Ίσως αποδεικνύεται μονότονο και επαναλαμβανόμενο, αλλά είναι η πραγματικότητα.

Όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα δημοσκοπικά ευρήματα που ανακοινώνονται, βαδίζουν στις ίδιες περίπου ράγες, αφού τα αποτελέσματά τους είναι σχεδόν τα ίδια, με πολύ μικρές και ήσσονος σημασίας διαφορές ανάμεσά τους, όσον αφορά τα ποσοστά των περισσότερων πολιτικών κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Παρά το γεγονός ότι η εκλογική αυτή διαδικασία αφορά ουσιαστικά το Ευρωκοινοβούλιο, εν τούτοις δεν αφήνει αδιάφορο το πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της χώρας για την παραπέρα πορεία των κύριων πολιτικών σχηματισμών.

Έτσι, πολύ σύντομα, θα διαπιστώσουμε εάν και κατά πόσο η χρονική συγκυρία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και σημαντική ιστορική απόφαση και καμπή στην πολιτική ζωή του τόπου μας. Κι’ αυτό με δεδομένο το καθόλου μακρινό γεγονός ότι οι εθνικές εκλογές του 2023 έδωσαν γένεση σε ένα σκηνικό πρωτόγνωρο μετά τη μεταπολίτευση.

Αναδείχτηκε συγκεκριμένα ποικιλία πολιτικών σχηματισμών και σε διάφορες θέσεις του πολιτικού εκκρεμούς, τα οποία φιλοδοξούν να παραμείνουν ενεργά προσδοκώντας μακροημέρευση.

Είναι γνωστή και συνεχίζεται ακόμα να διαμορφώνεται η κατάσταση προς το ένα άκρο της ΝΔ, η προηγηθείσα συντριβή και κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιήθηκε σε ένα σημείο παρά την αποχώρηση κάποιων ιστορικών του στελεχών, ενώ στο χώρο του διαχρονικού ΠΑΣΟΚ, παρά την φαινομενική του ανάκαμψη, αρχικά, η πορεία του ακολουθεί και πορεύεται με βήμα σημειωτόν.

Κάπως έτσι προαλείφεται η κατάσταση λίγο πριν τις ευρωεκλογές, αλλά εκείνο που ελκύει την προσοχή των περισσότερων, είναι η αντοχή της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, παρά την αναμενόμενη φθορά της πενταετούς εξουσίας της.

Όμως, όπως ελέχθη στην αρχή, ενώ δεν πρόκειται για εθνικές εκλογές, εν τούτοις αυτές θα αποσαφηνίσουν σε μεγάλο βαθμό κάποιες τάσεις του εκλογικού σώματος, όσο αποφασίσει τελικά να προσέλθει σε αυτές, γιατί η τελευταία επισήμανση και παράμετρος ουδόλως πρέπει να αγνοείται.

Οι ελπίδες της κυβερνητικής παράταξης είναι δηλωμένες από πλειάδα στελεχών της και περίπου γνωστές, αφού φιλοδοξεί να ξεπεράσει ή έστω να βρίσκεται κοντά στο ποσοστό της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης για την Ευρωβουλή. Από την άλλη μεριά, πολλά από τα μικρότερα κόμματα δείχνουν τάσεις να εισέλθουν και να εκπροσωπούνται σε αυτή.

Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι ένα σεβαστό ποσοστό ψηφοφόρων, όταν ερωτώνται παρουσιάζουν σχετικό δισταγμό στις απαντήσεις τους. Το συγκεκριμένο γεγονός παραπέμπει στη διαπίστωση ότι εμφορείται και είναι διαποτισμένο από συσσωρευμένη κοινωνική αντίδραση και θυμό για όσα βιώνει καθημερινά.

Ίσως γιατί δεν είδε να πραγματοποιούνται όσα του υποσχέθηκαν, ίσως λόγω της σκληρής καθημερινότητας σε σωρεία καταστάσεων, όπως ακρίβεια, ασφάλεια, κ.λπ., για να αναφέρουμε μερικά μόνο εξ’ αυτών, ίσως γιατί δεν βλέπει μπροστά του κάποια άλλη σοβαρή πρόταση και ικανοποιητική εναλλακτική λύση στη διακυβέρνηση της χώρας.

Παλιότερα, παραδοσιακά, υπήρχαν δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία, κάτι που σήμερα δεν ισχύει και ούτε προοιωνίζεται, κατά τα φαινόμενα, να δρομολογηθεί στο άμεσο μέλλον. Στη σημερινή πραγματικότητα ο πρωθυπουργός δείχνει να ελέγχει ικανοποιητικά το πολιτικό πεδίο.

Αλλά, όμως, η απογοήτευση και οι απόψεις όλων για το δυστύχημα των Τεμπών παραμένουν και αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ακόμα συνεχίζει να δηλητηριάζει τη ζωή ορισμένων, και τόσα άλλα γεγονότα που αφορούν την κυβερνώσα παράταξη και που συχνά πυκνά έρχονται στην επικαιρότητα.

Για τους περισσότερους πολίτες, η κατάσταση στο χώρο της οικονομίας δείχνει την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα, ενώ οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις που ανέμεναν εδώ και καιρό αποδεικνύονται πλέον φρούδες ελπίδες. Δεν μπορεί να ειπωθεί, επί του παρόντος, το χρονικό διάστημα που θα συνεχισθεί όλη αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση.

Είναι γνωστό, άλλωστε, τί ακριβώς διημείφθη πριν κάποια χρόνια σε παρεμφερείς καταστάσεις, γι’ αυτό και δεν δυνάμεθα να προβλέψουμε προς τα πού ακριβώς θα εκτονωθεί η παρούσα υφέρπουσα κοινωνική δυσφορία και εγκυμονούσα πολιτική κατάσταση.

Ο Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης είναι δ/ντής Χειρουργικής, συγγραφέας