Χθες… σήμερα… αύριο 21/05/2024

Το πήγαν σε άλλο επίπεδο με τους Κινέζους!

Οι λεπτομέρειες- όπου κρύβεται ο διάβολος!- κάνουν τη διαφορά κι αυτό το γνωρίζει καλά ο Αλέξης Καλοκαιρινός. Αρκετά τα παραλειπόμενα από την επίσκεψη της επταμελούς κινεζικής αντιπροσωπείας του αδελφοποιημένου Δήμου Νίνγκμπο της Κίνας στο Ηράκλειο. Μεταξύ αυτών, η φροντίδα του Δήμου Ηρακλείου να υπάρχει διερμηνέας της κινεζικής γλώσσας, σύστημα προβολής με τρεις οθόνες για την παρουσίαση που επιμελήθηκαν ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αγριμανάκης, αλλά και έκθεση φωτογραφίας με θέμα το Νίνγκμπο που στήθηκε σε χρόνο μηδέν με υλικό που ήρθε από την Κίνα μόλις προχθές. Κι επειδή από τις δηλώσεις των Κινέζων φίλων και αδερφών μας φάνηκε ότι υπήρξε ικανοποίηση τόσο για την υποδοχή, όσο και για την ουσιαστική συζήτηση, αναμένουμε τη συνέχεια. Η οποία και μπήκε σε σαφείς βάσεις από τον δήμαρχο Ηρακλείου, με το άνοιγμα διαύλων διμερούς επικοινωνίας των στελεχών της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου με τα στελέχη του Νίνγκμπο, για να έχει αποτελέσματα.

Οι μισές αλήθειες του Στέφανου Κασσελάκη

 

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης και αυτό δεν μας αφορά καθόλου. Αλλά να λέει πράγματα που δεν ισχύουν και να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τα μέσα είναι ανήθικο! Η επίθεση έγινε με αφορμή τη στάση των ΜΜΕ που «δεν είπαν τίποτα, σχεδόν στο σύνολό τους» για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη και μίλησαν γονείς των παιδιών των Τεμπών.Μόνο που για να τεκμηριώσει την επίθεσή του αυτή ο Στέφανος Κασσελάκης (που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε εκδήλωση) βάζει στο ίδιο τσουβάλι όλα τα μέσα ενημέρωσης! Μόνο που δεν είναι όλοι το ίδιο. Το ξέρει και το αποκρύπτει. Η ΠΑΤΡΙΣ και το patris.gr όχι μόνο κάλυψαν τα της εκδήλωσης με αναφορές και σχόλια, φωτογραφίες και βίντεο αλλά ήταν και στα δημοφιλή τους θέματα!

 «Γονείς των παιδιών των Τεμπών μίλησαν σε εκδήλωση στην Κρήτη, παρουσία χιλιάδων ανθρώπων.

Τα ΜΜΕ δεν είπαν τίποτα, σχεδόν στο σύνολό τους.

Απαγορευμένη η λέξη “Τέμπη” μέχρι τις εκλογές με εντολή και απειλή Μαξίμου.

Ο αγώνας είναι άνισος. Έχουν τα μέσα. Όμως έχουμε το δίκιο. Και την επιμονή.

Είναι ένα Σύστημα.

Είμαστε ένας ολόκληρος λαός» ανέφερε ο Κασσελάκης.

ΒΟΑΚ: Πίεση στους δήμους

Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως ότι με ρυθμούς χελώνας -για να μην πω κάτι χειρότερο- προχωρεί ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, δημιουργώντας έντονο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Η μεγάλη σύμβαση παραχώρησης, άνω του 1,7 δισ., προχωρά, παρά το γεγονός ότι εξαρτάται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που έχουν ορόσημα και αυστηρές προθεσμίες. Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μεταθέσει για τον προσεχή Νοέμβριο την εκδίκαση των δύο προσφυγών, των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, αποτελεί επιπλέον πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων του έργου που έχει προσωρινό ανάδοχο τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.  Τι λένε τώρα; Τι διαδίδουν μάλλον; Πως το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το φθινόπωρο θα επιχειρηθεί ένα «μασάζ» του Υπουργείου προς τους δύο Δήμους που αντιδρούν, προκειμένου να βρεθεί μια χρυσή τομή σχετικά με τα αιτήματα υπογειοποίησης του ΒΟΑΚ που προτάσσουν οι δημοτικοί άρχοντες της Κρήτης σε συνεργασία και με τον ανάδοχο.

Άφησαν και… ταφόπλακα!

