Πέθανε ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης, «πατέρας» της βιοκλιματικής στην Ελλάδα

Πέθανε ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης, που θεωρείται ως ο «πατέρας» της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

Ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης πέθανε σε ηλικία 85 ετών, μετά από σοβαρή, μακροχρόνια ασθένεια. Ήταν πρωτοπόρος στον τομέα του, με πολυδιάστατο και επιδραστικό έργο, ενώ υπηρέτησε κυρίως τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Μεταξύ άλλων, το αρχιτεκτονικό του γραφείο είχε επιλεχθεί να συνεργαστεί με αυτό του Βρετανού Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ για την αναβάθμιση και την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ο Αλέξανδρος Τομπάζης ήταν γόνος της παλιάς ναυτικής οικογένειας της Υδρας, γεννήθηκε στο Καράτσι, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Ελλάδα το 1947 και αποφοίτησε από την αρχιτεκτονική σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το 1962, όπου αρίστευσε και τιμήθηκε με το βραβείο Θωμαΐδιο και Χρυσοβέργειο.

Από το 1964 έως το 1966 εργάστηκε ως επιστημονικός βοηθός του Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη, και ασχολήθηκε με θεωρητικές μελέτες και έρευνα. Το 1963 ίδρυσε το Γραφείο Μελετών «Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη» αναλαμβάνοντας αρχιτεκτονικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ενδιαφέρον του για τη τεχνολογία και η πρώτη πετρελαϊκή κρίση τον ώθησε να ασχοληθεί με τις δυνατότητες αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας και άλλων εναλλακτικών πηγών.

Από τη δεκαετία του 1970 εστίασε στην αρχιτεκτονική με έμφαση στον Βιοκλιματικό Σχεδιασμό και εφάρμοσε τις αρχές του σε μεγάλη κλίμακα. Θεωρούσε ότι για να σχεδιαστεί ένα κτίριο πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα κλιματικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος του και να αξιοποιηθούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τιμήθηκε σε περισσότερους από 95 πανελλήνιους διαγωνισμούς και σε 15 διεθνείς διαγωνισμούς. Ηταν μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Ηλιακής Ενέργειας, της Passive and Low Energy Architecture (PLEA), του Διοικητικού Συμβουλίου Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ) και της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρίας.

Εκκλησία για 9000 καθήμενους πιστούς στην Fatima της Πορτογαλίας / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Τζαμί στο Dubai Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

 

Επέκταση και βιοκλιματική αναβάθμιση του αρχαιολογικού μουσείου Δελφών / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Κτήριο γραφείων στη λεωφόρο Αθηνών / Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