κωρονο-γλέντι

Διέψευσε το κωρονο-γλέντι

Ένας χαμός με το βίντεο που δήθεν εμφανιζόταν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας να γλεντούν την Τσικνοπέμπτη. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων προχώρησε σε κατηγορηματική διάψευση.

«Για άλλη μια φορά τα τρολ των 0.60 προσπάθησαν να ρίξουν λάσπη με έωλες, αβάσιμες, κρυμμένες πίσω από ψεύτικα προφίλ και απαράδεκτες αναφορές στην Πολιτική Προστασία και στα στελέχη της Γενικής Γραμματείας μας, προβάλλοντας το παρακάτω βιντεάκι και προσπαθώντας να εμπλέξουν τους εργαζομένους της σε πάρτι την Τσικνοπέμπτη!!!» ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Υπογράμμισε ότι «η αλήθεια είναι μία», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή ή συμμετοχή εργαζομένων ή στελεχών της ΓΓΠΠ στην εν λόγω συγκέντρωση.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα χώρο της πρώην Helexpo, «που μας παραχωρήθηκε πριν μόλις ένα μήνα στην Πολιτική Προστασία για την ανάπτυξη του Mega εμβολιαστικού κέντρου ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, έχει μισθωθεί από την ίδια τη Helexpo (έως τις 30/9) σε υπηρεσία που ουδεμία σχέση έχει με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ως εκ τούτου ξεκάθαρα δηλώνουμε ότι όσοι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ είχαν στήσει την όποια συνάθροιση δεν ανήκουν και δεν έχουν την οποιαδήποτε σχέση με το υφυπουργείο μας».

 

Δεν πείστηκε ο Νάσος

…Παρόλα αυτά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πείστηκε. Πυρά κατά του Νίκου Χαρδαλιά έριξε ο Νάσος Ηλιόπουλος με αφορμή το βίντεο. «Ο κ. Χαρδαλιάς αποποιείται των ευθυνών του, ρίχνοντας τις ευθύνες σε «άλλη υπηρεσία που ουδεμία σχέση έχει με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο facebook για το βίντεο όπου, σύμφωνα με τον Νάσο Ηλιόπουλο, εμφανίζονται υπάλληλοι να χορεύουν και να χτυπούν παλαμάκια, χωρίς να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό.

«Περιμένουμε από την κυβέρνηση να πει ποιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας που έστησε το γλέντι» σχολιάζει ο Νάσος Ηλιόπουλος και υποστηρίζει ότι ο «κ. Χαρδαλιάς κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες για περιοριστικά μέτρα, την ώρα που δεν μπορεί να ελέγξει ούτε το κτήριο του υπουργείου του».

Γιατί δεν τους πληρώνουν;

Τι συμβαίνει με τους απλήρωτους συμβασιούχους της Αρχαιολογίας που είναι στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλλι;

Μαθαίνω ότι έχουν ήδη δύο μήνες να πληρωθούν και τρέχει ο τρίτος και… περιμένουν ακόμη μια απάντηση τα άτομα αυτά. Το Σωματείο Οικοδόμων αναφέρεται στο Υπουργείο Πολιτισμού που έχει απλήρωτους τους 80 συμβασιούχους.

«Φτάνει πια με τις δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις πληρωμών. Το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους καταβάλλοντας έγκαιρα τη μισθοδοσία τους, ειδικά εν καιρώ πανδημίας που οι υποχρεώσεις των οικογενειών αυξάνονται.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε καταγγελίες από τους συναδέλφους ότι τους ζητήθηκαν να παραδώσουν όταν τελειώσει η σύμβασή τους τα παπούτσια, τις φόρμες εργασίας κλπ που τους δόθηκαν εφάπαξ κι αυτό με καθυστέρηση.

Γίνεται φανερό ότι κυβέρνηση και Υπουργείο έτσι αντιλαμβάνονται τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλείας. Απλά η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε ποιος θα πληρώσει τον κλίβανο, ώστε να μην υπάρχει και ο φόβος διασποράς του κοροναϊού» αναφέρει το σωματείο.

 

Καλυμμένα από τέφρα

Αρκετές πόλεις της Σικελίας καλύφθηκαν με στάχτη, μετά από ακόμη μία έκρηξη της Αίτνας

Αρκετές πόλεις της Σικελίας καλύφθηκαν με στάχτη, μετά από ακόμη μία έκρηξη της Αίτνας, η οποία σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής.

Η ηφαιστειακή τέφρα εκτοξεύθηκε σε ύψος μέχρι τα 10.000 μέτρα.

