σημαντικές εκκρεμότητες στην όλη υπόθεση, που οι αρμόδιοι της ΔΕΗ προσποιούνται ότι «ξέχασαν». Θα τους τις υπενθυμίσουμε εμείς σε επόμενο άρθρο μας.