Η μεγάλη «επιστροφή» στις Αρχάνες από την  Έφη Σαπουνά- Σακελλαράκη
Η Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης  Στ. Αρναουτάκη στην ανασκαφή του ανακτόρου, 2023

Το μινωικό ανάκτορο των Αρχανών διερευνά και πάλι από τις αρχές Ιουλίου η αρχαιολόγος Έφη Σαπουνά –Σακελλαράκη πραγματοποιώντας ανασκαφές στο συγκρότημα του 1900 π.Χ. έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης.

Το ανάκτορο, όπως είναι γνωστό αποκαλύφθηκε το 1963 από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη, ανασκαφέα και άλλων σημαντικών θέσεων στο νησί φέρνοντας στο φως εντυπωσιακά ευρήματα, που κοσμούν σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Η «επιστροφή» στις Αρχάνες από την Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη διανύει φέτος το δεύτερο έτος με την ανασκαφή να προσδιορίζεται στην συνέχεια του ανακτόρου προς βορράν, σε τμήμα του όπου βρίσκονταν οι αποθηκευτικοί χώροι με τα μεγάλα πιθάρια στα οποία βρίσκονταν λάδι, καρποί, αλλά και υφάσματα. Η νέα αρχαιολογική έρευνα αποσκοπεί στην συμπλήρωση της εικόνας του τριώροφου κτηρίου, το οποίο κατά γενική ομολογία ήταν σύλληψη ενός ευφυούς αρχιτέκτονα. Συγκεκριμένα ερευνάται τμήμα της Κεντρικής αυλής,  που εκτείνεται μπροστά από τον εντυπωσιακό  βωμό και μία από τις βασικές εισόδους του κτηρίου.

Το ανάκτορο, που βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης πόλης στην λεγόμενη Τουρκογειτονιά είχε καταστραφεί από σεισμό περί το 1700 π.Χ. για να ξανακτισθεί και να ανθίσει  ως το 1450 π.Χ όταν ήρθε η τελική καταστροφή. Ωστόσο, όπως έδειξαν οι ανασκαφές Μυκηναίοι εγκαταστάθηκαν στη συνέχεια ενώ κατοίκηση υπήρξε και στην Γεωμετρική εποχή, την Αρχαϊκή, την Ρωμαϊκή καθώς και στην Τουρκοκρατία.

Ο  Γιάννης και Έφη Σακελλαράκη στην ανασκαφή του ανακτόρου των Αρχανών, το 1999

Πρώτος που αναζήτησε το ανάκτορο ήταν ο ΄Αρθουρ Έβανς, λόγω ορισμένων σημαντικών  ευρημάτων στην περιοχή και θεωρώντας, ότι εκεί θα βρισκόταν το “θερινό ανάκτορο της Κνωσού” σύμφωνα με τις βικτωριανές αντιλήψεις της  εποχής. Οι ανασκαφές του Γιάννη και της ΄Εφης Σακελλαράκη έδειξαν, ότι πρόκειται για ένα πολυτελές ανάκτορο, που ίσως ανήκε σε κάποιον γόνο της δυναστείας της Κνωσού. Στιβαροί τοίχοι, λαμπερές λεπτομέρειες με γυψόλιθο, τοιχογραφίες, ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός βωμών διαφόρων ειδών, και πολύτιμα αντικείμενα το επιβεβαιώνουν. Ανάμεσά τους τα χρυσελεφάντινα ειδώλια, που βρέθηκαν σε ένα από τα 35 – ως σήμερα – δωμάτιά του, καθώς και ο περίφημος οικίσκος των Αρχανών. Σε γειτονικές περιοχές εξάλλου, βρέθηκε το Αρχείο και ο θεατρικός χώρος του ανακτόρου.

Σημειώνεται, ότι προκειμένου  να διασωθεί το σπουδαίο αυτό εύρημα από την σύγχρονη δόμηση  οι ανασκαφείς  φρόντισαν νωρίς, μέσω του Ιδρύματος Ψύχα να αγοράσουν γειτονικά οικόπεδα και σπίτια, ώστε να  μην υποστούν οι κάτοικοι την ταλαιπωρία  της απαλλοτρίωσης. Τα σπίτια αυτά δωρίθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Χρυσελεφάντινο κεφάλι ειδωλίου από το ανάκτορο

Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και για το βασιλικό νεκροταφείο στο Φουρνί Αρχανών  με την αγορά του λόφου  από το Ίδρυμα Ψύχα και την δωρεά στο δημόσιο. Στο Φουρνί ο Γιάννης και η Έφη Σακελλαράκη  αποκάλυψαν το πιο εντυπωσιακό μινωικό νεκροταφείο της Κρήτης, με πέντε, μέχρι στιγμής, θολωτούς τάφους, μεγάλα ταφικά κτήρια κι ένα μοναδικό κτίσμα / κατοικία του ιερέα. Όσον αφορά τα κινητά ευρήματα ήρθε στο φως πλήθος χρυσών κτερισμάτων με σημαντικότερο το γνωστό «Δαχτυλίδι των Αρχανών» στο οποίο απεικονίζεται σκηνή  λατρείας, ελεφαντοστέινα έπιπλα (όπως υποπόδιο), χάλκινα σκεύη, σφραγίδες από ελεφαντόδοντο και πλήθος από ημιπολύτιμους λίθους, καθώς επίσης κυκλαδικά ειδώλια που δηλώνουν την κατοίκηση σ’ αυτήν την πλούσια περιοχή της Κρήτης αποίκων από τις Κυκλάδες.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό έτσι, ότι σύμφωνα με πρόσφατη απόφασή της η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει μέσω ΕΣΠΑ ένα σεβαστό ποσόν για την διαμόρφωση, συντήρηση και ασφαλή είσοδο των επισκεπτών στο νεκροταφείο  δημιουργώντας έναν ακόμη επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή.

Χρυσό δαχτυλίδι από τον Θολωτό Τάφο Β των Αρχανών στο Φουρνί

Ας σημειωθεί, ότι οι Αρχάνες έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστές από τις επιστημονικές δημοσιεύσεις των Γιάννη και Έφη Σακελλαράκη στον ελληνικό και  διεθνή  Τύπο, ταινίες (ZDF, National  Geographic κ.ά.) τόσο για το ανάκτορο και το νεκροταφείο στο Φουρνί όσο και για τον ναό της ανθρωποθυσίας  στην θέση Ανεμόσπηλια.

Η ανασκαφή στις Αρχάνες τελεί υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

 

Γιάννης και Έφη Σακελλαράκη με συνεργάτες της ανασκαφής Αρχανών πάνω στον μεγάλο βωμό του ανακτόρου, το 1999