ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

Το τυράκι της δημοκρατίας

Ηθοποιοί, τηλεπερσόνες, αθλητές, σταρ και σταρλετίτσες κοσμούν και πάλι τα ευρωψηφοδέλτιά μας. Κάθε φορά τα ίδια και ας λένε οι πολιτικοί αρχηγοί ότι θα σταματήσουν το πανηγυράκι. Και είναι πολύ υποκριτικό να ακούγεται ότι το ψηφοδέλτιο έχει 42 υποψηφιότητες και μπορεί στο πλαίσιο της δημοκρατίας ο κόσμος να ψηφίσει όποιον θέλει. Ναι, αλλά η δημοκρατία με το… τυράκι είναι κατευθυνόμενη και πολύ ψηφοθηρική. Κακά τα ψέματα, οι πολιτικοί αρχηγοί και τα επιτελεία των κομμάτων επιλέγουν με βασικό κριτήριο ποιος θα μας φέρει τις ψήφους και όχι το τι πρεσβεύει. Ας αβγατίσουμε εμείς τις ψήφους μας και δεν μας νοιάζει ποιος θα τους φέρει! Ούτε αν έχει παίξει μπάλα, θέατρο ή έχει κάνει καριέρα στα τηλεοπτικά πλατό, επηρεάζοντας και παραπλανώντας τις μάζες. Ούτε και το παρελθόν του ενδιαφέρει. Εξάλλου ακόμα και της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες… Πόσο μάλλον όταν αυτοί είναι… αδίκως έγκλειστοι για τις ιδέες τους, τις οποίες και χρειαζόμαστε για ν’ αποφύγουμε τις εκ δεξιών μας διαρροές…

10 ημέρες, 1.000 μίλια, 29 νησιά

 

Πολιτική κρουαζιέρα 1.000 ναυτικών μιλίων ξεκίνησε ο Στέφανος Κασσελάκης, που θα επισκεφτεί 29 νησιά, παρέα με τον Ευάγγελο Αποστολάκη και το σκάφος του, ως τη Μεγάλη Δευτέρα. Το ταξίδι ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου και λίγο μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε στο «X»: «Για 10 ολόκληρες μέρες. Πάνω από 1.000 ναυτικά μίλια. Θα επισκεφτώ 29 νησιά, σε μία περιοδεία που δεν έχει κάνει ποτέ κανένας πολιτικός. Θέλω να μεταφέρω το μήνυμά μας από την Κύθνο μέχρι τη Ρω και από τους Αρκιούς μέχρι τη Σκύρο: Δεν υπάρχουν για μας ξεχασμένοι, παραγκωνισμένοι Έλληνες. Θέλω να μεταφέρω το πρόγραμμά μας για την ακρίβεια, την ασφάλεια, τη φορολογία, την αναμόρφωση του Κράτους στους νησιώτες μας, που ζουν στο πιο κομβικό σημείο της πατρίδας μας. Και να καταγράψω αυτοπροσώπως, νησί προς νησί, τα προβλήματα των κατοίκων. Το είπα και χθες: Όλες μου οι αντοχές – όλες μας οι δυνάμεις στην υπηρεσία των συμπολιτών μας από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Για μια καλύτερη ζωή».

Δεν προσπερνιέται

 

Ήταν κοινό μυστικό πως ο ελεγχόμενος Δήμος της Κρήτης για τις παράνομες μεταδημοτεύσεις είναι ο Δήμος Μαλεβιζίου. Και συνεπώς ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας δεν θα μπορούσε να σφυρίζει αδιάφορα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ζητά τη δίωξη συγκεκριμένου αντιδημάρχου και στενού συνεργάτη του δημάρχου!     Η περίοδος για την οποία ελέγχθηκε ο αντιδήμαρχος και ο Δήμος αφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και οι επίμαχες μεταδημοτεύσεις είναι πολλές εκατοντάδες, που θεωρητικά μπορεί να επηρέασαν και το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και τη σειρά εκλογής των δημοτικών συμβούλων ή ακόμα και τη μη εκλογή κάποιων… Οπότε ένα θέμα και μάλιστα σοβαρό τίθεται, όσο και αν κάποιοι θέλουν να το αποτινάξουν.

