Χανιά: Φωλιά θαλάσσιας χελώνας και στην παραλία του Καλαθά

Το βράδυ της Πέμπτης 20 Ιουνίου, γύρω στις 11 η ώρα, μία κάτοικος του Ακρωτηρίου με έκπληξη είδε θαλάσσια χελώνα Caretta Caretta, η οποία βγήκε από τη θάλασσα στην αριστερή μεριά της παραλίας όπου επιχείρησε να κάνει φωλιά. Έπειτα από δύο δοκιμές, έσκαψε φωλιά και άφησε τα αυγά της. Η όλη διαδικασία διήρκεσε μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα.

Τα παραπάνω επισημαίνει, σε σημερινή της ανακοίνωση, η “Ομάδα Πολιτών για την Προστασία των Θαλασσίων Χελωνών στο Ακρωτήρι”.

Και προσθέτει: Η κάτοικος επέστρεψε το πρωί, έβαλε σήμανση γύρω από το σημείο που έκανε τα αυγά και ειδοποίησε τον ΑΡΧΕΛΩΝ (Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας) και μέλη της Ομάδας Πολιτών για την Προστασία των Θαλασσίων Χελωνών στο Ακρωτήρι.

Δυστυχώς ένας λουόμενος απομάκρυνε την προστατευτική περίφραξη και τη σήμανση, αλλά παιδιά που κάνουν μπάνιο κάθε μέρα στον Καλαθά την έφτιαξαν ξανά. Είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον που έδειξαν λουόμενοι του Καλαθά και κυρίως τα παιδιά για την παρουσία αυτού του εμβληματικού είδους και τις ερωτήσεις που έκαναν σχετικά με την προστασία της φωλιάς και των νεοσσών που αναμένεται να βγουν από αυτήν σε περίπου 50-60 ημέρες.

Η Caretta Caretta είναι προστατευόμενο είδος. Είναι ένας πανάρχαιος κάτοικος των ελληνικών θαλασσών και κατάφερε να επιβιώσει για εκατομμύρια χρόνια, αλλά κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Αυτή η καταγραφή της φωλιάς στον Καλαθά μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και εάν δεν το βλέπουμε, θαλάσσιες χελώνες κάνουν τις φωλιές τους και σε πολυσύχναστες παραλίες του Ακρωτηρίου όπως τον Καλαθά (απομεινάρια φωλιάς είχαν εντοπιστεί ήδη πέρυσι το φθινόπωρο) – και το λιμανάκι του Σταυρού (πέρυσι είχαν βγει χελωνάκια από φωλιά στην κεντρική παραλία του Σταυρού).

Είναι σημαντικό να υπάρξει πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση τόσο των επισκεπτών όσο και των επιχειρηματιών της περιοχής. Οι παραλίες είναι για όλους! Για χελώνες, για λουόμενους και για κάθε νόμιμο επιχειρηματία. Μπορούμε να συνυπάρξουμε. Με θέληση και σωστή ενημέρωση η παρουσία θαλάσσιων χελωνών σε μία παραλία μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης και να επιδράσει θετικά και κερδοφόρα στις τοπικές επιχειρήσεις.