Η Αίτνα είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης και η συγκεκριμένη έκρηξη ήταν η δέκατη που σημειώνεται από τις 16 Φεβρουραρίου.

Με αυτή την εικόνα ξύπνησαν οι κάτοικοι στην περιοχή της Tiappe στους πρόποδες της Αίτνας.

Τα πάντα καλυμμένα!

 

 

 

Τίμησε τις γυναίκες

Όλοι έβγαλαν ανακοινώσεις, είπαν καλά λόγια αλλά την καλύτερη κίνηση την έκανε ο δήμαρχος Φαιστού. Τριαντάφυλλα σε όλες τις γυναίκες – εργαζόμενες στον Δήμο Φαιστού μοίρασε σε μια συμβολική κίνηση ο Γρηγόρης Νικολιδάκης, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τιμήσει το γυναικείο φύλο με αφορμή τον εορτασμό για την Ημέρα της Γυναίκας.

Ο Δήμαρχος Φαιστού ευχήθηκε σε όλες τις γυναίκες «χρόνια πολλά» τονίζοντας πως η ημέρα αυτή έχει ιδιαίτερους συμβολισμούς, καθώς τιμά τον πολυποίκιλο ρόλο των γυναικών στην κοινωνία και υπενθυμίζει την γενικότερη ανάγκη, όλοι οι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται με ευγένεια, σεβασμό και ισότητα.

«Σήμερα τιμούμε τις γυναίκες του Δήμου μας, αλλά και τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο για την προσφορά τους ως μητέρες, ως αδερφές, ως σύζυγοι και ως εργαζόμενες» ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης για να προσθέσει: «Κατανοούμε τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης ημέρας, διότι αποτελεί μία αφορμή να αναγνωρίσουμε τον σύνθετο ρόλο που έχουν οι γυναίκες, αλλά και να τονίσουμε την ανάγκη ισότητας και σεβασμού μεταξύ όχι μόνο ανδρών και γυναικών, αλλά μεταξύ όλων των ανθρώπων».

 

 

Εντόπισαν το χαμένο κασπώ

Εντοπίστηκε το χαμένο κασπώ των ανακτορικών κήπων στο Τατόι, όπως ενημέρωσε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την κα Μενδώνη ότι εντοπίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το «χαμένο» από τα τέσσερα ιστορικά κασπώ, τα οποία κοσμούσαν τους κήπους του ανακτόρου στο Τατόι.

Το κασπώ του Προεδρικού Μεγάρου θα μεταφερθεί στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να συντηρηθεί.

Στη συνέχεια, θα επιστραφεί στο Προεδρικό Μέγαρο και όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στους κήπους του τ. θερινού ανακτόρου θα μεταφερθεί στο Τατόι για να επανατοποθετηθεί στη θέση του.

 

@patris
Ο Τσουβάλας τι να κάνει άραγε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;
Vasiliki

 

 

Για εκείνες που δολοφονήθηκαν

Μια δυνατή φωτογραφία για τη χθεσινή μέρα. 440 γόβες για τις 440 γυναίκες που δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους στην Τουρκία το 2018.

 

Διαψεύδουν οι Αιγύπτιοι

Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές διέψευσαν τις πληροφορίες για συζητήσεις με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, χωρίς τη συμμετοχή Ελλάδας και Κύρπου – ψιθύρους που επιχείρησαν  εντέχνως να «φουσκώσουν» ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και  ο υπουργός Άμυνας της Άγκυρας Χουλουσί Ακάρ, με τον δεύτερο μάλιστα να προαναγγέλλει «άμεσες εξελίξεις».

Οι αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές τόνιζαν μάλιστα ότι το Κάιρο έχει «δεσμευτεί» σε Ελλάδα και Κύπρο ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε χωριστές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, τόνιζαν ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία είναι ψευδείς.

Η αιγυπτιακή πλευρά παραμένει στη θέση της ότι αρνείται να αναγνωρίσει το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, το οποίο, όπως είναι γνωστό, «εξαφανίζει» την Κρήτη και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή, κάτι που δεν συμβαίνει με τη συμφωνία του Αυγούστου του 2020 μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.

H Άγκυρα «πάτησε» πάνω σε μία κίνηση της Αιγύπτου, που αδειοδότησε ένα θαλάσσιο τεμάχιο νοτιοανατολικά της ζώνης όπου η Αθήνα και το Κάιρο έχουν συνομολογήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το επίμαχο οικόπεδο εφάπτεται στην περιοχή όπου η Άγκυρα διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η επίσκεψη του Δένδια

…Το Arab News κάνει αναφορά στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσσι και σημειώνει τις επισημάνσεις του εκπροσώπου της αιγυπτιακής προεδρίας, ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, τονίζοντας ότι εστίασαν στην ενεργειακή συνεργασία: πρόκειται για μία πλάγια αναφορά στην προσπάθεια της Αιγύπτου να επιτύχει το πέρασμα του ενεργειακού αγωγού που εχει συμφωνηθεί μεταξύ Τελ Αβίβ, Λευκωσίας, Καΐρου, Αθήνας και Ρώμης και από το δικό της έδαφος.

Την ίδια ώρα την Αίγυπτο επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε ήδη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του όπως και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.

 

Νεκρός ο μεγιστάνας

Ο Γάλλος βουλευτής Ολιβιέ Ντασό- με ρίζες ελληνικές από την οικογένεια Αλατίνη- ένας από τους κληρονόμους του ομίλου Dassault Aviation που κατασκευάζει τα αεροσκάφη Falcon, Mirage και Rafale, σκοτώθηκε χθες κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου του κοντά στη Ντοβίλ.

Βουλευτής του συντηρητικού κόμματος LR από το 2002, ο Ντασό θεωρείτο ο 361ος πλουσιότερος άνθρωπος παγκοσμίως μαζί με τους δύο αδελφούς του και την αδελφή του, με περουσία που ανέρχεται σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κληρονόμησε από τον πατέρα του, σύμφωνα με τη λίστα Forbes των πλουσιότερων του πλανήτη για το 2020.

Ο Ντασό παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου Dassault λόγω του πολιτικού του ρόλου για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων.

Πολλές προσωπικότητες απέτισαν φόρο τιμής στον γιο του Σερζ Ντασό, πρώην προέδρου της Dassault Aviation που πέθανε το 2018, και στον εγγονό του Μαρσέλ Ντασό, ιδρυτή του ομίλου, ο οποίος ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γαλλίας.

 

Φόρος τιμής από τον πρόεδρο

…Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στον βουλευτή του κόμματος LR (Οι Ρεπουμπλικανοί, δεξιά), που ήταν 69 ετών, με μήνυμά του στο Twitter. «Ηγέτης της βιομηχανίας, βουλευτής, τοπικός αιρετός, διοικητής εφέδρων στην πολεμική αεροπορία: σε όλη τη διάρκεια της ζωής του δεν σταμάτησε ποτέ να υπηρετεί τη χώρα μας, να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα. Ο ξαφνικός θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια. Οι σκέψεις είναι στην οικογένειά του και στους οικείους του», έγραψε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην έρευνα, ο πιλότος του ιδιωτικού ελικοπτέρου επίσης σκοτώθηκε στο δυστύχημα που σημειώθηκε γύρω στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα στην Τουκ, κοντά στη Ντοβίλ, στις ακτές της Νορμανδίας όπου έχει εξοχική κατοικία.

 

Στο νοσοκομείο ο μητροπολίτης

Στο Νοσοκομείο Χανίων εισήχθη τελικά ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός.

Ο Σεβασμιότατος είχε βρεθεί θετικός στον κοροναϊό και μάλιστα το βράδυ της Κυριακής είχε μεταβεί μόνος του στο νοσοκομείο για να κάνει μοριακό τεστ.

Η εισαγωγή του στην κλινική covid κρίθηκε αναγκαία, ώστε να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις και να βρίσκεται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση.

 

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Έχει ενδιαφέρον το διάγραμμα που δημοσιεύθηκε στο CEBM (Centre for evidence-Based Medicine) για τους θανάτους το 2020 σε όλες τις χώρες.

Η Ελλάδα έχει μια αύξηση γύρω στο 4,9% και είναι περίπου στον μέσο όρο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ορισμένες χώρες στη Σκανδιναβία δείχνουν μείωση στους θανάτους -προφανώς αυτό οφείλεται και στις άλλες αιτίες που εξέλειπαν λόγω πανδημίας και μέτρων- ενώ άλλες χώρες όπως η Πολωνία είναι εντυπωσιακά ψηλά!

 

 

 

Μια ιστορική επίσκεψη

Χθες αναχώρησε από το Ιράκ ο πάπας Φραγκίσκος, ολοκληρώνοντας την πρώτη επίσκεψη ποντίφικα στη χώρα που πλήττεται από τη βία. Από την Παρασκευή ο πάπας διέσχισε το Ιράκ, πηγαίνοντας από τη Βαγδάτη ως τη Μοσούλη και την Καρακός, στον βορρά, τον οποίο λυμαίνονται οι τζιχαντιστές.

