Πότε ανοίγει η «αυλαία» για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, που οδηγούν στην καθυστέρηση έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2024.

Σύμφωνα με τον νεότερο σχεδιασμό, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν το βράδυ της Κυριακής, 7 Απριλίου, ενώ το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει το δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου, πιθανότατα προς το τέλος του μήνα.

Οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία για να υποβάλουν τις δηλώσεις του μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024, ενώ η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να εξοφληθεί έως 31 Ιουλίου 2024.

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Υπενθυμίζεται πως σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που αφορά στην αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και συμπεριλαμβάνει τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα 8 Απριλίου.

Ανάμεσα στις διατάξεις τους νομοσχεδίου βρίσκονται οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων. Στις περιπτώσεις αυτές η φορολογική δήλωση θα συντάσσεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και θα οριστικοποιείται επίσης αυτόματα, ενώ ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Σημειώνεται ότι η φορολογική δήλωση προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και οριστικοποιείται επίσης αυτόματα αν ο φορολογούμενος δε διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σήμερα εφαρμόζεται μόνο η προσυμπλήρωση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, αλλά δεν ισχύει η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης.

Οι επτά αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών

Με τις νέες διατάξεις του νέο νομοσχεδίου αναμένονται:

Ταχύτερη έκδοση φορολογικής ενημερότητας όταν υπάρχουν οφειλές σε τρίτους. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί νέα υπηρεσία διαλειτουργικότητας στους Δήμους για ψηφιακή δέσμευση και άρση δέσμευσης ενημερότητας. Με την εφαρμογή αυτή οι Δήμοι θα επικοινωνούν οnline με την ΑΑΔΕ και σε κάθε περίπτωση που οι πολίτες εξοφλούν τις οφειλές τους στον Δήμο θα ξεμπλοκάρει αυτόματα η φορολογική ενημερότητα.

Τέλος στην προσκόμιση βιβλίων. Μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία θα απαλλαχθούν από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο. Η αλλαγή αυτή είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης και της ψηφιακής διαβίβασης όλων των δεδομένων στα myDATA. Επί της ουσίας η ΑΑΔΕ και ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για να ελέγξουν μία επιχείρηση ή έναν επαγγελματία.

Οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις θα επικοινωνούν με την εφορία και γενικότερα με όλες τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ μόνο ψηφιακά. Εισάγεται καθολικά η ψηφιακή/ηλεκτρονική επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον Φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, η οποία παρέχει και το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.

Πλήρης προσυμπλήρωση όλων των φορολογικών δηλώσεων από την ΑΑΔΕ με στόχο να διευκολύνει φορολογούμενους και επιχειρήσεις αλλά και να κλείσει τα παράθυρα φοροδιαφυγής με τις αυξομειώσεις εσόδων και εξόδων. Ήδη, συμπληρώνονται από την εφορία οι κωδικοί του εντύπου Ε1, με τους φορολογούμενους ωστόσο να μπορούν να κάνουν αλλαγές, το έντυπο Ε3 και οι δηλώσεις ΦΠΑ τόσο ως προς το σκέλος των εσόδων όσο και στις δαπάνες. Το επόμενο έτος θα είναι προσυμπληρωμένα και τα εισοδήματα που προκύπτουν από το έντυπο Ε2, δηλαδή τα εισοδήματα από ακίνητα.

Αλλάζει ο τρόπος επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο, με βάση τα κριτήρια ελεγκτικού κινδύνου που εφαρμόζονται από τη Φορολογική Διοίκηση, με την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων που παρέχονται από την ηλεκτρονική και ψηφιακή τους διενέργεια.

Παραγραφή υποθέσεων. Ο πενταετής χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων θα ξεκινά από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στον φορολογούμενο, αντί της -ισχύουσας- ημερομηνίας έκδοσης αυτής.

Οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ελεγκτές θα πρέπει να ολοκληρώνουν τον έλεγχο σε διάστημα ενός έτους.

Τι θα ισχύσει στο Ε2 και στο Ε9

Από το 2025 αυτόματα θα συμπληρώνονται και οι δηλώσεις για εισοδήματα από ενοίκια (έντυπο E2) και οι συμμετοχές στο κεφάλαιο επιχειρήσεων. Μάλιστα, στόχος της ΑΑΔΕ είναι η αυτοματοποίηση των φορολογικών διαδικασιών να φθάσει μέχρι το Ε9 για τα ακίνητα. Οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου δεν θα χρειάζεται να δηλώνουν οι ίδιοι τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσίας τους καθώς το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Αύριο τα αποκαλυπτήρια του λογαριασμού του νέου ΕΝΦΙΑ

Την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2024 ανακοίνωσε επίσημα ο διοικητής της ΑΑΔΕ, ο Γιώργος Πιτσιλής.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του MEGA, ο κ. Πιτσιλής ενημέρωσε πως, εκτός απροόπτου, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσουν από το βράδυ της Κυριακής, ενώ επεσήμανε πως η εφαρμογή του gov.gr θα βοηθήσει να δούμε και να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ από το κινητό μας, χωρίς ταυτότητα οφειλής και χωρίς να πιστωθούν τα χρήματα την επόμενη μέρα.

Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να λήγει στις 30 Απριλίου 2024.