 

Πραγματικά δεν υπάρχουμε! Μπορεί η παραβατική συμπεριφορά εναπόθεσης ογκωδών αντικειμένων στο Ηράκλειο να μην αποτελεί πλέον είδηση, αλλά το θέμα που ανέδειξε το patris.gr δείχνει ότι έχουμε περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο, μάλλον απαξίωσης για τον άνθρωπο και την πόλη! Χθες το πρωί στη μέση μέση της Θερίσσου στο Ηράκλειο,  μέχρι και… ταφόπλακα είχαν αφήσει! Το patris.gr επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Νίκο Γιαλιτάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε την είδηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ναι, συνέβη! Η υπηρεσία ενήργησε άμεσα. όχι για άλλο λόγο, αλλά δεν μας παίρνει και δεύτερη ανάσταση τέτοιες μέρες! Το διακωμωδώ για να μην κλαίμε» είπε ο αντιδήμαρχος!

Ο Άρης πήρε το όπλο του!

Αποκαλυπτικός και… αριστερός μάς βγήκε ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Και μάλιστα για τη Συμφωνία των Πρεσπών σχεδόν… ερωτευμένος! «Η ιστορία δεν παραγράφεται. Είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, προφανώς είναι ένα έργο το οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα με υπουργό Εξωτερικών τον κ. Κοτζιά έφερε. Και έκανε κάτι που παλιότερα η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όχι μόνο το ήθελαν, αλλά το επιδίωκαν και αν θυμάστε τότε, αν δεν είχε προχωρήσει τότε αυτή η ιστορία του ονόματος και να μας ταλαιπωρήσει για δεκαετίες, αυτό έχει να κάνει με τις αντιδράσεις που υπήρχαν τότε από τον Σαμαρά και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα» είπε αρχικά ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Open. «Θεωρώ ότι ήταν μια σημαντική Συμφωνία, διότι μπροστά μας το είχε πει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ή θα έλεγε όλος ο κόσμος σκέτο Μακεδονία ή θα είχε έναν επιθετικό προσδιορισμό, γεωγραφικού χαρακτήρα. Το “Βόρεια Μακεδονία” ήταν το καλύτερο όνομα που μπορούσε να δοθεί. Άρα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και η καλή γειτονία δημιουργεί συνθήκες που, αν δεν δεχτούμε κάποια πράγματα, τότε αυτό που θα βρεθεί μπροστά μας θα είναι πολύ χειρότερο από αυτό που έρχεται» πρόσθεσε.

Ο νέος ηγέτης της Κεντροαριστεράς

Παράλληλα, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη ως τον νέο ηγέτη της Κεντροαριστεράς. «Εγώ αυτό βλέπω. Ο κ. Κασσελάκης έχει ξεχωρίσει ως εκπρόσωπος των νέων κοινωνικών συμμαχιών. Φαίνεται άλλωστε και από τις εισροές των νέων ψηφοφόρων. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα δημιουργήσει σημαντικές πολιτικές διεργασίες» τόνισε.

Η συγγνώμη στον Αλέξη Τσίπρα

Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου έκανε δηλώσεις για τον Αλέξη Τσίπρα και τη Συμφωνία των Πρεσπών που προκαλούν αντιδράσεις. Η επιμονή της νέας προέδρου της Βορείου Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, να μην αναφέρεται στη χώρα της με τη συνταγματική ονομασία της, κάνοντας χρήση του όρου «Μακεδονία», δημιουργεί «προβληματισμό σε όλους» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου. «Όλοι με σκεπτικισμό είδαν αυτή τη νέα συμπεριφορά. Δεν θα τη βλέπαμε κι εμείς με σκεπτικισμό;» είπε μιλώντας στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» στο Action24. Ερωτηθείς από τον παρουσιαστή «μήπως πρέπει να πείτε συγγνώμη στον Αλέξη Τσίπρα», ο κ. Οικονόμου είπε: «Κάποιες φορές στη ζωή ίσως χρειαστεί να πεις και συγγνώμη, δεν έχει κανείς το αλάθητο». «Για να δούμε όμως αν δικαιούται συγγνώμη ή αυστηρής κριτικής, την οποία εξέλαβε από τους πολιτικούς του αντιπάλους» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι σημασία έχει τι «βαθμολογία μάς δίνει ο κόσμος».

Στον τόπο της τραγωδίας

 

Φόρο τιμής στα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη απέτισαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, και ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Νίκολας Σμιτ, αφήνοντας λουλούδια στο σημείο. «Μόλις ήρθε στη Βουλή των Ελλήνων το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που έκανε λόγο για παράβαση καθήκοντος και απιστία του υπουργού, Κ. Καραμανλή, για τη σύμβαση 717 που αφορούσε στην τηλεδιοίκηση, καταθέσαμε πρόταση για προανακριτική επιτροπή, την οποία, βέβαια, καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το ίδιο μόλις προκύψουν νέα στοιχεία και, ιδίως, από τη δικογραφία της Λάρισας. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτή την τραγωδία χωρίς να πέσει άπλετο φως, χωρίς να πληρώσουν οι υπεύθυνοι. Έχουμε τεράστιο ηθικό και πολιτικό χρέος – το σύνολο του πολιτικού συστήματος – για τις ψυχές που χάθηκαν άδικα, αλλά και για τα όσα περνούν τους τελευταίους μήνες οι οικογένειές τους. Έχουμε χρέος και θα δώσουμε αγώνα μέχρι τέλους για διαφάνεια, για δικαιοσύνη στην τραγωδία των Τεμπών» σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll

Μια προσέγγιση των επιδόσεων των κομμάτων και του συσχετισμού δυνάμεων ενόψει των ευρωεκλογών επιχειρεί η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του Action24.

