πλατεία Ελευθερίας

Η δικαίωση και η επιμονή…

Μπορεί η δημοτική Αρχή να δικαιώθηκε για το θέμα του διαγωνισμού της πλατείας Ελευθερίας στην Επιτροπή του Άρθρου 18, που έκρινε ότι δεν ήταν αναγκαίο να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς αρκεί η έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής, όμως υπάρχουν εκείνοι που επιμένουν με νόημα ότι ο «Κλεισθένης» ορίζει άλλα πράγματα…

Ότι δηλαδή όταν μιλάμε για πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με βραβεία, τότε δεν αρκεί η έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά απαιτείται και η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Βεβαίως το πρόβλημα στην ουσία του είναι βαθύτερα πολιτικό και αντικατοπτρίζει την εμφανή πολιτική,  δυσκολία της δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί σημαντικά θέματα στην αρένα του Δημοτικού Συμβουλίου. Για τον λόγο αυτό μάλιστα έχει επιλέξει τη ανώδυνη διαδρομή της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία με συνοπτικές και “αναίμακτες” διαδικασίες ψηφίζονται οι εισηγήσεις της.

 

Μανόλης Χριστοδουλάκη
Ο Γιώργος και το όνομα…

Πιστός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου και σοβαρός συνάμα μού δήλωσε με βεβαιότητα ότι θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., χωρίς ωστόσο να έχει κάποια πιθανότητα να ξαναγίνει πρωθυπουργός.

Ο ίδιος μού εκμυστηρεύτηκε ότι πριν την απόσυρση της Γεννηματά από την κούρσα της διαδοχής, αν και είχε πιεστεί αφόρητα από το περιβάλλον του να είναι υποψήφιος, το είχε αρνηθεί κατηγορηματικά. Μου είπε και κάτι ακόμα και κρατήστε το για τα επόμενα χρόνια… Όταν τον ρώτησα, αφού ο Γιώργος είναι 70, γιατί δεν κάνει πίσω για τους νεότερους, μου απάντησε: «Θα έρθει και η ώρα του γραμματέα του ΚΙΝ.ΑΛ. Μανόλη Χριστοδουλάκη, που είναι μόλις 30 ετών και έχει καλά δείγματα γραφής…».

 

Καθηγητής στις… απάτες

Απάτες εκατομμυρίων από πρόσωπα υπεράνω υποψίας αποκάλυψαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ. Στα δίχτυα των ελεγκτών έπεσαν καθηγητής Πανεπιστημίου αλλά και λογιστής εθισμένος στον τζόγο, οι οποίοι φέρονται να υπεξαίρεσαν ποσά άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας τους!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, ο καθηγητής του πανεπιστημίου εκμεταλλευόμενος το κύρος της θεσμικής του ιδιότητας, εξαπάτησε πλήθος προσώπων, αποσπώντας τους μεγάλα ποσά, προκειμένου να τα επενδύσει, μέσω εταιρειών του, στο εξωτερικό.

Η τακτική του ήταν να τους επιστρέφει στην αρχή μικροποσά ως απόδοση της επένδυσής τους, αλλά τελικά κατέληξε να τους υπεξαιρέσει ποσά συνολικού ύψους άνω των 15.000.000 ευρώ! Όσο για τον λογιστή, σε χρονικό διάστημα 5 ετών απέσπασε από αλλοδαπές εταιρείες στις οποίες ήταν φορολογικός εκπρόσωπος, ποσά συνολικού ύψους άνω των 16.000.000 ευρώ.

 

Σχολεία και κρούσματα

Μείωση σε σχέση με την περασμένη Τρίτη εμφάνισαν χθες τα τεστ κοροναϊού που βγήκαν θετικά στις σχολικές μονάδες της Κρήτης. Ένα κρούσμα είχαμε σε εκπαιδευτικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου. Συνολικά, εντοπίστηκαν 58 κρούσματα στους μαθητές του νησιού. Αναλυτικά, εντοπίστηκαν 18 θετικά τεστ στη δευτεροβάθμια Ηρακλείου, ένα σε Λασίθι, εννέα σε Ρέθυμνο και τέσσερα σε Χανιά. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, είχαμε 10 στο Ηράκλειο, τέσσερα στο Λασίθι, επτά στο Ρέθυμνο και πέντε στα Χανιά.

 

εμβολιασμός εμβόλιο
Vax και βλαξ!

Το λήμμα «vax» (εμβόλιο) ανακηρύχθηκε ως η «λέξη της χρονιάς» για το 2021 από τους ιθύνοντες του Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης. Η έκθεση της Oxford Languages διαπίστωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο η λέξη «vax» ήταν πάνω από 72 φορές πιο συχνή σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Πολλά παράγωγα της λέξης έχουν εμφανιστεί, όπως τα «vax sites, vax cards, getting vaxxed, fully vaxxed».

Η αρχισυντάκτρια του Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης, Fiona McPherson, αναφέρει ότι το vax ήταν μια προφανής επιλογή καθώς είχε «τον πιο εντυπωσιακό αντίκτυπο».

«Ανάγεται τουλάχιστον στη δεκαετία του 1980, αλλά χρησιμοποιήθηκε σπάνια μέχρι φέτος» είπε, για να προσθέσει: «Όταν προσθέσετε σε αυτό την ευελιξία του στο σχηματισμό άλλων λέξεων – vaxxie, vax-a-thon, vaxinista – είναι σαφές ότι το vax είναι ξεχωριστό μέσα στο πλήθος». Σε ένα αντίστοιχο λεξικό στην Ελλάδα, λογικά η κυρίαρχη λέξη σε σχέση με την πανδημία πάντα και την αντιμετώπισή της από κάποιους θα ήταν ο… βλαξ!

 

έκδοση newsuoc
Έγινε ενός έτους

Έναν χρόνο συμπλήρωσε η καλαίσθητη έκδοση του Πανεπιστημίου Κρήτης NEWSUOK. Μια έκδοση με μηνιαία τεύχη, που προσπάθησε να καλύψει την προβολή των δράσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε ένα πλαίσιο εξωστρέφειας αλλά και διασύνδεσης με την κοινωνία. Και ήταν μια δύσκολη προσπάθεια λόγω των συνθηκών της πανδημίας και των αναγκαίων αποστάσεων που αυτή επέβαλε για μεγάλα διαστήματα. Γι’ αυτό και η συντακτική ομάδα ευχαριστεί άπαντες και εύχεται καλή ακαδημαϊκή χρονιά.

 

@patris

Τετ α τετ στο Παρίσι είχε με την Καμάλα Χάρις ο Κυριάκος.

Καλά και γιατί πανηγυρίζει το Μαξίμου;

Δεν το είχε δα και με Ολλανδή δημοσιογράφο!

ESIEA

Ο Άδωνης «είδε» αχαριστία

Με την εστίαση να οδηγείται σε ένα «άτυπο lockdown» (με την καθ’ υπερβολή χρήση του όρου) εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση κατά της διασποράς του κοροναϊού, ο υπουργός ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης, διέκρινε «αχαριστία» στα αιτήματα του κλάδου για οικονομική ενίσχυση και επεσήμανε πως η στεναχώρια των επιχειρηματιών θα πρέπει να κατευθύνεται προς τους ανεμβολίαστους που «εξαιτίας τους συνεχίζει να υπάρχει η πανδημία».

 

Άδωνις Γεωργιάδης
Κοινωνικός αυτοματισμός

Δημιουργώντας όρους κοινωνικού αυτοματισμού, ο υπουργός επικαλέστηκε την πρόσφατη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου όπου «οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου ενώπιον του κ. πρωθυπουργού, εξέφρασαν το πολύ μεγάλο τους παράπονο ότι η εστίαση πήρε τεράστιους πόρους σε σχέση με άλλους κλάδους».

Ο Αδ. Γεωργιάδης είπε πως είναι «αλήθεια» αυτό και κατηγόρησε τον κλάδο για αχαριστία. «Οι πόροι που πήγαν στην εστίαση τούς στερήθηκε το λιανεμπόριο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι κλάδοι» ανέφερε ο υπουργός καλώντας τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά «να βάλει στο δημόσιο λόγο του και αυτή την παράμετρο».

 

πανεπιστημιακή αίθουσα αμφιθέατρο

…δεν χωράς πουθενά

Δίνουν και παίρνουν τα σχόλια από όσους επισκέπτονται το Πολιτιστικό Κέντρο και συγκεκριμένα την αίθουσα «Καλοκαιρινού» σε σχέση με τη στενότητα των καθισμάτων του κατά τα άλλα φαραωνικού έργου.

Είναι το λιγότερο απαράδεκτα αυτά τα άβολα καθίσματα που οι ενήλικες χωράνε με το ζόρι και τα γόνατά τους στριμώχνονται στο μπροστινό κάθισμα. Πόσο θλιβερό και πολιτικά προσβλητικό το γεγονός ότι για μια αστοχία της μελέτης που πέρασε από τόσα μάτια, από την έγκρισή της μέχρι την υλοποίησή της, δεν βρέθηκε κανείς να πάρει την ευθύνη και να προχωρήσει στη διόρθωσης κραυγαλέου λάθους.

Πόσο ακριβά έχουμε πληρώσει αυτό το λάθος, που αν δεν αποκατασταθεί θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας, για να μας θυμίζει την πικρή διαπίστωση ότι σε αυτό τον ταλαίπωρο τόπο… το αυτονόητο δεν είναι δεδομένο.

 

λειτουργία στον Άγιο Μηνά
Κανονικά η Λειτουργία

Μπορεί ο ναός του πολιούχου της Επισκοπής, Αγίου Μηνά, να είναι «πληγωμένος» από τον μεγάλο σεισμό του Αρκαλοχωρίου και να έχει καταστεί αδύνατη η λειτουργία εντός του, ωστόσο ανήμερα της γιορτής του βρέθηκε μια λύση που ικανοποίησε λαό και κλήρο.

Ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία του Αγίου Μηνά έγιναν μπροστά από τον επιβλητικό ναό, όπου μεταφέρθηκαν η Αγία Τράπεζα, η εικόνα, τμήμα από το λείψανο του Αγίου Μηνά και τα ψαλτήρια, ενώ είχε γίνει και η κατάλληλη διαμόρφωση για να περιοριστεί το κρύο. Έτσι τιμήθηκε και φέτος με μεγαλοπρέπεια η Χάρη του, με την ελπίδα όλων στην Επισκοπή η θωράκιση της εκκλησίας να γίνει το συντομότερο δυνατό, ώστε να καταστεί ξανά λειτουργική.

 

Επιτέλους, κληθήκαμε

Πάλι καλά που φεύγει η Μέρκελ και μας καλούνε και σε καμιά σύσκεψη για τη Λιβύη! Ας είναι καλά ο Γάλλος πρόεδρος κι εμείς που αγοράζουμε φρεγάτες και Rafales που κληθήκαμε για πρώτη φορά στη χθεσινή συνάντηση.

Έτσι, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι η πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να συμμετάσχει συνιστά αναγνώριση της χώρας μας ως δύναμης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας. Επίσης αναγνωρίζεται, λένε,  ο ρόλος της Ελλάδας στην πορεία προς τη σταθεροποίηση της Λιβύης, ως ο κοντινότερος γείτονάς της μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα. Στη σύσκεψη εκλήθη βέβαια και η Τουρκία που εκπροσωπήθηκε από τον ΥΠΕΞ Μεβσούτ Τσαβούσογλου.

 

Στον Δήμο Φαιστού ο Μ. Σενετάκης
Στον Δήμο Φαιστού ο Μ. Σενετάκης

Τα έργα που διεκδικεί ο Δήμος Φαιστού μέσω του ΕΣΠΑ του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης με τον δήμαρχο Γρηγόρη Νικολιδάκη, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας Γιάννη Φασομυτάκη και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνειας και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας Νίκο Καργάκη.

Ο κ. Σενετάκης επισκέφθηκε τη Φαιστό ως πρώτο σταθμό περιοδείας που ξεκινά σε όλους τους δήμους του νομού προκειμένου να ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες και να συμβάλει στην προώθηση και επίλυσή τους, όπου εμπλέκεται η κεντρική διοίκηση.

Ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του παρουσίασαν το σύνολο των έργων που διεκδικούν, αναφέρθηκαν στις δυσκολίες της τοπικής αυτοδιοίκησης εν μέσω πανδημίας, τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης με πόρους των Ο.Τ.Α. και ζήτησαν στήριξη των αιτημάτων του Δήμου. Ειδικό-

τερα συζητήθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν από τον πρόσφατο σεισμό, το κτηριακό του Κέντρου Υγείας Μοιρών, τα σχέδια για το νέο κέντρο υγείας που διεκδικείται από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, το δίκτυο αποχέτευσης στην περιοχή των Πιτσιδίων και ευρύτερα θέματα του δήμου Φαιστού.

 

Σφαίρες

Τι έγινε, ρε παιδιά; Πέφτουν βροχή οι σφαίρες στο Ηράκλειο; Πόσο κινδυνεύουν οι οδηγοί και μάλιστα σε σχεδόν κεντρικά σημεία της πόλης, όπως είναι η συμβολή της Σμπώκου με την Κνωσού και η Πλαστήρα κάτω από το Μαρτινέγκο; Καινούριο παιχνιδάκι αυτό; Είναι αδέσποτες στον… γάμο του Καραγκιόζη ή κάποιος μανιακός δεν έχει δουλειά να κάνει;

 

Ρολά

Για να δούμε τι θα κερδίσει το λιανεμπόριο της Κρήτης με τα ρολά που κατεβάζουν  την Τρίτη οι καταστηματάρχες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αυστηροποίηση των μέ-

τρων εισόδου των ανε-μβολίαστων στα μαγαζιά.

 

Ψώνια

Να δούμε τι θα πράξουν και τα σούπερ μάρκετ εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει τους ανεμβολίαστους να πηγαίνουν για ψώνια μόνο με rapid test…

 

Εκδρομές

Την αναστολή των σχολικών εκδρομών βλέπει ως μία καλή λύση για την ανάσχεση της πανδημίας ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης. Ας αρχίσουμε πρώτα από τις χοροεσπερίδες, όπου ήδη έχουμε επιβεβαιωμένα κρούσματα και βλέπουμε αργότερα για περιπάτους και ολοήμερες…

 

Ληγμένα…

Δεύτερες σκέψεις για να μπαίνει στα πιστοποιητικά εμβολιασμού ημερομηνία λήξης. Μα καλά, ποιοι τα σκέπτονται αυτά; Ληγμένα παίρνουν;

 

Το φιλί

Το gay φιλί στις Άγριες Μέλισσες είναι μια μαχαιριά στην καρδιά του Ακύλα Μεγαρίτη, από τον ίδιο του τον γιο. Και ένας κόλαφος για τους χουντικούς της “επανάστασης”, καθώς στην ατζέντα τους δεν είχαν σίγουρα τη σεξουαλική…

 

…αργά

Ένας ακριβώς χρόνος έχει περάσει από τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή του Καρτερού, τότε που τα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα. Και μόλις τώρα ξεκινούν κάποια αντιπλημμυρικά έργα στο σημείο (350 μέτρα πριν τον Άι Γιάννη) που τα νερά άρχισαν να γίνονται ορμητικά και να παίρνουν ό,τι βρίσκουν στο διάβα τους. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!