Μια νύχτα με... ουρά, μια διαφορετική «Νύχτα στο Μουσείο» Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Οι Ηρακλειώτες είχαν περάσει μία ανάλογη νύχτα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα

Μοναδικές στιγμές υπόσχεται για τους επισκέπτες του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ενορχηστρώνοντας μια διαφορετική «Νύχτα στο Μουσείο» το ερχόμενο Σάββατο, 2 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, το ΜΦΙΚ γιορτάζει τη φετινή Αποκριά «…με ουρά».

Ο φουρόγατος, το αιλουροειδές άγριο ζώο της Κρήτης, εμπνέει το Μουσείο, αναδεικνύοντας την ουρά σε βασικό μότο του και σας προσκαλεί να φορέσετε τις… ουρές σας και να έρθετε στο Μουσείο.

Ένα δυναμικό κρουστό καλωσόρισμα οδηγεί σε ένα περίεργο κυνήγι… ουράς, αφήγηση παραμυθιού, ζωντανή μουσική, καταρρίχηση, αποκριάτικες κατασκευές, αστροπαρατήρηση, μουσικοκινητικό παιχνίδι, προβολή ταινιών, εμπειρία σεισμών από όλο τον κόσμο και ένας διαγωνισμός για την «καλύτερη… ουρά» είναι οι παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους!

Η σεισμική τράπεζα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Η σεισμική τράπεζα δονείται αλλιώς!

Ο διευθυντής του Μουσείου, αναπλ. καθηγητής κ. Νίκος Πουλακάκης, αναφέρει στην «Π» πως «το Μουσείο καθιερώνοντας σε θεσμό την εκδήλωση “Μια νύχτα στο Μουσείο” γίνεται ένα ανοιχτό πεδίο συνάντησης επιστήμης και πολιτισμού. Αυτή η σύζευξη είναι για εμάς μία ιδιαίτερη πρόκληση που ενθαρρύνεται από τη θερμή ανταπόκριση του κοινού».

Η διευθύντρια της Έκθεσης του Μουσείου, κ. Λένα Μπορμπουδάκη, περιγράφει πως πρόκειται για «μια αλλιώτικη νύχτα, μια νύχτα επιστήμης και πολιτισμού στην καρδιά της πόλης μας, δίπλα στη θάλασσα, αγκαλιάζοντας μικρούς και μεγάλους. «Μια Νύχτα στο Μουσείο» θεσμός πλέον για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την πόλη του Ηρακλείου. Η Νύχτα τούτη σηματοδοτεί κάθε χρόνο το επιστέγασμα των προσπαθειών μας για τη προβολή της κρητικής και της ευρύτερης μεσογειακής βιο/γεωποικιλότητας και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία της άγριας ζωής, καθώς και τη συμβολή του ΜΦΙΚ-ΠΚ στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης του Ηρακλείου».

Ο υπεύθυνος εκθέσεων και εκδηλώσεων του Μουσείου, κ. Παναγιώτης Γεωργαντής, αναφέρει ότι «το να περνάμε “μια Νύχτα στο Μουσείο” έχει γίνει πια θεσμός.

Για τέταρτη φορά, μόλις το σκοτάδι θα πέσει, αφού τα φώτα των διαδρόμων θα χαμηλώσουν, μόλις το κτήριο θα αδειάσει και ενώ όλα θα δείχνουν ότι το Μουσείο ετοιμάζεται να ησυχάσει… όλα θα ανατραπούν. Οι πόρτες ξανανοίγουν, τα εκθέματα “ξυπνούν”, άνθρωποι σκαρφαλώνουν με σκοινιά από όροφο σε όροφο, ήχοι, παραμύθια, μουσικές πλημμυρίζουν τα αυτιά, παράξενα πλάσματα παραβγαίνουν ή χορεύουν με μικρούς και μεγάλους μέσα στις αίθουσες. Το Μουσείο πιο ζωντανό από ποτέ. Μια αγαπημένη νύχτα για όλη την ομάδα της έκθεσης που θα χαρούμε να μοιραστούμε για άλλη μια φορά με όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους».

Πλούσιο πρόγραμμα

Οι δράσεις για τη “Νύχτα στο Μουσείο” έχουν ως εξής:

Η βραδιά περιλαμβάνει και αναρρίχηση
Η βραδιά περιλαμβάνει και αναρρίχηση

«Ούτο-αντικρούσεις» 18:00: Η Μαρίτζια Κατσούνα και ο Στέλιος Κασαπάκης ανοίγουν τη Νύχτα στο Μουσείο παρασύροντάς μας σε άκουσμα αλλιώτικο, σε ήχους οικείους και ξένους!

7ο Κυνήγι Θησαυρού ή αλλιώς το «Κυνήγι της …ουράς» 18:30-20:30: Ένα αλλιώτικο κυνήγι θησαυρού για μικρούς και μεγάλους μέσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του Μουσείου. Ή μήπως όχι;

Καταρρίχηση στα μεσογειακά οικοσυστήματα 18:00-21:00: Με τη συνδρομή της 3ης ΕΜΑΚ και εκμεταλλευόμενοι την εργοστασιακή δομή του κτηρίου του Μουσείου καταρριχώμαστε πλάι στα ψηλά βουνά και στα κωνοφόρα δάση.

