ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

Έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά!

Αν μη τι άλλο ήταν μια πολύ δύσκολη άσκηση η κατάρτιση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για τον Δήμο Ηρακλείου, την οποία κατάφερε να λύσει ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός και οι συνεργάτες του. Όπως και το να εξασφαλίσει ανοιχτή χρηματοδοτική γραμμή για τον Δήμο μέσω των 27 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Κι αν κάποιος ήθελε να αποτυπώσει την προσπάθεια των τελευταίων 100 περίπου ημερών σε μια φράση και με μια εικόνα, μάλλον δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο από αυτό το σκίτσο του Οδυσσέα Νάθενα.

Οι ανεμογεννήτριες και η αλήθεια για τη Σητεία

Ξεκάθαρος ο δήμαρχος. «Δεν είχα κανένα θέμα που στις 6 Μαρτίου δημοτικοί σύμβουλοι είχαν διαφωνήσει με την πρόταση της πλειοψηφίας της ομάδας να πούμε “ναι” στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Δεν ήταν αυτό το θέμα. Αλλά εγώ έλειπα στην Αθήνα, όταν στις 4 Απριλίου οι συγκεκριμένες σύμβουλοι συνεργάστηκαν χωρίς να το γνωρίζω με την αντιπολίτευση, για να ξαναφέρουν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό. Και ζήτησα τις παραιτήσεις τους. Κάτι που ήταν απαίτηση και της ίδιας της ομάδας» είπε ο δήμαρχος Σητείας μιλώντας στα livetalks και το Θέμα Κρήτης 103,1. Όπως παραδέχθηκε, η θέση του και της δημοτικής Αρχής ήταν αρνητική σε περαιτέρω εγκατάσταση αιολικών πάρκων, αλλά ,όπως είπε, το αξιακό του σύστημα δεν του επιτρέπει να ακυρώσει ομόφωνες αποφάσεις τοπικών συμβουλίων, τα οποία και τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας νέου αιολικού πάρκου στην περιοχή του Χανδρά και των Αρμένων. «Λαμβάνουμε πάντα υπόψη τις τοπικές κοινωνίες. Από τα 4 χωριά όπου γίνεται η εγκατάσταση, είχαμε ομόφωνες αποφάσεις από τα τοπικά συμβούλια, καθώς εκτός από τα θεσμοθετημένα αντισταθμιστικά, η συγκεκριμένη εταιρεία έδινε άλλες 400.000 ευρώ για να διανεμηθούν στις κατά τόπους κοινωνίες και να τα χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν. Δεν νομίζω ότι νομιμοποιούμαστε να το αρνηθούμε από τη στιγμή που εκείνοι το ζητούσαν. Έχω 282 υπογραφές συναίνεσης στο γραφείο μου» είπε στο Θέμα Κρήτης 103.1 ο κ. Ζερβάκης. Μάλιστα στη συνέχεια επεσήμανε το μεγάλο θέμα των ΑΠΕ μέσα στην κλιματική κρίση και τις διαφορετικές γνώμες που υπάρχουν. «Το θέμα δεν πρέπει να καλούμαστε να το λύσουμε εμείς, αλλά η Πολιτεία» είπε και ξεκαθάρισε ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι «η Σητεία θα βγει από το κάδρο των αιολικών».

Ανησυχεί για την Ελλάδα ο Μασκ

 

 

Η μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα και θα μπορούσε να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα υποστεί «πληθυσμιακή κατάρρευση», αναφέρεται σε νέα έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Το ζήτημα αποτέλεσε αφορμή για συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ να συμμετέχει και να εκφράζει την ανησυχία του. Η έκθεση παρουσιάζει μια τρομακτική εικόνα, υποστηρίζοντας ότι η καρδιακή ανεπάρκεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι θρόμβοι αίματος και ο καρκίνος μεταξύ των κατά τα άλλα υγιών νέων έχουν προκαλέσει την αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει την προοπτική της πληθυσμιακής κατάρρευσης «ωρολογιακή βόμβα» και «εθνική απειλή».

Αντιδρώντας στο δημοσίευμα, ο Μασκ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ: «Η Ελλάδα είναι μια από τις δεκάδες χώρες που αντιμετωπίζουν πληθυσμιακή κατάρρευση λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων».

Η πληθυσμιακή κατάρρευση αναφέρεται στο φαινόμενο της ξαφνικής και μη αναστρέψιμης μείωσης του αριθμού των ζωντανών ανθρώπων σε μια κοινωνία.

 

Βλέπει τον εξάδελφο ψηλά

 

Στα άλλα κόμματα έχουν αδέρφια, γαμπρού, στον ΣΥΡΙΖΑ… ξαδέρφια! Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τον ξάδελφό του Βασίλη Κασσελάκη να κυριαρχεί στην κούρσα των προκριματικών στην Κρήτη και φυσικά θα συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ως ο μόνος υποψήφιος από τα Χανιά. Θα πάει καλά; Μπορεί, αλλά θυμίζω ότι ο πατέρας του, Γιάννης Κασσελάκης, διετέλεσε βουλευτής της ΝΔ από τον Φεβρουάριο του 2023, καθώς ως δεύτερος επιλαχών είχε αναλάβει την έδρα του εκλιπόντος Μανούσου Βολουδάκη.