Με την επίσκεψή του ο πάπας Φραγκίσκος στήριξε μια από τις πιο παλιές, αλλά και από τις πιο διασκορπισμένες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο, ακόμη και ενώπιον του μεγάλου αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, τη θρησκευτική αρχή αναφοράς της πλειονότητας των σιιτών μουσουλμάνων. «Το Ιράκ θα μείνει πάντα μέσα μου, στην καρδιά μου» δήλωσε χθες το βράδυ ο 84χρονος πάπας μετά τη Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε παρουσία χιλιάδων πιστών σε στάδιο της Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο ποντίφικας ήθελε να συναντήσει τους χριστιανούς του Ιράκ (1% του πληθυσμού έναντι 6% πριν από 20 χρόνια) και αφιέρωσε σε αυτή τη χώρα, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό εδώ και 15 μήνες.

 

Φωτογραφίες

Ένας χαμός! Έδωσε ο Κυρανάκης το όνομα και τα στοιχεία του συλληφθέντα στη δημοσιότητα. Έδωσαν και οι «άλλοι» τις φωτογραφίες και τα στοιχεία του αστυνομικού. Τι να πεις…

 

Αυτονόητο

Πρακτικά το είπε χθες ο Μητσοτάκης: «Το ότι μία γυναίκα καταλαμβάνει το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα μας ήταν ίσως αδιανόητο πριν δεκαετίες. Δεν ήταν καν αυτονόητο πριν 2 χρόνια. Σήμερα αποτελεί κεκτημένο. Αυτό σημαίνει πρόοδος: Μια τολμηρή πρωτοβουλία να μετατρέπεται σε αυτονόητη πραγματικότητα».

 

Το μνημόνιο

Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα υπέγραψαν χθες μνημόνιο συναντίληψης (MoU) για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του αγωγού EuroAsia Interconnector, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του έργου, που περιλαμβάνεται στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI) και είναι επιλέξιμο για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τη Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη. To μνημόνιο υπέγραψαν σε τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου και Ισραήλ, Νατάσα Πηλείδου, Γιουβάλ Στάινιτζ, ενώ ο Κώστας Σκρέκας υπέγραψε το μνημόνιο διαδικτυακά από την Αθήνα.

 

Η εστίαση

Να λοιπόν γιατί δώσανε παράταση για τις σόμπες. Όπως είπε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στόχος είναι τον Απρίλιο να ανοίξει η εστίαση. και συγκεκριμένα τα καφέ και εστιατόρια που διαθέτουν τραπεζάκια έξω.

Βάσει των τωρινών επιδημιολογικών δεδομένων, το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει είτε στις 12 Απριλίου, είτε μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 του ίδιου μήνα.

Πάντως, μέχρι στιγμής, επικρατέστερη είναι η 12η Απριλίου, ούτως ώστε να προλάβουν τα καταστήματα το Πάσχα, το οποίο είναι τρεις εβδομάδες μετά.

 

Τα λεφτά

«Σεισμό», όπως θα διαβάσετε σε άλλες στήλες, έχει προκαλέσει στο παλάτι η συνέντευξη της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι στην Όπρα Γουίνφρεϊ και όσα αποκάλυψαν σε αυτή. Το ζευγάρι προχώρησε σε πολλές αποκαλύψεις-βόμβα, όπου μεταξύ άλλων ανέφεραν πως η Μαρκλ είχε τάσεις αυτοκτονίας όταν ήταν 5 μηνών έγκυος στον γιο τους, Άρτσι, ενώ το παλάτι (χωρίς να κατονομάσουν ποιος συγκεκριμένα) ανησυχούσε για το χρώμα του μωρού και πόσο σκούρο θα είναι! Ωστόσο, πίσω από την πολυαναμενόμενη συνέντευξη υπάρχουν και διάφορα παραλειπόμενα, που έγιναν γνωστά λίγες ώρες πριν βγει στον «αέρα» του CBS. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, λοιπόν, το τηλεοπτικό δίκτυο έχει καταβάλει τέλη άδειας περίπου 8 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία παραγωγής της Όπρα Γουίνφρεϊ, Harpro Productions, για τα δικαιώματα της συνέντευξής της.

 

Προκλήσεις

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν το Κυπριακό και θέματα της Ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, ο Τούρκος πρόεδρος χαιρέτισε τις πρόσφατες προσπάθειες Αγγλίας σχετικά με το Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα ότι η λύση των δύο κρατών θα δημιουργήσει μια win-win κατάσταση και για τα δύο μέρη στο νησί, καθώς και νέες ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία για όλους τους άλλους. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία διατηρεί εποικοδομητική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως και στην Κύπρο, ενώ δεν δίστασε να επαναλάβει  και «τη δέσμευσή του για ηρεμία και για συνέχιση των διερευνητικών επαφών παρά τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις της Ελλάδας»!