Αφήγηση Παραμυθιού 20:00: Η Ελένη Μπετεινάκη με τη δύναμη της αφήγησης θα μας μεταφέρει στο περιβόλι του κυρ-Γιάννη για να μας συστήσει τον Σιγανό, ένα σκιάχτρο με ψυχή! Ένα σύγχρονο παραμύθι για όσα σπάνια λέγονται, αλλά τόσο ωραία ακούγονται!

Παιχνίδι απόδρασης με το Escape House 18:30-00:30: Ομάδες ενηλίκων αναζητούν τη λύση του μυστηρίου που θα τους επιτρέψει την απόδραση. Πόσοι θα το καταφέρουν άραγε; Δηλώσεις συμμετοχής στο παιχνίδι: -2 επίπεδο, έξω από την έκθεση της Κρήτης, μισή ώρα πριν την έναρξη, 18:00.

Αστροπαρατήρηση και εκ νέου αστερισμοί! 20:00: Τηλεσκόπια της Αστρονομικής Ομάδας Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στρέφονται προς τον ουρανό και τα νυχτερινά βάθη του σύμπαντος μελετώνται. Παράλληλα παρουσιάζονται σπάνια αντίγραφα αρχαίων ευρημάτων καταγραφής των αστερισμών και υπό τις οδηγίες του εκπαιδευτικού-μαθηματικού κου Μιχάλη Περάκη, μέλους του Σπουδαστηρίου Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, αποτυπώνονται πάνω στον πηλό σε ένα μοναδικό βιωματικό μάθημα αρχαιαστρονομίας.

Ουραίο παράλογο θέατρο! 21:00: Θεατρικά παράλογα παιχνίδια με ουρές από μέλη της Θεατρικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Χορεύουμε; 20:00: Η ομάδα Lindy Hop του Πανεπιστημίου Κρήτης μάς ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1920 στον τζαζ αμερικανικό χορό του Χάρλεμ!

Παιχνίδια μυστηρίου είχαν διοργανωθεί στην προηγούμενη  εκδήλωση
Παιχνίδια μυστηρίου είχαν διοργανωθεί στην προηγούμενη εκδήλωση

Αποκριάτικες κατασκευές στον Ερευνότοπο 18:00-21:00: Κατασκευάζουμε μάσκες και ουρές με ανακυκλώσιμα υλικά και χρώματα παρδαλά!

Μουσικοκινητικά παιχνίδια με ουρά! 19:00: Το σφύριγμα του ανέμου της ερήμου, το θρόισμα των θάμνων και ο συριγμός των ερπετών εμπνέουν πολλούς κρουστούς ήχους!

Διαγωνισμός «Καλύτερη Ουρά» 20:00: «…αλλά ποιος ξέρει τι εννοεί ένα μουσείο όταν ισχυρίζεται ότι θα βραβεύσει την καλύτερη ουρά;».

Ταινίες για… τα Καρναβάλια 18:00-23:00: Δύο νοσταλγικές ταινίες για ένα μικρό κορίτσι με πολλές φακίδες γύρω από τη μύτη και έναν μεσιέ ψ..ηλό, έργο ενός γλυκού, σαν σοκολατένιο croissant,  σκηνοθέτη – μια μικρή ανάπαυλα στην αίθουσα πολυμέσων!

Η σεισμική τράπεζα δονείται αλλιώς! 19:00-00:00: Ξέφρενοι σεισμοί από τα μήκη και τα πλάτη της γης στη Σεισμική Τράπεζα του Μουσείου από τον δρα Χ. Φασουλά, μία εμπειρία εξωτική, μα συνάμα ασφαλής!

Τρομάχτες 18:00: Αναλάβετε δράση ζητώντας έντομα για να περιπλανηθείτε μαζί τους στο Μουσείο ξαφνιάζοντας γνωστούς κι αγνώστους!

Pink Τales 22:00-01:00: Ένα ταξίδι με το μουσικό αεροπλανάκι των Pink Tales, που προσπαθεί να γεφυρώσει την ανθρώπινη απομάκρυνση με ροζ ιστορίες που τελειώνουν στην αγάπη.  Οι Pink Tales, Πελαγία Μουρούζη στο τραγούδι, Ορφέας Μητσοτάκης ακουστική κιθάρα και Χρήστος Σαγιέντ ακουστικά ντραμς σετ με καχόν, συλλέγουν τραγούδια με ουρές έρωτα από όλον τον κόσμο…

Χορηγός της εκδήλωσης:

ByRaki flavor, μία κρητική ρακή – τσικουδιά με 25 διαφορετικές γεύσεις από την ελληνική ύπαιθρο και με αρκετούς και διαφορετικούς τρόπους να τις απολαύσουμε.

Με την υποστήριξη:

3η ΕΜΑΚ, Ερυθρός Σταυρός, Αστρονομική Ομάδα Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Escape House.

Ώρες: 18:00-01:00

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

Σύλλογος Φίλοι του Μουσείου/Άνεργοι/Φοιτητές: 3 ευρώ, ΑμΕΑ: Δωρεάν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα.