«Η σκιά του κηπουρού»: η Τίνα Κατσούλη παρουσιάζει το νέο της βιβλίο

Η παρουσίαση του βιβλίου, που θα είναι ανοιχτή για το κοινό, θα γίνει στο Πολιτιστικό- Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, Νικ.Πλαστήρα 49 ( Αίθουσα Πειραματική Σκηνή), στις 19.00 μ.μ. Για το βιβλίο, εκτός από τη συγγραφέα θα μιλήσουν η κ. Φανή Ζουράρι, συνταξιούχος καθηγήτρια Φυσικής, η κ. Νατάσα Χαλκιά, φιλόλογος, η κ. Σοφία Δατσέρη, ζωγράφος και ο κ. Δημήτρης Σαμωνάκης, ιατρός, ποιητής.

Η νουβέλα της Τίνας Κατσούλη, «Η σκιά του κηπουρού», είναι τοποθετημένη σε αόριστοχρόνο και χώρο και θίγει σύγχρονα και καθολικά ζητήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ήρωες που λόγω ενός μολυσματικού ιού ζουν σε περιορισμό. Έγκλειστοι όχι τόσο στον χώρο όσο στο μοναχικό «Εγώ» γίνονται όλοι πρωταγωνιστές μιας ανθρώπινης περιπέτειας καθώς έρχονται αντιμέτωποι με προϋπάρχοντα και θεμελιακά ζητήματα: τον φόβο για το διαφορετικό, τη βία, τη μοναξιά, τον ναρκισσισμό του ψηφιακού κόσμου, τους επώδυνους συμβιβασμούς. Ο εγκλεισμός ρίχνει τις σιδεριές του μόλις εκείνοι απλώσουν το χέρι στον μετέωρο διπλανό τους και επιχειρήσουν να επανασυνδεθούν με τη ζωή.

Ο τίτλος είναι μεταφορικός. Ο κεντρικός ήρωας είναι μετανάστης, θυρωρός πολυκατοικίας και κηπουρός. Ρίχνει τη σκιά του όχι μόνο στα λουλούδια που καλλιεργεί στα παρτέρια, αλλά και στους ήρωες, τους νοιάζεται και τους φροντίζει κι εκείνοι τρέφονται από το ενδιαφέρον του καθώς δοκιμάζουν τα ψυχικά και κοινωνικά τους όρια μέσα στην κοινωνική δυστοπία που ζουν. Η ιστορία με γλυκόπικρο χιούμορ μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα: η χαμένη ανθρωπιά βρίσκει ακόμα και σε καιρούς ζοφερούς και ισκιωμένους από τον μαζικό φόβο μια χαραμάδα να ξετρυπώσει, για να ανθήσει μια νέα σχέση με τον συνάνθρωπο και τον εαυτό μας: να νοιάζεσαι, να αγαπάς, να μοιράζεσαι, να συγχωρείς ή να μην αντέχεις άλλο και να τολμάς να φεύγεις. (από το οπισθόφυλλο το βιβλίο).

Η Τίνα Κατσούλη είναι γεννημένη στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου μόνιμα κατοικεί. Είναι φιλόλογος κι εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Στον χώρο του βιβλίου εμφανίστηκε το 2018 με το ιστορικό μυθιστόρημα: «Στην αχλή των αιώνων», το 2020 ακολούθησε το μυθιστόρημα: «Αξόδευτη Ζωή» και τα δύο από τις εκδόσεις Λιβάνη. Το «Η σκιά του  κηπουρού» από τις εκδόσεις Βακχικόν είναι η πρώτη νουβέλα που εκδίδει.