Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Anemi

Μεγαλοβδομαδιάτικα και πασχαλινά άσματα, ύμνοι και τραγούδια της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα μιας ενδιαφέρουσας εκδήλωσης με τον τίτλο «Έαρ… μυστικόν» που θα γίνει στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» αύριο  Πέμπτη 6 Απριλίου 2023 στις 7.30 μ.μ.

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Anemi θα παρουσιάσει μια πρωτότυπη μουσική παράσταση διανθισμένη με παράλληλη απαγγελία επιλεγμένων κειμένων που έχουν ως σημείο αναφοράς το ελληνικό Πάσχα και τον εορτασμό του, εκφράζοντας την ανθρώπινη συγκίνηση για το Θείο Πάθος.

Ανάμεσα στα άσματα που έχουν θα ακουστούν είναι:

Μάνα μου, μάνα,

Μοιρολόι της Παναγιάς,

Σήμερα μαύρος ουρανός,

Βλέπεις εκείνον τον γυμνό,

Γιατί πουλί μ’ δεν κελαηδείς;

Μεγάλη Πέμπτη,

Εγκώμια, Σαν το μετανάστη,

Εφτά ποτάμια,

Αναστάσεως Ημέρα,

Κάλαντα της Άνοιξης.

Η Anemi  είναι ένα φωνητικό πολυφωνικό σύνολο που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της καθηγήτριας μουσικής Αργυρώς Ρέππα και το όνομά του παραπέμπει σε άλλες εποχές καθώς και στον τρόπο που χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές για να τυλίγουν το νήμα μεταφέροντας ένα αέναο μήνυμα.

Κατά τον ίδιο τρόπο η Anemi «τυλίγει» γύρω της την κλωστή της ελληνικής μουσικής παράδοσης, διασκευάζοντας – από το πρίσμα μιας διαφορετικής ματιάς – παραδοσιακά τραγούδια, με σεβασμό στην καταγωγή τους και τις αρχικές μελωδίες.

Τις διασκευές των τραγουδιών επιμελούνται ο Γιώργος Βασιλάκης και η Αργυρώ Ρέππα.

Στην πρωτότυπη αυτή μουσική κίνηση συμμετέχουν οι Αργυρώ Ρέππα, Αλίκη Ατσαλάκη, Έφη Μαστορίδη, Φωτεινή Παπαδάκη, Ευγενία Τόλη- Δαμαβολίτη, Σοφία Χιλετζάκη και Κωνσταντίνα Χόνδρου.