Το ίδρυμα Μπότση τίμησε την ΠΑΤΡΙΣ για την πολύχρονη προσφορά της στον Τύπο

Πραγματοποιήθηκε η 38η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων και τιμητικών διακρίσεων του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ. Β. Μπότση υπό την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στο αίθριο του Ζαππείου Μεγάρου. Μεταξύ των τιμώμενων μέσων ενημέρωσης ήταν και η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ για την πολύχρονη προσφορά της στον Τύπο και τον τόπο.

Το βραβείο παρέλαβε ο εκδότης Κώστας Ξυλούρης που ευχαρίστησε το ίδρυμα Μπότση για την απόφασή του να τιμήσει την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ που ιδρύθηκε το 1946 από τον αείμνηστο Αθηναγόρα Μυκωνιάτη και από τότε κυκλοφορεί αδιαλείπτως.

Το βραβείο Μπότση πήρε και η συντάκτρια της Πατρίδος Ευαγγελία Καρεκλάκη, για ντοκιμαντέρ που είχε κάνει το 2023.

Η φετινή εκδήλωση είχε στόχο να εκπέμψει ένα διπλό μήνυμα δημοκρατίας και κοινωνικής υπευθυνότητας, τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, Πάνος Καραγιάννης. «Μήνυμα δημοκρατίας καθώς φέτος η Δημοκρατία μας γίνεται 50 ετών. Ώριμη πλέον, έμπειρη, χαλύβδινη και δυνατή χωρίς κανένας να μπορεί να την απειλήσει. Αυτή η 50χρονη διαδρομή της ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία δεν ήταν εύκολη, ήταν μια διαδρομή κατά την οποία τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι διαδραμάτισαν τον δικό τους καταλυτικό ρόλο», υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης.

Κάποια αγαθά όπως η ενημέρωση δεν είναι δεδομένα αλλά θέλουν κόπο, σκληρή δουλειά και τους κατάλληλους ανθρώπους για να διατηρηθούν και να συμβάλουν στην πολυφωνία και στη δημοκρατική λειτουργία, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Δημήτρης Τριανταφύλλου.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου είπε ότι η σημερινή είναι μέρα χαράς καθώς επιβραβεύεται η δουλειά των δημοσιογράφων που διακρίθηκαν και ξεχώρισαν την περασμένη χρονιά. «Τους συναδέλφους που δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό, καθώς αγωνίζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες για την ελεύθερη και πλουραλιστική ενημέρωση του ελληνικού λαού», επεσήμανε η Μαρία Αντωνιάδου που αναφέρθηκε παράλληλα και στους 129 θανάτους δημοσιογράφων μέσα στο 2023, η πλειοψηφία των οποίων κάλυπταν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Για αυτή τη χρονιά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, μετά από εισήγηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής αποφάσισε την απονομή βραβείων στους δημοσιογράφους: Γιάννη Δάρρα, Αλεξία Καλαϊτζή, την επίσης συνεργάτη της “Π” Ευαγγελία Καρεκλάκη, Ξένια Κουναλάκη, Απόστολο Μαγγηριάδη και Δημήτρη Νίκα.

Μετά από εισήγηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε την απονομή Ειδικών Βραβείων στους δημοσιογράφους: Γιώργο Κολοβάτσιο, Μίνα Μουστάκα, Έλενα Λάσκαρη, Μαίρη Παπακωνσταντίνου, Στρατή Μπαλάσκα, Μανώλη Κωστίδη, Αντώνη Καραγιαννάκη, Μένιο Σακελλαρόπουλο, Κωνσταντίνο Ντελέζο, Δημήτρη Τσουκαλά, Βασίλη Βασιλόπουλο, Κωνσταντίνο Φίλανδρο.

Μετά από εισήγηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε την απονομή Τιμητικών Διακρίσεων στους: Γιώργο Λιάνη, Δημήτρη Τσουκαλά, Κώστα Χαρδαβέλλα, Δημήτρη Κωνσταντάρα, ‘Αννα Γριμάνη, Παναγιώτη Ρηγόπουλο, Ελευθερία Κόλλια, Ευθύμιο Καλλό, ‘Αννυ Ταπάσκου, Τάσο Σταθόπουλο, Χρήστο Πλευριά.

Τιμήθηκαν επίσης  τα εξής ΜΜΕ: Εφημερίδα «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ», Δημοτική Ραδιοτηλεόραση Ορεστιάδας, , ALPHA NEWS, εφημερίδα «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ».