Αρχίζουν να ψάχνουν προσωπικό τα ξενοδοχεία
Αρχίζουν να ψάχνουν προσωπικό τα ξενοδοχεία

Το «κυνήγι» της  αναζήτησης προσωπικού αρχίζουν τα ξενοδοχεία σε μια προσπάθεια να καλύψουν στο μέτρο του δυνατού τις χιλιάδες κενές θέσεις που θα υπάρξουν και την φετινή σεζόν στο νησί.

Σήμερα  πραγματοποιείται «Ημέρα Καριέρας» που διοργανώνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης ο Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων σε Χανιά Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Στο Ηράκλειο οι διευθυντές ξενοδοχείων θα συναντούν ενδιαφερόμενους να εργαστούν στον κλάδο, στο ξενοδοχείο Ατλαντίς από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Σφακιανάκη με βάση έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου υπολογίζεται ότι υπάρχουν ανάγκες για περίπου 60.000 θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία  σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι 6.000 από αυτές αφορούν στην Κρήτη.

Πέρυσι  τα κενά καλύφθηκαν κατά τα 2/3 από σπουδαστές και νέους που θέλησαν να απασχοληθούν κατά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς και εργαζόμενους που ήρθαν απο το εξωτερικό.

Η μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει για καμαριέρες, εργαζόμενους στην κουζίνα και υπαλλήλους στο σέρβις των ξενοδοχείων.

Ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Σφακιανάκης
Ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Σφακιανάκης

Ο πρόεδρος των διευθυντών είπε στην «Π» ότι για να καλυφθούν οι θέσεις άμεσα ο μόνος τρόπος είναι να προχωρήσει η προσπάθεια που άρχισε πέρυσι  να έρθει προσωπικό από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τρίτες χώρες, με ειδική ρύθμιση για την έκδοση βίζας.

Μέσο μακροπρόθεσμα επιβάλλεται να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να φροντίσουν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας και τις αποδοχές.

Όσον αφορά στο κράτος, είναι επιτακτική ανάγκη να αναβαθμίσει την τουριστική παιδεία και τις σχολές αλλά και να υποστηρίξει τους εποχιακά απασχολούμενους με επέκταση του ταμείου ανεργίας στους 5 μήνες από τους 3 που είναι σήμερα, αλλά και με επιδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Να αναφέρουμε τέλος ότι τα πρώτα ξενοδοχεία θα ανοίξουν στα τέλη Μαρτίου, η επόμενη ομάδα συγκροτημάτων θα αρχίσει να λειτουργεί την περίοδο του Πάσχα, η πλειοψηφία όμως των ξενοδοχείων θα ανοίξει, όπως κάθε χρόνο στα τέλη Απριλίου.