Αγιασμός στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων του νέου σπουδαστικού έτους 2022-2023, τελέστηκε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης,την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022.

Τον αγιασμό τέλεσε, μέσα σε κλίμα χαράς αλλά και συγκίνησης, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος ο Β΄, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Μεθόδιο Βερνιδάκη και τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νικηφόρο Κουνάλη.

Παρέστησαν επίσης, ο Γραμματέας του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Αιδεσιμολογιώτατος π. Γεώργιος Γεράκης, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

Κρήτης, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Νικάκης, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης, ο Διευθυντής της Σχολής κ. Αντώνιος Πλαΐτης, Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, οι Καθηγητές, Δάσκαλοι και συνεργάτες της Σχολής, καθώς και πολλοί σπουδαστές και φίλοι της Σχολής.

Στην προσφώνησή του προς τους παρισταμένους, μετά το πέρας του Αγιασμού, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος ο Β΄, εξέφρασε τον έπαινο και την ευχαριστία του προς τον Διευθυντή και τους Καθηγητές της Σχολής, που με το έργο τους και τα χαρίσματά τους, προσφέρουν πολύτιμους καρπούς στην Εκκλησία: κληρικούς και λαϊκούς, που με γνώση και κατάρτιση, στελεχώνουν τα ιερά αναλόγια των Ενοριών μας.

Αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία της ψαλτικής τέχνης, η οποία, όπως είπε, δεν είναι μια τέχνη απλή, αλλά μια τέχνη αναγωγική, πνευματική και αγιαστική. Μια τέχνη που το κύριο έργο της είναι να καλλιεργεί το εκκλησιαστικό ήθος και να παράγει ορθόδοξο πολιτισμό, γεμίζοντας την ψυχή μας και οδηγώντας μας στο δρόμο του Θεού. Τόνισε την αγάπη του για την Σχολή και δήλωσε πως είναι βασική προτεραιότητα του έργου του η στήριξη, η πρόοδος και η εξέλιξη της.

Εξέφρασε επίσης την ευαρέσκειά του προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής, προς τον Πανοσιολογιώτατο Αντιπρόεδρο του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, π. Μεθόδιο Βερνιδάκη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, και προς τον Γραμματέα του Ε.Μ.Ι. Αιδεσιμολογιώτατο π. Γεώργιο Γεράκη, για το έργο τους και την σημαντική προσφορά τους.

Αναφέρθηκε επίσης με ευχαριστία στους ιδρυτές της Σχολής και στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο πρώην Κρήτης κ. Ειρηναίο, που επί σειρά ετών εργάστηκαν για την ευόδωση του έργου της Σχολής. Έκλεισε την προσλαλία του, ευχόμενος προς όλους τους σπουδαστές της Σχολής υγεία, δύναμη και ωφέλεια πνευματική.

Στη συνέχεια,  ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής, Ελλογιμώτατος κ. Μιχαήλ Στρουμπάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου επεσήμανε πως το έργο της Σχολής είναι κυρίως έργο εκκλησιαστικό. Για αυτό και μέριμνα των διδασκόντων, δεν είναι μόνο η διδασκαλία του ύφους αλλά και η μετάδοση του αληθούς εκκλησιαστικού ήθους.

Η τελετή έκλεισε με τον χαιρετισμό του Διευθυντού της Σχολής, Μουσικολογιωτάτου κ. Αντωνίου Πλαΐτη, Άρχοντος Υμνωδού της Μ.τ.Χ.Ε., ο οποίος παρότρυνε τους σπουδαστές να μην περιορίσουν την εκμάθηση της εκκλησιαστικής μουσικής μόνο μέσα στα πλαίσια της Σχολής, αλλά, συμπληρωματικά με τα μαθήματά τους, να μετέχουν όσο περισσότερο μπορούν και στις ακολουθίες των Ενοριών, ώστε πάνω στο αναλόγιο, μέσα στην ζωντανή λατρεία της Εκκλησίας, να αποκτήσουν ψαλτική εμπειρία, βιώματα και ακούσματα. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να αποκτήσουν ψαλτική ωριμότητα.