Επιχείρηση υποβάθμισης

 

Η συνέχεια, πάντως, του θέματος των μεταδημοτεύσεων θα έχει ενδιαφέρον… Και μπορεί στο Μαλεβίζι η έρευνα της ΕΑΔ να προχώρησε πιο έγκαιρα, ωστόσο για αντίστοιχες υποθέσεις ελέγχονται ακόμα εννέα δήμοι της Κρήτης. Και είναι εμφανής η προσπάθεια του προέδρου της ΠΕΔ, Γ. Μαρινάκη, να ρίξει τους τόνους, αν όχι να υποβαθμίσει το γεγονός. Ανεξάρτητα πάντως από την κατάληξη- γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας- σίγουρα κάποιοι θα συνετιστούν και στο μέλλον θα είναι πιο προσεκτικοί με το σπορ που ανθεί τους μήνες που προηγούνται των εκλογικών  αναμετρήσεων.

Για την επίλυση του δημογραφικού

 

Μια δυναμική υποψηφιότητα στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι η γνωστή Κερκυραία μαιευτήρας-γυναικολόγος Όλγα Κουρή-Καλλέργη. Η υποψήφια ευρωβουλευτής από την Κέρκυρα είναι Κρητικιά νύφη, όπως μαρτυρά το επώνυμο του συζύγου της, που είναι από τους Καλλέργηδες του Μυλοποτάμου.

Με κεντρικό σύνθημα «για τα παιδιά μας», η υποψήφια ευρωβουλευτής, μιλώντας στην πρώτη συνάντηση με τα στελέχη του νησιού της, αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αυτό του δημογραφικού, τονίζοντας ότι «πρέπει να αναληφθούν άμεσα ενέργειες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Επισήμανε δε πως σε ό,τι την αφορά, θα στηρίξει με πάθος τις ευρωπαϊκές πολιτικές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Επίδομα μητρότητας

Στην αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές από τον οίκο Standard & Poor’s αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη του εβδομαδιαία ανασκόπηση από τα social media. Όπως έγραψε, «η αναβάθμιση αυτή είναι σημαντική, διότι επιβεβαιώνει, όπως λέει η ανακοίνωση της S&P, τη δυναμική πορεία της οικονομίας μας και την καλύτερη απόδοσή της από την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Ξέρω καλά ότι ο πληθωρισμός ροκανίζει μέρος των εισοδημάτων και αυτή η καλή πορεία της οικονομίας δεν γίνεται αισθητή σε όλους. Πιστέψτε με όμως, είναι ακριβώς χάρη σε αυτήν που μπορούμε να κάνουμε τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, ώστε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι για πρώτη φορά «ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες θα λάβουν καθαρά στο χέρι -αφαιρώντας φόρους και εισφορές- περίπου 8.754 ευρώ για 9 μήνες».

Στον οικογενειακό τάφο ο στρατηγός Ζωζωνάκης

 

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε χθες η μεταφορά των οστών του αντιστράτηγου Ιωάννου Ζωζωνάκη, πρώτου δημάρχου Κρουσώνα, στην τελευταία του κατοικία. Το πρωί τελέσθηκε τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ευγένιο στον ναό του Αγίου Τίτου, παρόντος του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του δημάρχου Μινώα Βασίλη Κεγκέρογλου, αξιωματικών του στρατού, θεσμικών εκπρόσωπων, συγγενών  και φίλων της οικογένειας Ζωζωνάκη. Για την προσωπικότητα, το ήθος, το έργο και τη δημοκρατικότητα του αντιστράτηγου και πρώην δημάρχου μίλησαν ο δήμαρχος Μινώα, εκπρόσωπος του στρατού, ο γιατρός του αείμνηστου αντιστράτηγου, η κόρη του Μαρία Ζωζωνάκη και έκλεισε ο Αρχιεπίσκοπος. Τα οστά έφτασαν από το κοιμητήριο Ηρακλείου στον Αγ. Τίτο σε ειδική συσκευασία με την ελληνική σημαία με άγημα του στρατού. Στη συνέχεια, μετά το τρισάγιο, μεταφέρθηκαν στο κοιμητήριο των Αποστόλων Πεδιάδος, όπου εναποτέθηκαν στον οικογενειακό τάφο, όπου βρίσκονται και τα οστά του οπλαρχηγού Κρήτης Βασιλείου Καρουζάκη, συγγενή της οικογένειας.

