σοφιανοπουλου
Η κ. Σοφιανοπούλου

Την παραίτησή της τόσο από την θέση της όσο και από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ, του οποίου ήταν μέλος, υπέβαλε η Εθνική Συντονίστρια του προγράμματος PISA του ΟΟΣΑ  Χρύσα Σοφιανοπούλου.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, με γνωστικό αντικείμενο την «Ανάλυση της εκπαιδευτικής επίδοσης και της πληροφορικής κατάρτισης», τα τελευταία χρόνια και από την θέση που κατείχε, έπαιξε ρόλο στις εξελίξεις και το μεταρρυθμιστικό στο χώρο της Παιδείας. Η διεθνή ερευνητική της εμπειρία αλλά και το γεγονός ότι διετέλεσε σύμβουλος του Γάλλου υπουργού Παιδείας ήταν σημαντικά εφόδια στην προσπάθεια που κατέβαλε να βελτιωθεί η ποιότητα της μάθησης των Ελλήνων μαθητών.

Η παραίτησή της έχει υποβληθεί πριν από περίπου 2 μήνες, αλλά έγινε γνωστή τώρα.

Η κ. Σοφιανοπούλου επιβεβαίωσε στα μέσα την παραίτησή της, ωστόσο δεν θέλησε να εξηγήσει τους λόγους και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «έκλεισε ένας κύκλος, έχω να κάνω κι άλλα πράγματα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Dnews τον Δεκέμβριο η κ. Σοφιανοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς στα αίτια της μαθητικής «αποτυχίας» που καταγράφηκαν από τις επιδόσεις των μαθητών στον τελευταίο διαγωνισμό της PISA. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Εκτιμώ κι εγώ ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Από την άλλη δεν πρέπει να μπούμε στη λογική του να προετοιμάζουμε τους μαθητές για τις εκάστοτε αξιολογήσεις διεθνείς ή εθνικές. Έχουμε όλοι, και οι ερευνητές και εκείνοι που χαράσσουν εκπαιδευτική πολιτική, την γνώση για να δοθεί μία συγκεκριμένη –αλλά και ευέλικτη- κατεύθυνση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Παράλληλα θέλω να επισημάνω ότι οι όποιες αλλαγές/μεταρρυθμίσεις είναι γνωστό ότι θα αργήσουν να αποδώσουν. Π.χ. για τις ενδιαφέρουσες αλλαγές που έγιναν ήδη στα νέα Προγράμματα Σπουδών θα έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα μετά από μερικά χρόνια».

Υπενθυμίζεται ότι το δρόμο της παραίτησης είχε επιλέξει και ο προκάτοχός της και λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Τσίρμπας, αφήνοντας αιχμές περί αδιαφορίας της τότε υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να συμμετάσχει η Ελλάδα στις εργασίες του ΟΟΣΑ για το πρόγραμμα PISA.

Στην τότε επιστολή παραίτησής του ο κ. Τσίρμπας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η απόσυρση της χώρας από τις συναντήσεις του PISA μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος «λόγω της μη συμμετοχής της στη χάραξη της γενικότερης στρατηγικής του προγράμματος», ενώ τόνιζε πως «η μη συμμετοχή σε αυτές τις διαδικασίες δεν αρμόζει σε χώρα μέλος του ΟΟΣΑ».