 

Ενθουσιάστηκε στην Κρήτη

 

Ενθουσιασμένος με την περιοδεία του στην Κρήτη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής  Β. Κοντοζαμάνης. «Η συνάντηση με τους συναγωνιστές που κρατάνε τη φλόγα του γαλάζιου πυρσού ψηλά, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Δ.Ε.Ε.Π. Ηρακλείου ήταν μία σημαντική ευκαιρία να μιλήσουμε για τις #Ευρωεκλογές, την αξία της επιστολικής ψήφου, τα διλήμματα και για τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας.  Δεν έχουμε περιθώρια για πειραματισμούς.

Δεν επιτρέπεται αποχή, αδράνεια, αδιαφορία».

 

Ε, δεν καπνίζουμε και όλοι!

 

Διαβεβαιώσεις πως δεν καπνίζουν κάνναβη όλοι οι Γερμανοί έδωσε σε Κινέζους φοιτητές στη Σανγκάη ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες των Ασιατών για την απόφαση να νομιμοποιηθεί η κάνναβη στην Γερμανία.  Οι διαβεβαιώσεις αυτές αποτελούν απάντηση του Σολτς σε ερώτηση φοιτητή από το πανεπιστήμιο Τονγκτζί, που ρώτησε εάν θα πρέπει να καπνίσει κάνναβη όταν πάει να σπουδάσει στη Γερμανία. Ο φοιτητής, ο οποίος σχεδιάζει να σπουδάσει στο Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο, ρώτησε τον καγκελάριο πώς να αποφύγει την κάνναβη, αφού διάβασε ότι οι φοιτητές στη Γερμανία τώρα την καλλιεργούν στα διαμερίσματά τους -κάτι που είναι παράνομο στην Κίνα.  «Η απάντηση είναι πολύ απλή: Μην καπνίσετε. Φέτος θα γίνω 66 και δεν έχω ποτέ καπνίσει κάνναβη» δήλωσε ο καγκελάριος. Ο Σολτς αντέδρασε και στην εντύπωση που έχει σχηματιστεί ότι τώρα όλοι στο Βερολίνο κυκλοφορούν με τσιγαριλίκια: «Εάν σπουδάζεις στο Βερολίνο, μπορείς να είσαι έξω σχεδόν όλη την ώρα και να μην συναντήσεις ποτέ κάποιον που το κάνει αυτό».

Η νέα νομοθετική ρύθμιση της Γερμανίας για την κάνναβη, που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου, έχει στόχο να περιορίσει και όχι να αυξήσει τη χρήση κάνναβης, με το να τη βγάλει «από την γκρίζα ζώνη».

Διαψεύδουν ότι θα είναι υποψήφιοι

 

Σε κοινή δήλωση, μέσω ανάρτησης στο Facebook, προχώρησαν η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, οι οποίοι έχασαν τα παιδιά τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Οι δύο γονείς διαψεύδουν κατηγορηματικά τις φήμες που κυκλοφορούν για το ενδεχόμενο να θέσουν υποψηφιότητα στις προσεχείς εκλογές και να ακολουθήσουν πολιτική καριέρα.

«Η θέση “να κατέβουμε στην πολιτική για να βοηθήσουμε την υπόθεσή μας” δεν μας εκφράζει καθόλου. Απεναντίας το θεωρούμε φθηνή δικαιολογία για καριέρα…» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση. Αναλυτικά η ανάρτηση αναφέρει: «Επειδή βλέπουμε και μας καταλογίζονται πολλά…

Δεν ανεχόμαστε καμία πολιτική εκμετάλλευση πια.

Επίσης, η θέση “να κατέβουμε στην πολιτική για να βοηθήσουμε την υπόθεσή μας” δε μας εκφράζει καθόλου. Απεναντίας το θεωρούμε φθηνή δικαιολογία για καριέρα…

Μια τέτοια θέση δε δικαιώνει τον αγώνα μας. Ειδικά τώρα, που το απόστημα της διαφθοράς γίνεται για μας αντιληπτό στο βάθος του, μας τοποθετεί απέναντι και μας τροφοδοτεί με πείσμα για τον αγώνα μας.

Θα φέρουμε την κάθαρση, όπως ξεκινήσαμε, ως πολίτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Οι φωνές 1.350.000 πολιτών ήχησαν πολύ δυνατά στις Βρυξέλλες. Όταν τόσοι άνθρωποι απευθύνονται σε Δημοκρατικούς Θεσμούς, ακούγονται. Η εξυγίανση έχει ήδη αρχίσει…».

