Προσφάτως κυκλοφόρησε ένα ακόμη βιβλίο, που προστίθεται στη μακρά λίστα των ήδη 35 εκδοθέντων, του καταξιωμένου συγγραφέα-δόκιμου διηγηματογράφου Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη, του «Ταχυδρόμου του Κάστρου», όπως θέλει να αυτοπροσφωνείται, με τον τίτλο «Σπερνό των Χριστουγέννων». Περιέχονται σε αυτό 19 χριστουγεννιάτικα διηγήματα με ήρωες και πρωταγωνιστές πρόσωπα από την ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, το Χόνδρο της Βιάννου.

Ο συγγραφέας αναπολώντας τα παιδικά του χρόνια στο περιβάλλον του χωριού του, με πόνο ψυχής  και νοσταλγία αναθυμάται τις λαμπερές χριστουγεννιάτικες μέρες εκείνης της εποχής, φέρνει στη μνήμη του τοπικά πρόσωπα και γεγονότα, που τη σημάδεψαν και τα απαθανατίζει με τη γλαφυρή του γραφή. Γράφει στον πρόλογό του: «…κάθε που σιμώνουν οι γιορτές των Χριστουγέννων η φαντασία με γυρνά   σε εκείνα τα αλησμόνητα παιδικά μου χρόνια… Αναζητώ το χαμένο ήθος μιας παλιάς εποχής… Συλλογούμαι εκείνον  τον  παλιό κόσμο που η αμάθεια φορούσε το επανωφόρι της σεμνότητας και της ευγένειας…».

ΕΚΛΕΚΤΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη «Σπερνό των Χριστουγέννων»
Πρόκειται για μια επιμελημένη και πολυτελή έγχρωμη έκδοση, με χαρακτηριστική λαϊκή εικονογράφηση, με γλαφυρή και ηδύκοη γλώσσα, που δεν αφήνει τον αναγνώστη να παραπέμψει την ανάγνωση του βιβλίου για αργότερα.

Καταγράφονται ήθη και έθιμα ενός απολεσθέντος παρελθόντος και μιας παραδοσιακής κοινωνίας που τη χαρακτήριζε η αγάπη και η συμπόνια και συγχρόνως ανθρώπινες κακίες και εγωισμοί, ένθεν κακείθεν, που θρέφουν το μίσος, διαταράσσουν και πληγώνουν τις οικογενειακές σχέσεις. Ενδεχομένως κάποιοι σημερινοί αναγνώστες μέσα στη γραφή του κ. Θεοδοσάκη να αναγνωρίσουν δικά τους πάθη και λάθη.

Το βιβλίο, πέραν της ηδύτητας  που προσφέρει στον αναγνώστη, μας δίδει και χρήσιμες πληροφορίες ιστορικού και κυρίως λαογραφικού ενδιαφέροντος, ενώ αδιόρατα στέλνει σημαντικά κοινωνιολογικά και παιδαγωγικά μηνύματα.

Κλείνοντας να συγχαρώ τον συγγραφέα και γι’ αυτό του το πόνημα, να είναι καλοτάξιδο και να του ευχηθώ να έχει υγεία και δύναμη για δημιουργική συνέχιση…

* Ο Ζ. Καλοχριστιανάκης είναι συνταξιούχος δάσκαλος, συγγραφέας