Απρέπεια… νοσταλγών

 

Αντιδράσεις προκλήθηκαν το Σάββατο στη Σπερχειάδα όταν, λίγες ώρες πριν από τη μαύρη επέτειο της Χούντας των συνταγματαρχών το 1967 – του Πραξικόπηματος της 21ης Απριλίου – άγνωστοι ύψωσαν στις αποθήκες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαμίας μια σημαία της Χούντας με το πουλί! Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, o υπεύθυνος της αποθήκης κατέβασε τη σημαία της Χούντας και ύψωσε ξανά την ελληνική. Σημειώνεται ότι στο εν λόγω κτήριο ήταν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σπερχειάδας, που μετά από πτώχευση επήλθε στα «χέρια» του συνεταιρισμού της Λαμίας, όπως σημειώνει το fonografos.net. Για το περιστατικό σχηματίστηκε δικογραφία, με εντολή εισαγγελέα και αναζητούνται ο δράστης ή οι δράστες.

Βιτριολικό επίπεδο…

 

Σε βιτριολικό επίπεδο έχει περιέλθει η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τη Νέα Αριστερά. Κύκλοι της Κουμουνδούρου εξέφραζαν χθες την ελπίδα τους Αχτσιόγλου και Χαρίτσης να έτυχαν θερμής υποδοχής στο… άρμα του Μητσοτάκη! Και αυτό επειδή διακρίνουν μια έμμονη συμπεριφορά της Νέας Αριστεράς να ασκεί αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας τη ΝΔ, γεγονός που επιβεβαίωσε, όπως λένε, και η τελευταία συνέντευξη της Έφης.

Τα γύρισε…

 

Γυριστή την έκανε ο Δημήτρης Παπανώτας, που είχε απαξιώσει το πολιτικό ανάστημα του Κασσελάκη μετά την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο για τις δηλώσεις κατά των γυναικών. Καλό παιδί ο Στέφανος, είχε πει, αλλά για μια μπίρα σε μπαρ και όχι για πολιτικός! Μια μέρα μετά τα γύρισε και τον είδε ως τον… επόμενο πρωθυπουργό! Προφανώς πληροφορήθηκε για το θαύμα στη βάπτιση…

Σκονισμένες διαδρομές…

 

Πραγματικά αναρωτιέμαι εάν υπάρχει άνθρωπος που να έχει περάσει από το πάρκο Γεωργιάδη και να μην έχει διερωτηθεί γιατί ο Δήμος δεν προχωρά στην αποκατάσταση των διαδρόμων του, που είναι γεμάτοι σκόνη και όποιος περάσει χειμώνα-καλοκαίρι ταλαιπωρείται. Για να μη σχολιάσω το επίσης απαράδεκτο γεγονός ότι τα γεωϋφάσματα που έχουν τοποθετηθεί κάτω από το έδαφος έχουν έρθει στην επιφάνεια, σε όλους τους διαδρόμους του πάρκου και εύκολα μπορεί κάποιος να σκοντάψει. Και βέβαια, εκτός από την αντιαισθητική διάσταση, υπάρχουν και οι άλλες, που είναι ακόμα πιο σοβαρές Είναι σημαντικό να μας δοθεί μια απάντηση με πολύ καθαρό τρόπο, πώς σε ένα τόσο ακριβό έργο έγιναν τόσες αστοχίες, ποιος φταίει γι’ αυτές, γιατί δεν αποκαθίστανται και ποιος θα τις πληρώσει…

Ο ρόλος του ΤΕΕ

 

Είχε πολύ ενδιαφέρον η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο ΤΕΕ ΤΑΚ, στην οποία φιλοξενήθηκαν φοιτητές από την Αρχιτεκτονική του ΕΜΠ και του προγράμματος ΕRASMUS από όλη την Ευρώπη με τον καθηγητή τους, Μανώλη Σταυρακάκη. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Ταβερναράκης: «Αναδείξαμε τον ρόλο του ΤΕΕ ως θεσμοθετημένου συμβούλου της Πολιτείας, τόσο για τους μηχανικούς, όσο και για την κοινωνία και τους πολίτες, και ανταλλάξαμε απόψεις για το όραμά μας στις υποδομές και την ανάπτυξη της χώρας μας. Ευχαριστώ τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ορφανουδάκη Αντώνη αλλά και τη συνάδελφο Κουτάντου Όλγα, που μας παρουσίασε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την πλατεία Ελευθερίας στον δήμο Ηρακλείου».