Σύμφωνα, λοιπόν με τη νέα δημοσκόπηση, στην εκτίμηση ψήφου η Ν.Δ προηγείται κατά 17.8% του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας 33.3%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζει επίδοση 15.5%.

Το ΠΑΣΟΚ, στάσιμο τον τελευταίο ενάμιση μήνα, συγκεντρώνει 12.1%, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ χάνει οριακές δυνάμεις και εμφανίζεται με 9.9%, υπολειπόμενη κατά 2.2% του ΠAΣΟΚ και προηγούμενη κατά 1.6% του Κ.Κ.Ε., που βρίσκεται στο 8.3%. Τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζουν τις εξής επιδόσεις: ΝΙΚΗ 3.3%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3.8%, ΜΕΡΑ25 2.3%, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2.8%, ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ 2.6% , ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 2.8% με το ΑΛΛΟ να βρίσκεται στο 3.2%.

Το εύρος τιμών για τα κόμματα είναι: Ν.Δ 31.1%- 35.5%, ΣΥΡΙΖΑ 14%- 17%, ΠΑΣΟΚ 10.8% – 13.4%, Κ.Κ.Ε 7.1%- 9.5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 8.7%- 11.1%, ΝΙΚΗ 2.5%- 4.1%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3%- 4.6%, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2.1%- 3.5%, ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ 1.9%- 3.3%, ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 2.1%- 3.5%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, τα κόμματα εμφανίζουν τις παρακάτω επιδόσεις: Ν.Δ 29.1%, ΣΥΡΙΖΑ 13.5%, ΠΑΣΟΚ 10.6%, Κ.Κ.Ε 7.3%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 8.7%, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3.3%, ΝΙΚΗ 2.9%, ΜΕΡΑ25 2%, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2.5%, ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ 2.3%, ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ 2.5%, ΑΛΛΟ 2.8%.

Σημειώνεται ότι από την απλή πρόθεση ψήφου εμφανίζεται γκρίζα ζώνη της τάξης του 18.5%.

Πόσο ενδιαφέρονται για τις εκλογές

Η δημοσκόπηση καταγράφει και τον βαθμό ενδιαφέροντος των πολιτών για τις ευρωεκλογές. Είναι σημαντικό ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά ενδιαφέροντος εμφανίζονται ανάμεσα σε όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ  (83.7% πολύ και αρκετά στη Ν.Δ, 80.2% στον ΣΥΡΙΖΑ). Τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται σε όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΜΕΡΑ25, ΝΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ (πολύ και αρκετά 64.7%, 64% και 69.8% αντίστοιχα). Στο Κ.Κ.Ε. το  ποσοστό αυτό είναι 77.6%, στην ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 75.9% και στο ΠΑΣΟΚ 75%. Το 20.7% δηλώνει πολύ και αρκετά πιθανό να απέχει από τις εκλογές. Τα μεγαλύτερα ποσοστά πιθανότητας να απέχουν «πολύ» και «αρκετά» εμφανίζονται στην ΝΙΚΗ με 32%, στο ΜΕΡΑ25 με 18.8% και στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 13.2%. Τα μικρότερα ποσοστά εμφανίζονται στη Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ με 10.4%, στο Κ.Κ.Ε  με 10.7% και στο ΠΑΣΟΚ με 12.2%. Αναφερόμαστε σε ψηφοφόρους που στην πρόθεση ψήφου δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν αυτά τα κόμματα στις ευρωεκλογές.

Χάνει την έδρα του!

 

Η πρώτη… μπόμπα έσκασε! Όπως θα διαβάσετε σε άλλες στήλες, την έδρα του στη Βουλή χάνει ο Γιάννης Γιάτσιος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος είχε συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές του 2023 όντας υποψήφιος στα Γρεβενά.

Το Εκλογοδικείο έκανε δεκτή χθες (20/5) την ένσταση του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην ίδια εκλογική περιφέρεια Θανάση Σταυρόπουλου.

Η ένσταση στηρίχθηκε στη συνταγματική διάταξη που προβλέπει ότι «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με εταίρου ή μετόχου ή μέλους Διοικητικού Συμβουλίου επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα».

Τέτοια εταιρεία θεωρείται και η ΑΝΚΟ, από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας ο κ. Γιάτσιος, σύμφωνα με την ένσταση, δεν παραιτήθηκε εμπρόθεσμα.

@patris

Και τον… ΠΑΟΚ είχε προβλέψει; Πλάκα μάς κάνει;

Stefanos