 

Δικάζουν τον Ν. Τραμπ

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που δικάζεται από ποινικό δικαστήριο εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας του, χαρακτήρισε χθες «επίθεση κατά της Αμερικής» τη δίκη του στη Νέα Υόρκη, η οποία καθιστά ακόμη πιο απρόβλεπτη τη μονομαχία του με τον Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Κατά την άφιξή του στο δικαστήριο του Μανχάταν, ο ρεπουμπλικανός επιχειρηματίας-πολιτικός κατήγγειλε για άλλη μια φορά την «πολιτική δίωξη» που υφίσταται από την κυβέρνηση του δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Στη συνέχεια, ο 77χρονος Τραμπ μπήκε στη δικαστική αίθουσα ακολουθώντας έναν από τους δικηγόρους του και κάθισε ανέκφραστος, πιάνοντας κουβέντα με τον νομικό του σύμβουλο, χωρίς να δώσει καμία σημασία στον εισαγγελέα Άλβιν Μπραγκ. Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν κήρυξε την έναρξη της δίκης στις 10.00 τοπική ώρα, αφού καλημέρισε τον «κύριο Τραμπ», όπως τον αποκάλεσε. Αμέσως άρχισε να εξετάζει τα αιτήματα που έχει υποβάλει η υπεράσπιση και απέρριψε εκείνο με το οποίο τού ζητούσαν να αυτοεξαιρεθεί. Αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα του νομικού επιτελείου του Τραμπ να απομακρύνουν τον δικαστή από την υπόθεση, καθώς θεωρούν ότι συνιστά σύγκρουση συμφερόντων το γεγονός ότι η κόρη του εργάζεται για μια εταιρεία πολιτικών συμβούλων που έχει για πελάτες της δημοκρατικούς.

 

Κατάλαβε ότι υπάρχει… χυδαιότητα

 

Μια νέα απάντηση στις κατηγορίες που εκτόξευσαν σε βάρος του κάποιοι χρήστες στα social media για «συναλλαγή» με την κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει θέση (άμισθη) ειδικού εμπειρογνώμονα στον ΟΗΕ, έδωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ερωτηθείς – προφανώς σκωπτικά – αν στις ευρωεκλογές θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «από τα 15 μου είμαι στον χώρο της Αριστεράς, αλλά έχω δηλώσει ότι για μια σειρά από θέματα εσωτερικής πολιτικής επιφυλάσσομαι να μιλήσω μετά τις ευρωεκλογές, για να μη γίνει η τοποθέτησή μου θέμα συζήτησης και αντιπερισπασμού». «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου τόσο σημαντικό, ώστε να αποτελέσει θέμα συζήτησης» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός. «Και δεν θέλω να δώσω αφορμή, ώστε να αποπροσανατολιστούμε από τα βασικά προβλήματα που είναι η ακρίβεια, που χτυπά όλο τον κόσμο» είπε, επισημαίνοντας ότι έγινε «θέμα συζήτησης» όχι με δική του ευθύνη: «Είχα αποφασίσει να μην τοποθετηθώ καθόλου μέχρι τις ευρωεκλογές και αναγκάστηκα να απαντήσω σε μια συκοφαντική επίθεση που δέχθηκα. Αυτό, νομίζω, είναι δικαίωμα του καθενός».

«Το καλό με αυτό το πράγμα είναι ότι μεν αποδείχθηκε – όπως το ξέραμε – ότι υπάρχει χυδαιότητα στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά από την άλλη φάνηκε ότι είναι και μεμονωμένη. Δεν βρέθηκε ούτε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετήσει αυτή την επίθεση: ο κ. Βελόπουλος ήταν ο μόνος» υπογράμμισε ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος στην αρχή της συζήτησης είχε σημειώσει για το θέμα ότι «αυτά τελείωσαν και δεν ήταν και τόσο σοβαρά».

 

Λέτε να μην τα καταφέρει;

 

Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές και στις Βρυξέλλες προκύπτουν δεύτερες σκέψεις για την ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν. Το Politico γράφει πως «δεν είναι εγγυημένη η δεύτερη ενθρόνιση για τη βασίλισσα Ούρσουλα». Στους διαδρόμους συζητείται πλέον ανοιχτά το ενδεχόμενο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να χάσει μια μάχη, ενώ έδειχνε να έχει στο… τσεπάκι τη νίκη. «Έκανε το λάθος να πιστεύει ότι θα μπορούσε να τα πάρει όλα. Κι έτσι κάποια μικρότερα λάθη χρησιμοποιούνται τώρα εναντίον της» δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Politico, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Δύο δυνάμεις μπορεί να τορπιλίσουν την προσπάθεια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για επανεκλογή στο τιμόνι της Κομισιόν: Η Γαλλία, που έχει δύσκολες σχέσεις με τη Γερμανία και τηρεί διφορούμενη στάση ως προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- ίσως για να ανταλλάξει το «oui» με κάποιο πολιτικό στόχο- και το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο οι εθνικιστές, λαϊκιστές και ακροδεξιοί θα είναι πιο ισχυροί παίχτες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις».

Αλλά ακόμα και η υποστήριξη από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται χλιαρή, όπως επισημαίνει το Politico. 

Κι όσο συντηρείται αυτή η αβεβαιότητα στους διαδρόμους και τα πηγαδάκια,  αρχίζουν να ακούγονται κι άλλα ονόματα. Μεταξύ αυτών, της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και του Κροάτη πρωθυπουργού, Αντρέι Πλένκοβιτς.